Ontdek Elaisa Energetic Wellness in Dilsen-Stokkem
32874
post-template-default,single,single-post,postid-32874,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Ontdek Elaisa Energetic Wellness in Dilsen-Stokkem

Ontdek Elaisa Energetic Wellness in Dilsen-Stokkem

(NP Hoge Kempen): een totaal nieuw wellness/bezinnings-concept

Intro

04Op 20 september 2019 opende een splinternieuw wellnesscomplex, uniek gelegen binnen het Nationaal Park Hoge Kempen (het enige NP in België). De ervaring is geweldig, sensationeel en verrassend. Elaisa is ongetwijfeld het mooiste, meest elegante en beste wellnesscomplex van de Benelux en het kan zich gerust meten aan internationale centra. Onder de gasten hebben de Nederlanders en de Duitsers de weg reeds gevonden!

Wij parkeerden de auto op de ruime parking vlakbij de waterkabelbaan van Terhills. Om de 10 minuten brengt een elektrische shuttle u naar de ingang van het complex. Het grote hoofdgebouw telt 3 verdiepingen en ademt een mythische sfeer uit. Het professionele onthaal belooft veel goeds. Met een plattegrond ontdekken wij dit zeer exclusieve wellness-centrum. De luxueuze afwerking en inrichting met gebruik van duurzame bouwmaterialen met veel natuursteen, zijn typerend voor het hele complex met 7.500 m² bebouwde oppervlakte. Opvallend is ook zijn de grote open ruimtes en de rust.  Je voelt je er één met de natuur.

15De naam Elaisa is het acroniem voor Egypt Lemuria Atlantis Inner Source Activitation. “Het Oude Egypte, Lemuria en Atlantis zijn de allereerste beschavingen van onze aarde. Volgens het persdossier: “Elaisa gaat terug naar de oorsprong, de essentie van wellness. Want sauna en wellness gaan verder dan Finland of de Romeinse badhuizen. Zo kom je vanzelf terecht bij onder meer de Maya’s met hun ondergrondse sauna’s en ceremonieën, in Egypte waar schoonheid een belangrijke rol speelde en waar men in mysteriescholen leerde om zijn innerlijke rust te bewaren en het bewustzijn te verruimen. Of bij Atlantis dat door Plato omschreven werd en waar ook wellnessklinieken uitvoerig aan bod kwamen”.

Concept

Het complex is een initiatief van zaakvoerder Jean Luc Kumpen, die er samen met zijn familie 19 jaar mee bezig was. De bouw van het complex heeft bijna 6 jaar geduurd. Er werken nu 33 (al dan niet voltijdse) enthousiaste personeelsleden. In een begeesterend gesprek met de eigenaar kom ik meer te weten over het hoe en waarom van Elaisa.

20Elaisa is opgebouwd rond de 5 pijlers:  natuur en omgeving / wellness / geometrie (gulden snede) en kristallen / en persoonlijke ontwikkeling. Het bezinningselement en de energetische eigenschappen zijn duidelijk vernieuwend en een meerwaarde voor het wellness-concept. Volgens Jean Luc: “Veel inspiratie deden we op door te reizen: naar de Himalaya, de tempels van de Maya’s en de Azteken, de Egyptische piramides… Deze geometrische vormen kan je ook terugvinden in de architectuur van Elaisa. Duizenden prachtige kristallen verrijken het gebouw, allemaal persoonlijk gekozen en verzameld en afkomstig vanuit alle uithoeken van de wereld. Uit de resonantie van kristallen kan men een unieke energie ervaren. Elaisa is er voor iedereen die al eens worstelt in dit hectische leven, voor iedereen die op zoek is naar innerlijke rust of persoonlijke ontwikkeling. Iedereen heeft immers behoefte aan evenwicht en balans. Zowel tussen lichaam en geest, werk en vrije tijd, je persoonlijke zelf en de buitenwereld.”

Er zijn reeds samenwerkingen met nabij gelegen hotels en Maasmechelen Village (ook verbonden met de shuttle). In 2021 kan men Elaisa Wellness ook milieubewust bereiken met bootjes of met elektrische golfwagentjes vanuit de (250) nieuwe up-market vakantievilla’s van het vlakbij gelegen Terhills Resort langs het meer.

Sauna’s

22Er zijn 10 verschillende sauna’s. Onze voorkeur gaat uit naar de panoramische Sunsetsauna (met de 12 m lange kachel, de langste van Europa), waar men geniet van magistrale zonsondergangen met een prachtig zicht op het rustgevende meer en de groene natuur van de terrils in het Nationaal Park.

In de 4 Chakra Balancerende Kristalsauna’s (Roze kwarts, Amethist-kwarts, Citrien-kwarts, Earthkeeper met Himalaya zoutkristal) zijn kristallen geplaatst die een positieve vibratie kunnen teweegbrengen in de respectievelijke chakra’s. Verder zijn er de Meditatie/relaxsauna 40°C, de Avatarsauna (gelegen aan het water), en de Ceremoniesauna.

De sauna-opgiet (ongeveer 20 minuten) en de scrubsessies zijn uiteraard een klassieker (en gratis), terwijl de 30 minuten durende (en extra te betalen) kleisessie (“Clay sauna”) enorm ontspannend en zuiverend werkt (niet alleen de klei maar ook de schuimende zeep op basis van olijfolie). Er zijn ook scrubsessies in het Laconium en Rhassoul (met Rhassoul zeep en een ruwe handschoen worden de dode huidcellen weggeschrobd. Vervolgens wordt men gewassen met een heerlijk overdadige schuimlaag, gecreëerd met een traditionele zeepmassagezak).

Verder …

In de stoombadruimte van 60°C omringd door Citrien-kwarts-Geodes vinden ontgiftende klei- en kruidenpakkingen plaats voor 13 personen. Iedereen krijgt een eigen persoonlijk aangepaste kleipakking. Deze pakkingen hebben een mineraliserende, ontgiftende, zuiverende en voedende werking voor de huid.

09Er zijn 3 binnen- en buitenzwembaden, 2 chloorvrije buitenwhirlpools (waarbij de grote  38°C Sunset whirlpool met adembenemend zicht op het NP onze favoriet is), infraroodcabines en meditatieruimtes, modderbaden, massages en nog veel meer (yoga, workshops …). Een team van gespecialiseerde therapeuten zorgt voor een multidisciplinair aanbod van holistische therapieën en wellnessbehandelingen met natuurlijke producten.

Volgens het persbericht: “als eerste wellness in de Benelux wordt er gebruik gemaakt van Huwa-San water voor het desinfecteren van de zwembaden. De zwembaden zijn 100% chloorvrij, geurloos en zacht voor de huid, zonder nadelige effecten op mens en natuur. Het binnenzwembad is omringd met een 8 meter hoge grote dodecaëder (symbool van het element ether, het vijfde en meest volmaakte element volgens Plato na water, vuur, aarde en water). In het midden boven op een centrale zuil schittert een prachtige kwartskristal. Onder water hoort u dolfijn- en walvisgeluiden, terwijl u kunt genieten van het panoramisch uitzicht, of boven u kunt u door het glazen plafond, de kristal op het puntdak, lucht, wolken of sterren bewonderen. Soms wordt deze ervaring opgeluisterd door een pianist”.

Er zijn twee (kwalitatief goede, gezonde en betaalbare) restaurants (waarvan 1 Japans Sushi en 1 Wellness) met prachtig zicht op het Nationaal Park.

Twee toppers

Geniet liggend van de 50 minuten durende Klanksessie (“Sound Ceremony”) in een akoestische ruimte onder leiding van de sympathieke klankkunstenaar Peter Vermeulen. Hij maakt gebruik van tal van traditionele klankinstrumenten, waaronder de Tibetaanse klankschaal en de Australische didgeridoo. Gedurende 50’ geniet men van fantastische klankervaringen. Nooit eerder had ik dit meegemaakt… het is een hemelse ervaring.

Temazcal: de oersauna uit de oude Mayabeschaving. Deze (voor de Benelux unieke) ervaring (waarbij de deelnemers zelf deelnemen) heeft een intense begeleiding (meestal met een Mexicaanse sjamaan), een opgiet in het donker (misschien niet direct geschikt voor claustrofoben) en tot slot een duik (voor de dapperen) in het (ijskoude) meertje dat bereikbaar is via een verlicht keienpad. Wow… dit was de meest intense ervaring van onze dag. Je voelt je lichamelijk en geestelijk volledig gezuiverd. Al het negatieve stoot je af (o.m. door een beetje kaneel in de handpalm naar het hart te brengen) … al het wenselijke en positieve (o.m. met een beetje suiker) neem je op.

Zen- & Kristal-relaxruimte

In de twee relaxruimtes kan je tot volledige ontspanning komen. De zen-relaxruimte biedt een prachtig zicht op de natuur en het water. De kristal-relaxruimte telt 24 ligbedjes rond het beeld van Achnaton en een met bladgoud vergulde  zonneschijf. Op 21 juni 2020 met de Zonnewende schijnt de zon deze ruimte binnen door een opening in het plafond. Dit natuurelement geeft aan dat het gebouw volledig juist georiënteerd, uitgemeten en correct op de kruising van de windrichtingen staat, net zoals b.v. de piramides in Egypte.

Praktisch

Elaisa kan je op verschillende manieren bezoeken. Je kan een hele dag genieten van de basisfaciliteiten. Wens je wat meer, dan kan je een activiteit of massage reserveren en/of lekker gezond eten in het restaurant. Je kan ook kiezen voor een diepzuiverende gezondheidskuur. Zoals bijvoorbeeld een zuiverende halo-zouttherapie ( = nabootsing van het natuurlijke microklimaat uit de mediterrane zoutgrotten met een heilzame werking voor ieders luchtwegen. Zout werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem) en/of een ontgiftende ayurvedische massage of kleipakking en een detoxhapje en -drankje in het restaurant.

Een dag-entree kost 45 euro, maar er is ook een aantrekkelijk avondtarief (dagelijks vanaf 17u voor € 29,50).  Studenten krijgen een studentenkorting. Reserveren op voorhand is aan te raden, zowel voor gratis als betalende behandelingen want er worden maximaal 400 personen per dag toegelaten zodat iedereen maximaal kan genieten. Het is daardoor een oase van rust, zeker in vergelijking met vele andere wellness-centra. Men kan uiteraard handdoeken, slippers en badjas huren. Wellness beleef je met je lichaam, dus oorspronkelijk zonder kledij. Elaisa voorziet ook enkele badkledingdagen (zeker in trek bij de jongeren).

Conclusie

Elaisa is veel meer dan alleen maar een wellness-ervaring: het brengt je terug naar de natuur, tot rust en tot meditatie. Een bezoek geeft je nieuwe energie en het leert de innerlijke mens (her)ontdekken in een hectische maatschappij. Bij mij was de innerlijke rust alvast teruggekeerd.

Wat Elaisa zo bijzonder maakt zijn niet alleen de omvang, de prachtige locatie en het enorme aanbod, maar ook de inspiratiebronnen: eeuwenoude natuurlijke wijsheid en gezondheid uit verdwenen én hedendaagse wereldculturen.

Nooit eerder hebben wij een volledige dag in een wellness-centrum doorgebracht… maar binnen Elaisa is dit geen opgave. Het is een natuurlijk gegeven om een hele dag te genieten van de basisfaciliteiten als ook de bijkomende betalende faciliteiten.

Uiterst voldaan nemen wij de shuttle terug naar de parking. Zo’n dag vol van ervaringen –  gezond voor lichaam en geest – heb ik zelden of nooit ervaren. Hier komen wij terug… met 100% zekerheid!

Met dank aan Jean Luc Kumpen van Elaisa.

Info:   www.elaisawellness.comAdres = Nationaal Parklaan 7, 3650 Dilsen-tokkem.

 

Tekst: Patrick De Groote

Foto’s:  Elaisa Energetic Wellness