Staycation? Bezoek de Brusselse kroonjuwelen
37432
post-template-default,single,single-post,postid-37432,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Staycation? Bezoek de Brusselse kroonjuwelen

Staycation? Bezoek de Brusselse kroonjuwelen

Brussel telt tal van interessante musea. Het Atomium, ADAM, het Stripmuseum, of het Chocolademuseum. Het zijn vijf attracties die geregeld opduiken op de bucketlist van citytrippers in onze hoofdstad. Het zijn zelfs voor veel buitenlanders essentiële haltes. En sinds kort zeker ook voor de toerist die in eigen land blijft. Vandaag slaan de attracties de handen in elkaar om zoveel mogelijk landgenoten te verleiden kennis te maken met deze kroonjuwelen van de stad. Brussel opent zijn armen tijdens de staycation.

Onze eerste stop is het Chocolademuseum, beter bekend onder de naam ‘Choco Story Brussels’, in de Stoofstraat.  Op loopafstand van het centraal station en dus zeker een aanrader voor wie met de trein naar Brussel afreist. Tenminste als die op tijd is of geen storingen kent. Daardoor viel voor ons de workshop in het water. Maar niet getreurd, we kunnen nog net aansluiten voor de rondleiding. Wij kennen dan wel simpel gezegd de zwarte-, melk- en witte chocolade, een vlotte gids vertelt je over de soorten en kwaliteit van bonen als Criollo, Forastero en Trinitario. Die komen uit Zuid-Amerika, Afrika en het Verre Oosten. Onze man houdt er een vlot tempo op na en loodst ons door de diverse zaaltjes. Tussendoor vertelt hij over aroma’s, textuur en kwaliteit, over duurzame handel en een programma van cacaotracing en hoe weldoende het eten van chocolade dan wel niet is. Het verlicht de hoest, maakt antioxidanten aan voor de lever, beperkt bloedklonters en hartaanvallen en is een zeer geschikt antidepressivum. We noteren allerlei mooi chocoladevormen, zeer bijzondere en zeldzame chcolade-automaten en nog veel meer. Afronden doen we met een demonstratie, snoepzakje incluis.

HoHo

Dan wacht de rode citysightseeing dubbeldekker, de hop on, hop off, die ons door de binnenstad voert, rijkelijk voorzien van commentaar in onze oortjes.  Er zijn 22 busstops voorzien en er is wifi aan boord. Door het open dak is er een panoramisch zicht. Wie een ticket boekt, krijgt 2 routes voor de prijs van één. Het stadsplan is gratis en handig bij het op- en afstappen. We zetten koers richting het Stripmuseum aan de Zandstraat.

Het beeldverhaal is nog een relatief jong medium, maar als men grotschilderingen of miniaturen in de Middeleeuwen daar voorlopers van noemt dat is de strip al eeuwenoud.  Ons land stond alleszins aan de wieg van de grootste striphelden en dus is zo’n stripmuseum in Brussel zeker op zijn plaats. In de hall van het art-nouveau de Waucquez warenhuis, een laatste overblijfsel van Horta, worden we begroet door het 2 PK’tje van Bollie en Billie. Er staat de raket uit Kuifje en Lucky Luke met Jolly Jumper is ook van de partij. Ook de Smurfen zijn Made in Belgium.  Aan de hand van zo’n 150 originele documenten maakt men een reis doorheen de kunst van de strip. Alles aspecten, alle genres komen aan bod. Er is de vaste collectie, maar daarnaast brengt het Stripmuseum diverse wisseltentoonstellingen. Denk aan ‘Pico Bogue’ , Nicholas Junckers graphic novel ‘Seules à Berlin’ of  JGuarnido. Deze laatste kennen we van de opmerkelijke reeks Blacksad, goed voor vijf volumes krachtig en dynamisch tekenwerk. Van initiële schetsen tot de afgewerkte platen toont de auteur , naast de dierendetective, ook nog andere projecten.

Tijd om de inwendige mens te versterken. Brasserie Horta heeft voor ons een lekkere en gezonde veggie foccacia bereid met gegrilde groenten, pesto en parmenzaankrullen.

Plastic is fantastic

En dan zetten we koers richting ADAM , goed voor 5000 vierkante meter tentoonstellingsruimte in het gebouw van Trade Mart Brussel, destijds één van de grootste hallen in de wereld. Hier wacht ons een permanente collectie van een 2000-tal plastic objecten, deels opgesteld, deels in reservedepot. Design, van alledaagse tot unieke stukken in plastiek, verzameld door Philippe Decelle of in bruikleen gekregen uit internationale openbare of privéverzamelingen. De collectie, die de naam Plasticarium krijgt, omvat 30 jaar plastieken vormen en materialen. En dat gaat breed, van elektrische huishoudtoestellen over speelgoed, opblaasbaar meubilair, fashion  tot futuristische designontwerpen. Bekende namen ook: Joe Colombo, Philippe Starck, Zanini,  Ron Arab, Quasar, Gaetano  Pesce, Arman, naast Belgische ontwerpers als Alain Gilles, Sylvain  Willenz en Charles Kaizin om enkelen te noemen. Iedereen herkent wel iets uit zijn of haar jeugd- of hedendaagse jaren.

Dat geldt zeker voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Punk Graphics, too fast to live, too young to die.” Een expo gebaseerd op een privécollectie uit New York aangevuld met Belgische elementen. Posters, flyers, albums en foto’s spreken er de visuele taal van de punkbeweging in de vorige eeuw. Ik denk mezelf te herkennen op een foto van Jazz Bilzen. Leuk toch? Nog tot 30 augustus. De installatie Standing Stones is verlengd tot 17 januari 2021.

Coole bollen

Vermits ADAM onder de rook van het Atomium ligt, kunnen we dit Expo 58- monument aan de Heizel niet laten links liggen. Het is immers hét symbool van Brussel en zelfs voor veel buitenlanders voor ons land.  De stalen constructie bestaat uit negen bollen, die elk een diameter hebben van 18 meter. Vijf van de negen bollen zijn toegankelijk. Samen vormen ze het een kristalstructuur van ijzer. Ontworpen door ingenieur André Waterkeyn.  Het Atomium werd tussen 2004 en 2006 volledig gerenoveerd en trekt meer dan 600.000 bezoekers per jaar. De permanente tentoonstelling, verspreid over drie niveaus, vertelt het verhaal van meer dan 60 jaar geschiedenis van het paviljoen. Aan de hand van archiefdocumenten, souvenirs, foto’s, video’s en maquettes krijgt men een kijk op het complex verhaal.  Via het panorama kan men zich oriënteren op de omliggende gebouwen.  Ter gelegenheid van de 450e verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel De Oude stelt het Atomium een interactieve tentoonstelling op, verspreid over twee verdiepingen. Deze expo loopt nog tot september 2020.  Een andere tijdelijke installatie brengt Smurfin terug. Dit keer om de genderongelijkheid aan te kaarten. Wij hebben niet zoveel last van clichés, stereotypen of vooroordelen , dus laten we deze expo aan ons voorbijgaan om in de bovenste bol te genieten van het Brusselse panorama bij een Vedett pils en een tonic.

Miniatuurstad

Om af te ronden in Mini-Europa. Leuk zo’n reis rond Europa zonder ons land te moeten verlaten. Oftewel, het summum van staycation. Onze gids zorgt voor een ontspannende en leerrijke wandeling tussen zo’n 350 maquettes van de lidstaten, alle op schaal 1/25. Het park ligt er met haar dwergboompjes, de bonsai en perkjes piekfijn verzorgd bij. Het laatst bijgekomen land is Kroatië met een schaalmodel uit Zagreb.  En de Eerste Wereldoorlog is herdacht met een reconstructie van 14 Belgische en Europese monumenten die een link hebben met de Groote Oorlog, waaronder vijf militaire begraafplaatsen aan de IJzer en de Samber. Nieuw zijn de animaties rond het middeleeuws kasteel van Guimaraes. Actueel blijken dan weer de figuurtjes rond de Brexit, en COVID-19. Op de Grote Markt van Brussel kan men Pieter Breugel de Oude zien werken aan zijn meesterwerk ‘De val der opstandige Engelen’ en in Gent schildert Jan Van Eyck aan het ‘Lam Gods’. Tenminste wanneer ze weer terug geplaatst worden, want recent werden ze samen met Rubens ontvreemd!  Ook nieuw is de expo ‘Spirit of Europe’. Maar we beloven hiervoor terug te komen, want op termijn plant het park nog nieuwe verlichting.  Altijd leuk zo’n formule ‘By Night’. Tenzij het Neo-project roet in het eten gooit. Neo staat voor een nieuwe wijk, met woningen, een bejaardenhuis, kinderdagverblijven en kantoren. Maar ook met vrijetijd: een Robbedoesland, bioscopen en het wetenschapsmuseum, bekend van de eventlocatie in Parijs. Herin zou ook plaats zijn voor Mini-Europa. Maar hoe en waar is nog niet duidelijk, zo blijkt.

Praktisch

Alle attracties pasten hun infrastructuur aan om iedereen op een veilige manier te ontvangen: aangepast parcours, extra ontsmettingsrondes, handgels, e.d. Om de sociale afstand te kunnen garanderen en lange wachtrijen te vermijden is telefonisch of online reserveren wenselijk.  Er is een pendeldienst tussen het Stripmuseum en het Chocolademuseum en de Heizel. Met een Brussels Card heeft men recht op kortingen.

Info: www.choco-story-brussels.be , www.stripmuseum.be , www.adamuseum.be ,  www.atomium.be , www.minieurope.eu  en www.sightseeingbrussel.be 

Perscontact:  Sybille.iweins   Sybille.iweins@agencecinna.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob