RivierPark laat je samen de Maasvallei beleven
8288
post-template-default,single,single-post,postid-8288,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

RivierPark laat je samen de Maasvallei beleven

RivierPark laat je samen de Maasvallei beleven

In het oosten van België vormt de Maas de grens met Nederland.  Ze vormt er meteen ook de ruggengraat van een bijzonder landschapspark van ruim 15.000 hectare groot. Door de eeuwen heen boetseerde de regenrivier het landschap tot een netwerk van rivierarmen, stroomgeulen, oeverwallen, struingebieden en uiterwaarden. Verspreid in het landschap vormen vroegere grindplassen nu blauwe waterspiegels en kleuren bijzondere fauna en flora de omgeving.  Zo is het open water een lust voor water- en trekvogels. En zorgen grote grazers zoals Galloway runderen en Konik paarden voor het natuurlijk beheer van de graslanden, struwelen en bosjes. Als je er doorheen fietst valt de charme van het gebied meteen op. De winterdijken zijn autovrij, waardoor je ongestoord kilometers aan elkaar kunt rijgen

De ontwikkeling van het zgn. RivierPark Maasvallei is een grensoverschrijdende samenwerking door de stichting  Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de Nederlandse grensgemeenten tussen Maastricht en Maasgouw, het natuurbeheer en de provincie Limburg. Het beheer van het gebied, dat goed is voor 2500 hectare riviernatuur gebeurt door stichtingen als Limburgs Landschap, Natuurpunt en – monumenten en Staatsbosbeheer.  Doel is de natuur teruggeven aan de Maas, waardoor er een geweldig landschapspark ontstaat dat op zijn beurt weer resulteert in waterbeleving, wandelen en fietsen en kennismaking met het cultureel erfgoed in de aanpalende regio. Daarbij staan rust en ruimte voorop in de beleving van fauna en flora.

Toeristen en recreanten kunnen via knoop- , start- en infopunten zelf hun routes kiezen of samenstellen.  Wie gaat voor de combinatie ‘Waters en historie’ tippen we ‘Lus 1’, goed voor 45,5 kilometer fietsvreugde. Op deze tocht passer je Aldeneik, Kessenich, Thorn, Maasbracht, Stevensweert en keer je via  Roosteren terug naar Maaseik.

Een kortere tocht laat je flirten met de Maas als stroom. Lus 2 telt 28,5 kilometer en hier passeer je Maasdorpen als Grevenbicht, Maaseik, Heppeneert, Stokkem en  Meeswijk. Via een derde lus  sta je 60 kilometers op de trappers en passeer je zowel de Maas als haar kanalen.  Hier rij je van uit Oud-Rekem richting Maastricht, zo naar Geulle, via Meeswijk en Leut- Maasmechelen terug naar Rekem.

En last but not least is er een verkorte versie van deze tocht, goed voor alsnog 40 kilometer, die je in een lus laat rijden rond Geulle, Bunde, Borgharen, Maastricht, Uikhoven naar Geulle.

veerpontje op de MaasAlle lussen staan netjes met  de knooppunten vermeld op een handig kaartje. Leuk om te weten is dat bij elke startplaats gratis parking is in de buurt.  Ook belangrijk is de melding dat bij drie van de vier lussen een oversteek gebeurt van de Maas via een veerpontje om van Nederlandse op Belgische bodem te geraken. Of omgekeerd. Unieke natuur laat zich immers niet begrenzen. Sommige pontjes varen dagelijks, andere alleen in het weekend.

Wie liever wandelt dan fietst, kan elke tweede zondag op pad met een Maasverkenner. Inschrijven is niet nodig, wandelschoenen of laarzen en aangepaste kledij komen wel van pas.

Maascentrum De Wissen

Negenoord - Kerkeweerd

Negenoord – Kerkeweerd

Het Maascentrum De Wissen (Dilsen- Stokkem) is de ideale uitvalsbasis om het Maasland te ontdekken: toeristische informatie, educatieve tentoonstellingen, een film, het vlechtwerkmuseum, hotel, boeking van kampeervlotten,  verwijlen in de brasserie (restaurant), wandelroutes uitstippelen, verhuur van fietsen, fluisterboten, …alles kan er. Vlakbij ligt het natuurgebied ‘Negenoord’. Het gebied is zo’n 177 hectare groot en werd in zijn huidige vorm gecreëerd door de jarenlange grindontginning. Een herinrichting naar natuurgebied volgde na het grindwinningproject. Nv De Scheepvaart besteedde veel aandacht aan de bescherming tegen hoogwater en overstromingen en er vonden rivierbegeleidende werken plaats waarbij terreinen palend aan de Maasoever werden afgegraven en afgeschuind. Dijken werden verlegd en Konik paarden en Galloway runderen kwamen Negenoord- Kerkeweerd begrazen. Kers op de taart daar is de tien meter hoge uitkijktoren gebouwd op een terp, midden in het gebied. Hij is helemaal vervaardigd uit stampleem, materiaal dat ter plaatse is gewonnen.

Aldeneik

Met een E- bike doorheen de Maasvallei is geen must, gezien het parcours vrij vlak is, maar het rijdt alleszins iets comfortabeler. Het noordelijk deel van het RivierPark neemt je mee richting Aldeneik. Je passeert tal van cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals het standbeeld van de gebroeders Van Eyck op de markt in Maaseik, het wijndomein Aldeneyck en het pittoreske centrum van het kerkdorp Aldeneik. De Romaanse kerk is een halt waard, maar we raden je zeker een boottochtje aan op de Maas met de ‘Paep van Meinecom 3’. Uitvalsbasis  is de aanlegsteiger aan het Tegelhuisje in Ophoven, nabij de jachthaven De Spaanjerd. De meeste routes worden gevaren in het gebied Ophoven, Stevensweert, Maasbracht, Thorn en Maaseik. De Spaanjerd – Heerenlaak (Marec) is een echte familiejachthaven, de grootste binnenhaven voor jachten in Europa,  met bijhorend verblijfspark, speelterreinen, strand en recreatieve activiteiten. Je waant je meteen in het buitenland.  Handig om te weten is dat naast de rondvaarten er ook pendeltochten richting Thorn en Stevensweert zijn. Nog een tip in de buurt: lunchen en overnachten kan ook in ‘De Sjeiven Dörpel’, een gezellig hotel met brasserie en elf kamers, voorzien van alle comfort.

Stevensweert

Stevensweert is een oud vestingstadje op een eiland tussen twee Maasarmen. De vesting is in 1633 – tijdens de Tachtigjarige Oorlog – door de Spanjaarden gesticht.  Het stratenplan herinnert aan de tijden van de versterking,  als spaken in een wiel lopen de straten naar het middelpunt. Om de beleving van het stadje te vergroten, is er een reconstructie van een deel van de aarden wallen met daartussen een brede gracht gerealiseerd.  Een prachtig gebied waar je de historie weer kunt beleven en waar het heerlijk wandelen en vertoeven is! De maasplassen zijn een speelterrein voor zeil- en motorboten, voor surfers en zwemmers, met diverse dagstranden en jachthavens.  Het streekmuseum aan het Jan van Steffeswertplein is de moeite waard om te bezoeken. Net zoals de Hompesche Molen. Het Rijksmonument dateert uit 1722 en rijst als ‘stellingmolen’ fier 37 meter hoog boven op de dijk. Daarmee is ze de hoogste in Limburg. Uiteraard levert dat een mooi uitzicht op. Wedden dat er nog even tijd is voor een natje en een droogje in het vroegere molenhuis, nu  brasserie? Vlakbij  is ruimte gereserveerd voor de kinderen in het speelnatuurpark . In tegenstelling tot een traditionele speeltuin met wipkippen en glijbanen, is een dit vooral een plek waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur.

Wie nog tijd overheeft, bezoekt best ook Maasbracht, waar het Maas- en Scheepvaartmuseum je meer vertelt over het fascinerende leven van de schippers op en naast de Maas. Om dan terug koers te zetten naar het centrum van Maaseik cq Aldeneik.

Ons gezelschap werd opgehaald met de bus , genoot van een maaltijd met lokale producten in de brasserie De Wissen om dan met eigen vervoer in de nacht te verdwalen richting Kasteel Elsloo.

Kasteel Elsloo

Kasteel Elsloo cuilinairKasteel Elsloo ligt aan de zuidzijde van het dorp, aan de voet van de Maasberg ,direct aan het Julianakanaal. Het maakt deel uit van het  historische dorpsgezicht van Elsloo en  het restaurant werd door Michelin met een Bib Gourmand onderscheiden. Een locatie met geschiedenis dus! Vroeg uit de veren om terug de baan op te gaan richting Leut.

Leut

Vilain XIIII

Vilain XIIII

Leut is één van de vijf toegangsdorpen tot het RivierPark Maasvallei en onderging in de voorbije jaren een heuse metamorfose. Veel meer groen, minder asfalt, een maaskeien dreef, het zijn maar enkele voorbeelden van de vernieuwing. Onder impuls van de gemeente Maasmechelen, het lokale verenigingsleven en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland verbinden het dorp, het kasteelpark met een bijzonder bomencollectie en de Maas. Naast de kerk in Romaanse stijl is het kasteel Vilain XIIII met toren in mergel zeker een bezoek waard. De kasteelheer ligt op het kerkhof begraven, naast zijn vijf dochters. De twee andere dochters vind je terug op het kerkhof van Père – Lachaise in Parijs. Voor elk van de dochters liet de kasteelheer een rode beuk planten. De zomereiken dreef is imposant en vervangt de zieke kastanjebomen van weleer.  Met de heraanleg van een historische boomgaard ging men terug in de tijd. De populierenplantage is vervangen door 210 hoogstam fruitbomen. De jeugdvereniging Jong Leut en enkele vrijwilligers nemen het onderhoud voor hun rekening. Bedoeling is met de verkoop van eigen appelsap te kunnen rekenen op het welbekende ‘appeltje voor de dorst’..  Elders op het domein staan nog twee opmerkelijke boomsoorten, nl een ceder van Libanon en een Sequoia.  Vilain XIIII werd in de 18e eeuw een ziekenhuis en home voor ouderenzorg. Momenteel zoekt men er een nieuwe bestemming voor. De historische smidse in de buurt werd gerestaureerd waardoor dit stukje landelijk erfgoed er weer een eeuw tegen kan. Tot slot ligt er vlak bij  het kasteel  het dorpsplein waar de historische dorpspomp is gerestaureerd die drinkwater geeft in de koelte van drie statige linden.

Oud- Rekem

Beeldengroep Joré

Beeldengroep Joré

Oud- Rekem vormt een onderdeel van Rekem- Lanaken. Het is één van de meest authentiek bewaarde dorpskernen in het Maasland. Aan de kanaalzone van Oud- Rekem is er gratis parking voor wie met de wagen komt. Fietsers starten op de kruising Kanaalstraat en de Zuid-Willemsvaart. Herkenningspunt is een pas onthulde beeldengroep die verwijst naar de gruwel van de eerste Wereldoorlog. Het is een hommage door François Joré aan Frans Kusters, vrijwilliger- brancardier  afkomstig van Rekem en gesneuveld aan het Ijzerfront.  Oud-Rekem werd verkozen tot Mooiste Dorp van Vlaanderen. Het infokantoor, ingericht in het voormalige gemeentehuis, biedt je de meest actuele, toeristische informatie over de onmiddellijke omgeving. In de Middeleeuwen was Rekem een vrije rijksheerlijkheid. Adellijke huwelijken en ruilingen zorgen ervoor dat de heren van d’ Aspremont- Lynden Rekem regeren tot in de 18 e eeuw. In deze tijd was Rekem een heus dwergstaatje met een eigen leger, munt en douanekantoor. Het perron op de Groenplaats , de rechtbank Onder de Linden en tal van andere sporen, zoals de Ucoverpoort, de Museumkerk, apotheek Humblé  en het kasteel verwijzen naar het historisch belang van het stadje.

Borgharen

Fietsend ben je in geen tijd in Maastricht, de meest zuidelijke vestingstad van Nederland. We laten ze echter links liggen want Borgharen wacht.  De naam Borgharen komt van de woorden borg (kasteel) en haar (zandige heuvelrug). Na de ontgrinding en de rivierverruiming is tussen de dorpen Borgharen en Itteren een schitterend natuurgebied ontstaan, waar je kan dwalen door een zee van bloemen en kruiden. Je spot hier gegarandeerd enkele bijzondere vogels in het voor- of najaar. Denk aan de blauwborst of de rietgors.  In de Maasvallei broedt tevens de visdief, een prachtige sternsoort met zwarte kop. Hier geen uitgezette wandelroute, maar je kunt zelf je weg vinden langs de rivier en vaststellen hoe hoog en laag water het landschap continu beïnvloeden. Tot 2000 jaar geleden stonden er ooibossen aan de Maasoever. De bomen vielen om en werden bij de grindafgravingen als fossiel opgedregd. Nu zijn ze bij de Molenplas en in Meers neergezet als monumenten in de natuur. Speur ook langs de rivier naar beverssporen zoals doorgeknaagde bomen, kaal gevreten takken en burchten.

Onderweg passeer je terug het kasteel van Elsloo en kun je halt houden aan Brouwerij De Fontein in Stein. De brouwerij brouwt zeer uiteenlopende speciaal bieren waarvan er veel seizoensgebonden zijn. En dit vanwege het gebruik van bloesems of vruchten. Met 12 tapkranen en een breed assortiment van flesbieren zit er voor elk wat wils in het aanbod. Daarnaast serveert men er ook eigen likeuren, appelsap en honing. Huisspecialiteit is de linzenvlaai van tante Fie van d’n Ummel, de vorige bewoonster van het complex, huisgemaakt naar een geheim recept.

Raften op de Maas

Raften op de Maas

Raften of kajakken

Stein ligt vlak bij Berg ad Maas, met Meeswijk aan de overzijde, op Belgisch grondgebied. Het is een mogelijk eindpunt voor wie in Meers de Maas afvaart met een zware rubberboot of in een kajak stapt. Eerder kon dat ook al vanaf Smeermaas waar kajak Maasland bootjes verhuurt voor een  afvaart tot Maaseik. Wanneer er voldoende debiet is, vlot dat wonderwel. Maar als er weinig water door de regenrivier stroomt is het wel eens uitstappen geblazen om de bootjes over de bodem te trekken. Altijd voorzichtig zijn, want de Maas kan diepe putten bevatten, waardoor ze zelfs bij zgn. ‘droog’-stand nog gevaarlijk kan zijn.

RiverPark Maasvallei algemeen

Geen zin om je eigen fiets mee te sleuren ? Alle info over fietsverhuur staat online: www.toerismelimnurg.be/nl/fietsservice.

Een belangrijke troef van het fietsnetwerk zijn de café’s, restaurants, tavernes en B&B’s. Let op het fietslabel. Overal is er een reparatieset, een EHBO-kit en toeristische info voor handen. Sommige bezitten een oplaadpaal voor elektrische fietsen.

Info: www.toerismelimburg.bewww.allefietserswelkom.nlwww.rivierparkmaasvallei.eu en www.vvvzuidlimburg.nl

Perscontact: Sven Kools: T: +31 43 6098507, E: Sven.Kools@vvvzuidlimburg.nl

Auteur: Anne Marie Jacob