BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | TESEUM Tongeren: schatkamer 2.0
16279
post-template-default,single,single-post,postid-16279,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

TESEUM Tongeren: schatkamer 2.0

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren bezit net als een aantal andere kerken en kloosters veel kunstschatten. Veel kerken tonen die schatten deels in een schatkamer. Al langer waren er in Tongeren plannen om de kerk en de kerkschatten, de hele site eigenlijk, op te waarderen. Dat is nu bijna klaar.

AA-Kloostergang-(1)---Stefan-MatthijssensVoor ruim 6 miljoen euro heeft Tongeren nu –behalve een gerestaureerde kerk- een fantastisch museum met alle (kunst)schatten uit het voormalige klooster, in een opstelling die je met de audioguide optimaal kunt beleven. Je reist dan eigenlijk door de geschiedenis van België, van de (vroeg-)Romeinse periode tot in de late Middeleeuwen, met veel religieuze topstukken in goud en zilver, hout, steen en textiel, alles bijzonder mooi belicht. Maar niet alleen interessant als religieus museum: je ziet folklore en tradities zoals ook de 7-jaarlijkse ommegangen in deze regio. Je hoort en ziet muziek (middeleeuwse handschriften, ook via tablets zichtbaar gemaakt), de H.Mis. Je loopt boven de koorgangen in een processie en ziet de ‘heiligen’ die bisschop waren in Tongeren. Met de lift ga je naar beneden en dan ben je in de kloostergangen (de pandgangen), waar je midden in de stad een serene stilte ‘hoort’, voelt.

De naam Teseum is bedacht door een Tongenaar naar aanleiding van een wedstrijd voor een nieuwe naam van dit moderne museum: ‘’T’’ staat voor twee zaken: Thesaurum betekent ‘’kerkschat’’ en Terra is de ‘’archeologische (onder)grond’’. Met de opening van de nieuwe archeologische site (in augustus 2018) krijgt de oudste stad van België er een topattractie bij.

Je kunt een combi-ticket nemen maar zowel de schatkamer als de archeologische site zijn ook apart te bezoeken.

Perscontact: Eveline Fransen eveline.fransen@toerismetongeren.be

Stephane Nijssen stephane.nijssen@toerismetongeren.be

Auteur: Leon Balmaekers

Foto’s: Toerisme Tongeren – Stefan Matthijssens