Seattle, bezienswaardigheden
17830
post-template-default,single,single-post,postid-17830,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Seattle, bezienswaardigheden

Seattle, bezienswaardigheden

Op toeristische verkenning in SEATTLE, de meest leefbare stad van de USA

Seatlle ligt in het uiterste noordwesten van de USA in de staat Washington (met Olympia als hoofdstad), prachtig gelegen aan het water van de Puget Sound (grote inham nabij de Stille Oceaan) en het Lake Washington. De nederzetting werd opgericht omstreeks 1850 en boomde door de goldrush van einde 19de eeuw. Het is nu de 4de snelst groeiende stad van de USA en telde anno 2016 704.352 inwoners (de metropolitane area telt er zelfs 3,8 miljoen).  De oorspronkelijke Chinatown is intussen uitgebreid tot een International District, waar tal van Aziaten wonen.

In Seattle zijn de hoofdzetels gevestigd van verschillende wereldbekende ondernemingen zoals Boeing, Microsoft, Amazon en Starbucks. Het is één van de meest geliefde steden van de USA om te wonen en te werken. De levensstandaard is er bijzonder hoog. De grote internationale luchthaven SeaTac (de 9de belangrijkste van de USA met 45,7 miljoen passagiers in 2016) ligt op ongeveer 30’ van Downtown via de Light Rail, een schitterende en snelle tramverbinding op hoogte (zoals een monorail). Je kunt voor het gebruik ervan best een dagkaart van $5 kopen.

Koop ook een CityPASS voor $89 (een besparing van 42% op de zeer dure grote attracties + snelle toegang). De CityPASS kun je in meerdere Amerikaanse steden kopen (citypass.com) en is interessant als je meerdere grote attracties wil bezoeken en de wachttijden wil beperken.

SAMSUNG CSCDe Wereldtentoonstelling van 1962

Neem de authentieke monorail – met Zweeds design-  gebouwd voor de Expo 1962 (Seattle World’s Fair) die het stadscentrum verbindt met het voormalige Expoterrein in amper 2 minuten om 1,5 km te overbruggen. Een retourkaartje kost $5. Deze Seattle Center Monorail is en blijft een unieke tijdloze belevenis.

De driepotige Space Needle is het beroemde landmark van Seatlle (spaceneedle.com) en werd geopend op 21 april 1962 … juist op tijd voor de opening van deze Expo met als thema Space Age, die toen ongeveer 10 miljoen bezoekers telde (vergelijk met onze Expo 58 in Brussel met 41,1 miljoen). De bezoekerslift brengt u in sneltempo naar het Observation Deck (op 158,5 m hoogte) met een 360° panorama. In de verte ziet men de beroemde besneeuwde top van de vulkaan Mount Rainier.

Landmark van Seattle: de Space Needle

Landmark van Seattle: de Space Needle

In het Expojaar noteerde de Space Needle 2,3 miljoen bezoekers  … en moest men tot 3 uren aanschuiven. De rondgang op het Observation Deck is anno 2018 volledig in glas vernieuwd en heeft een hoge spektakelwaarde (zeker voor selfies). Deze meest populaire en iconische attractie van Seattle heeft nog steeds lange wachttijden (je kunt best op voorhand een timing voor het bezoek afspreken). Gemiddeld 1x per jaar kan men niet naar boven … wegens te sterke wind. Merk ook op dat de Space Needle bestand is voor aardbevingen (die in de regio regelmatig voorkomen) tot 9,2 op de schaal van Richter. Het gelijkvloerse onthaalgebouw (met grote “space-age” souvenirshop) The Pavilion werd  in 2000 bijgebouwd. Op de top is er nog steeds het ronddraaiend Sky City Restaurant.

Overblijfselen van Expo 1962: het Pacific Science Center en de Space Needle

Overblijfselen van Expo 1962: het Pacific Science Center en de Space Needle

Op het voormalige Expoterrein blijft ook nog het Pacific Science Center over, het toenmalige paviljoen voor de wetenschappen. Is nu nog interessant voor de architectuur, maar binnenin is de attractie hopeloos verouderd en aan vernieuwing toe. Toch blijft het leuk voor de kinderen.

De ongelooflijke glaskunst van Chihuly

De ongelooflijke glaskunst van Chihuly

In deze glashoofdstad van de USA is de meest speciale attractie het in 2012  geopende Museum Chihuly Garden and Glass (www.chihulygardenandglass.com). Hier zijn prachtige enorme glaswerken met verschillende thema’s tentoongesteld zoals het glaswoud, het leven onderzee, de Perzische zolder, de kandelaars of de boten. Prachtig is ook de glaskunst in de serre en de tuin (met mooi zicht op de Space Needle). Het werk is van de beroemde Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly (°1941).  Lekker lunchen kan in het leuke museumrestaurant Collection’s Café. Kuier vervolgens rond in de enorme museumshop (het valt hier eens te meer op dat alles in Amerika gecommercialiseerd is!)

Een echte tegenvaller was ons bezoek aan het Museum of Pop Culture (MoPOP): de zeer hoge verwachtingen werden geenszins ingelost, want het tentoongestelde over muziek (o.m. van Nirvana), fantasie en film is echt minimaal. Wij vonden zelfs de objecten in het Hard Rock Hotel op Tenerife (lees in een reeds eerder gepubliceerde bijdrage) boeiender. Alleen de bizarre amorfe polychromatische architectuur (gebouwd in 2000) van architect Frank O. Gehry (die u ongetwijfeld kent van het Guggenheim museum in Bilbao) kon ons imponeren, alsook de originele gitaar van de hier (in 1942) geboren muziekicoon Jimi Hendrix.

De allereerste wolkenkrabber van Seattle is de Smith Tower

De allereerste wolkenkrabber van Seattle is de Smith Tower

Downtown vinden we ook de zogenaamde oude stad, waar tal van gebouwen overblijven uit de periode van de Gold Rush einde 19de eeuw, waardoor Seattle enorm groeide. Het is intussen een National Historical Park met een (obligaat) visitors center. Aan Pioneer Square (aangelegd na de grote brand van Seattle anno 1889) kan men starten voor een al dan niet begeleide historische wandeling. De wijk is nu vooral bekend voor kunst en trendy horecazaken. Hier staat ook het nog het oudste nog bestaande gebouw van de stad, nl. de Pioneer Building.

Even verder rijst de ranke Smith Tower  (smithtower.com) op: dit was de allereerste wolkenkrabber van Seattle en dateert uit 1914, toen het 4de hoogste gebouw van de wereld. Het interieur is prachtig en ademt de sfeer uit van de swingende en roerende jaren ’20. De lift brengt u naar de 42ste verdieping met The Observatory, waar men een adembenemend 360° panorama heeft op de stad. Er is ook een leuke autenthieke bar/lounge.

In de buurt ligt de hoogste wolkenkrabber van Seattle, nl. de Columbia Tower met een Sky View Observatory op de 73ste verdieping.

Kunst er architectuur

Het Seattle Art Museum met het bewegende beeld The Hammering Man

Het Seattle Art Museum met het bewegende beeld The Hammering Man

Meer naar het centrum passeren wij het opmerkelijke gebouw in staal en glas van de Nederlandse architect Rem Koolhaas: de in 2004 opengestelde Seattle Central Library met een collectie van 1,4 miljoen boeken, verdeeld over 11 verdiepingen. Kostprijs was niet minder dan 165 miljoen dollar.

Het Seattle Art Museum bevat zeer uiteenlopende (kunst)collecties, gaande van de oorspronkelijke Indiaanse kunst (de Indianen waren namelijk de oorspronkelijke bewoners in deze regio), tot grote klassieke  (zoals onze Van Dyck) en moderne (zoals Andy Warhol) meesters. Indrukwekkend is de porseleinkamer. Het is een bijzonder aangenaam museum met prachtige inkomsthall. Het SAM (www.visitsam.org) werd opgericht  in 1933. Aan de hoofdingang staat buiten het beroemde bewegende beeld van The Hammering Man, dat een ode brengt aan alle arbeiders in de wereld.

Boeing

De oorspronkelijke productiehal van Boeing - de Red Barn – is nu geïntegreerd in het overweldigende Museum of Flight

De oorspronkelijke productiehal van Boeing – de Red Barn – is nu geïntegreerd in het overweldigende Museum of Flight

Seattle is de bakermat van Boeing. Een absolute must is het Museum of Flight (www.museumofflight.org), het grootste lucht- en ruimtevaart-museum van West USA. Het oorspronkelijke rode productiegebouwtje  Red Barn van oprichter William Boeing is geïntegreerd in het fantastische museum. Hij begon er met de productie in 1909. De grote bloei van het bedrijf was te danken aan de bouw van gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers voor de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Highlights zijn de presentaties van de maanlandingen met de originele Apollo in het hoofdgebouw, alsook de Space Shuttle en verder de supersonische Concorde en Boeing 747 in het enorme openluchtpaviljoen dat in 2016 werd geopend. Uiteraard blijven ook de zalen omtrent WOI, WOII, Vietnam en Korea zeer boeiend.

Ten noorden van Seattle kan men op een andere Boeing-site de attractie Future of Flight (aviation center & 90’ durende Boeing Tour) bezoeken. Hier kom je alles te weten omtrent de assemblage van de Boeing-vliegtuigen, waaronder het recentste succes-type 787 Dreamliner.

Cruisehaven

Zicht op het cruiseschip Amsterdam van de rederij Holland America Line (in aanlegplaats Juneau, de hoofdstad van Alaska)

Zicht op het cruiseschip Amsterdam van de rederij Holland America Line (in aanlegplaats Juneau, de hoofdstad van Alaska)

Seattle is één van de belangrijkste cruisehavens van de USA (met ongeveer 1 miljoen passagiers per jaar)  en vertrekpunt van de talrijke cruises (beperkt tot het seizoen april – september) naar het schitterende natuurwonder Alaska, sinds 1959 de 49ste staat van de USA met Juneau als hoofdstad. Wij zijn er ingescheept voor een cruise van 1 week met de rederij Holland America Line, die haar hoofdzetel in Seattle heeft. De van oorsprong Nederlandse rederij (getuige hiervan is o.m. het voormalige hoofdgebouw New York in Rotterdam: zie in mijn vroegere bijdrage) laat nog sporen na: de kapitein en tal van hogere officieren zijn Nederlanders, in het restaurant zijn de menukaarten ook in het Nederlands beschikbaar … en zefs het bedieningspersoneel (vooral Indonesiërs) spreken een beetje onze taal.

Pike Place Market

Publiekstrekker nr.1 van Seattle is de Pike Place Market

Publiekstrekker nr.1 van Seattle is de Pike Place Market

Deze grote overdekte versmarkt (opgericht in 1907 als boerenmarkt) is ongetwijfeld de grootste toeristische trekpleister van Downtown Seattle. Opvallend is dat de groene Michelingids hieraan de hoogste waardering van 3* geeft (terwijl het wereldberoemde landmark Space Needle slechts 2* krijgt). Vooral vis (ja, zelfs “vliegende vissen”) en zeevruchten (met nooit eerder geziene reuze sint-jacobsschelpen) springen in het oog. Er zijn enkele eenvoudige restaurants gevestigd zoals de Athenian Inn, waar men sedert 1909 lekker vers en relatief goedkoop kan eten.

De allereerste vestiging van koffiezaak Starbucks

De allereerste vestiging van koffiezaak Starbucks

Tegenover deze populaire markt ligt de oudste vestiging van de koffiezaak Starbucks, opgericht in 1971. We genieten er van uitstekende koffie in een origineel decor. Ongelooflijk hoeveel soorten koffie er worden aangeboden, in verschillende groottes en sterktes. Pas echter op: “tall” is hier de benaming voor een kleine koffie … en dan volgt large en extra large. Wij Europeanen eten toch opmerkelijk minder dan de Amerikanen … en dat valt ook te zien aan het enorme aantal mensen met overgewicht. Onze eerste pizza die wij tijdens deze USA-reis voor twee personen bestelden was een medium … en deze hebben wij ondanks alle moeite niet volledig kunnen opeten … zodat de rest in een doggy-bag werd meegegeven, zoals hier overal de gewoonte is! In Seattle alleen zijn er zo’n 60 vestigingen van Starbucks.

Waterfront

Zonsondergang aan het Waterfront

Zonsondergang aan het Waterfront

Hier moet je zijn voor populaire attracties zoals het Seattle Aquarium en het Seattle Great Wheel. Boek zeker een boottocht (van ca. 50’) bij Argosy in de haven (Seattle is sinds de opening van het Panamakanaal in 1914 een belangrijke haven aan de Stille Oceaan) en geniet van de prachtige skyline van Seattle. ’s Avonds kun je er heerlijk genieten van de visrestaurants en “fish bars” zoals Svars, Fisherman’s Restaurant & Bar, en onze favoriet Elliott’s Oyster House (met dagelijks superverse oesters in tal van soorten). Specialiteiten zijn o.m.  zalm, krab, en “clams”.

Shopping

In Seattle is het ook leuk om te winkelen, met als bekendste luxe-warenhuis Nordstrom (oorpronkelijk van Seattle, maar ook in andere Amerikaanse steden terug te vinden), een grote vestiging van Macy’s (hoofdhuis in New York), en tal van kledingszaken (zoals Abercrombie en Banana Republic die een stuk goedkoper zijn dan bij ons).  Westlake Center is het hart van het shopping gebeuren met o.m. het  Pacific Place Shopping Center.

Epiloog

Je hebt minstens 4 dagen nodig om Seattle grondig te verkennen en te genieten. De regio heeft een aangenaam zacht microklimaat, maar telt wel veel regendagen … zij het dan wel miezerige regen. Gelukkig hadden wij zeer mooi zonnig weer! Het beste reisseizoen is de zomer.

Thuis gekomen blijven wij in de ban van de Exposfeer met de fantastische Space Needle … je kunt hem als souvenir meenemen in tal van groottes … maar ik had er thuis al eentje op mijn bureau staan … weliswaar een miniatuurmodel van (de architectuurreeks van) Lego!

Aanbevolen reisgidsen (in het Engels):

  • Verenigde Staten Noordwest, Wereldreisgids van de ANWB, Den Haag (2016, 490 blz). In België verdeeld door Lannoo
  • The Green Guide Michelin USA West (2016, 553 blz)
  • de Lonely Planet pocket Seattle (2017, 160 blz) met praktisch en zeer degelijk plattegrond
  • Insight Guides Seattle City Guide (2017, 259 blz) is de meest volledige.

Meer dank aan perscontact:

Natalie Jushinski, Director, International Tourism. Visit Seattle, The Official Destination Marketing Organization. One Convention Place | 701 Pike Street, Suite 800 | Seattle, WA 98101. njushinski@visitseattle.org | visitseattle.org

Auteur en foto’s: Patrick De Groote
Foto bovenaan: skyline van Seattle met o.m. de Space Needle, het Waterfront en Downtown