BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Het seizoen van de Oosterscheldekreeft officieel geopend
5329
post-template-default,single,single-post,postid-5329,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft officieel geopend

Donderdag 30 maart werd in Zierikzee het seizoen van de Oosterscheldekreeft officieel geopend. De kersverse Oosterscheldekreeftkoningin Olivia De Bree kreeg de eer om de eerste gevangen kreeft in ontvangst te nemen. Als kreeftenwijn werd gekozen voor de Vermentino di Sardegna van de wijnboer Contini.

foto 3 olivia en chef-kok

Oosterscheldekreeftkoningin en chef-kok

Eerste Oosterscheldekreeftkoningin
In zijn welkomstwoord had Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, het ook even over de dreiging die over de Oosterscheldekreeft hangt. Nadat de ijzerslakken die zeer nadelig waren voor de kreeft, verwijderd werden, bleek de zandige bodem geen goed leefgebied voor de kreeft. Daarom richtte voorzitter Ezinga een vraag aan de overheid om meer breukstenen in de Oosterschelde te plaatsen zodat de kreeften voldoende schuilplaatsen hebben. Tot slot kondigde hij ook de mystery guest aan. Onder begeleiding van een doedelzakspeler kwam een galante jonge dame met een kroontje op het hoofd naar het podium. Luit Ezinga stelde haar voor als de allereerste Oosterscheldekreeftkoningin Olivia De Bree. Voor de intronisatie kon plaatsvinden, moest Olivia De Bree nog enkele vragen beantwoorden over de Oosterscheldekreeft. Na goedbevinden van de antwoorden werd zij door de commissaris van de Koning van Zeeland, dhr. Han Polman geïnaugureerd en ontving ze haar officiële titel.

Eerste kreeftenvangst

Lichten van de kreeftenkorf

Lichten van de kreeftenkorf

15 schepen brachten de genodigden van Zierikzee naar de Oosterschelde waar de eerste kreeftenkorven aan boord van de vissersboot MS3 van Gerrie van den Hoek zouden gelicht worden. De eerste kreeft werd overhandigd aan Kreeftenkoningin, Olivia de Bree die zich op de Frisia bevond. Eregast en chef-kok Jaco Bakker van Restaurant “De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt” uit Geersdijk, mocht de tweede gevangen Oosterscheldekreeft, in ontvangst nemen. Na dit officiële gedeelte voer de Frisia terug richting Zierikzee waar kreeftenkoningin Olivia de Bree, de allereerste Oosterscheldekreeft overhandigde aan de heer Sjaak Troost directeur van de Dirk Kuyt foundation en oud Feyenoord & Nederlands elftal voetballer. De eerste Oosterscheldekreeft werd ’s namiddags bij Vismijn Colijnsplaat geveild. De firma Adri & Zoon telde er het recordbedrag van € 41.000 voor neer.

Kreeftenwijn
foto 4 kreeftenwijn 2017Bij de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen wordt elk jaar ook een bijpassende wijn voorgesteld. De kreeftenwijn die dit jaar door de restaurateurs van de Kring van de Oosterscheldekreeft zal geserveerd worden is de Vermentino di Sardegna van de wijnboer Contini. De Vermentino die bekend staat als dé witte wijn van Sardinië is een frisse droge witte wijn met een licht vette afdronk. Kunstenares Juul Rameau, kreeg dit jaar de kans om het etiket van de kreeftenwijn te ontwerpen. Zij liet zich hierbij inspireren door moderne strakke structuren en de natuurlijke segmenten die eigen zijn aan de Oosterscheldekreeft. Door de jaren heen is het originele ontwerp van het etiket een waar verzamelobject geworden.
Kreeftenseizoen

Het Oosterscheldekreeftenseizoen loopt tot zaterdag 15 juli. Gedurende het seizoen bieden de leden van de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’ een heerlijk Oosterscheldekreeftenmenu voor de prijs van € 59,95.

Info: www.oosterscheldekreeft.nl
Perscontact: Balth Roessingh info@jcom.nl
Auteur: Rita Goethals