Nederlands-Belgisch Oesterseizoen van start
10019
post-template-default,single,single-post,postid-10019,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Nederlands-Belgisch Oesterseizoen van start

Nederlands-Belgisch Oesterseizoen van start

Op 21 september 2017 had de eerste sleep plaats van het Nederlands-Belgisch oesterseizoen.
De oesterteelt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer kent de laatste jaren grote problemen: minder oesterbroed, de oesterboorder (een slak die jonge oesterschelpen doorboort en opeet) en het hespesvirus. Vooral de oesterteelt in de Oosterschelde is grondig verstoord, een oesterteler schatte zelf zijn productie op 1/5 van vroeger.
Normaal zou men denken dat de prijs van de oesters hierdoor grondig zou verhogen, maar de concurrentie van de Franse oesters steekt daar een stokje voor.

Oesterputten

Oesterputten

Oplossingen worden gevonden in nieuwe technieken, zoals het kweken boven de bodem (in mandjes, op tafels en rekken, ..) buiten het bereik van de oesterboorder. Voordeel van deze kweekmethode is dat dit kan gebeuren juist onder de eblijn en de bodem niet omgewoeld wordt door de korren waarmee de oesters van de bodem worden afgeschept (het verschil tussen eb en vloed is gemiddeld 3,80 m).
Hiervoor zijn wel nieuwe locaties vereist die door de overheid moeten goedgekeurd worden.

De oesterteelt is in handen van een dertigtal bedrijven, hoofdzakelijk gevestigd in Yerseke. De platte oesters worden vooral geteeld in het Grevelingenmeer en de Zeeuwse oesters (creuses) in de Oosterschelde.

Na het oogsten van de oesters worden ze een week in de oesterputten gelegd, waardoor ze zandvrij worden.

De platte oester (rond en glad) is verfijnder van smaak en wordt verkocht met maten 2 tot 6 (hoe hoger het getal hoe meer vruchtvlees van 50 tot 90 gr).
De creuses (ovaal en grillige vorm), krijgen een ander maatnotering nl. I tot III, hoe hoger het cijfer, hoe lager het vruchtvleesgehalte.
De platte oesters worden in ronde houten en de Zeeuwse oesters in rechthoekige mandjes verpakt met zeewier en zijn1 week houdbaar.

Het oesterseizoen van de platte oesters loopt van september tot april: in de maanden met de ‘r’. Het Franse woord ‘huître’ zou hiervan afstammen. Het zijn totaal acht maanden met een ‘r’: huit ‘r’, letterlijk vertaald acht ‘r’-en. In de paaitijd, van mei tot en met augustus zijn er geen platte oesters verkrijgbaar. Zeeuwse oesters zijn wel gedurende het hele jaar te koop.

Op tocht met een oesterschip

De oesterbaron

De oesterbaron

De Oesterbaron vaart met de YE7 of de “C’est la Vie” geregeld uit voor demo-rondvaarten. Tijdens de vaartocht kom je alles te weten over de oesterteelt. Bij een oesterkweekperceel wordt een off-bottom kweekinstallatie (oestertafel) getoond, woon je een sleepdemonstratie bij en je helpt mee de vangst uitzoeken. Voor individuelen is er in juni t.e.m. september dagelijks een afvaart om 15.00 u. (basisprijs per persoon: 18,50 €).Groepen vanaf 10 personen kunnen hun eigen afvaart boeken.
Info: https://oesterbaron.nl

Proeven van zeevruchten

Proeven van zeevruchten in de Zee-eeterij

Proeven van zeevruchten in de Zee-eeterij

In Yerseke zijn tal van visrestaurants langs de haven. Een aanbevolen adres: “De
Zee-eterij. & Viscounter De Viskêête”. Een familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar bestaat en zelf percelen heeft voor de platte en Zeeuwse oesters die het “Zeker Zeeuws” streekkeurmerk dragen.
In het restaurant, met prachtig uitzicht op de Oosterschelden, en de “Viscounter” vind je naast schaal- en schelpdieren een uitgebreide keuze aan vissoorten.
Info:  www.pietvanoost.nl

Perscontact: Balth. Roessingh, info@jcom.nl

Tekst: Didier Van Houts