BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Toerisme en lifestyle in Miami & Miami Beach (Florida, USA)
34346
post-template-default,single,single-post,postid-34346,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Toerisme en lifestyle in Miami & Miami Beach (Florida, USA)

Miami ontstond einde 19de eeuw aan de Miami River, met 8 km de kortste rivier van de USA. De in 1896 door Henry Flagler aangelegde spoorverbinding was de belangrijkste factor voor de ontwikkeling en snelle groei. In 1912 bouwde men een brug naar het eiland Miami Beach, dat toen nog een jungle was en waar slechts enkele vissers verbleven. Dit was een smalle strook land die vanaf 1910 werd ontgonnen door John Collins. Startjaar voor het ontstaan als badplaats was 1915. De jaren ’20 waren gloriejaren, maar de grote Depressie van de jaren ’30 en de oorlogsjaren gooiden roet in het eten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Miami een belangrijke militaire basis, en zo’n 70.000 soldaten verbleven in de gastenkamers van Miami Beach.

Met het aantreden van Fidel Castro (Revolutie van 1959) in Cuba vluchtten zo’n 40.000 Cubanen naar Miami en Miami Beach. De jaren ’80 bracht Miami Beach terug op de toeristische wereldkaart, o.m. door de populaire TV-serie Miami Vice in de periode 1984-9. Grote sterren wilden er vanaf toen absoluut verblijven. Er zijn trouwens vele andere films opgenomen in Miami, zoals Scarface uit 1983 (met acteur Robert De Niro).

Miami telt ongeveer 454.000 inwoners (= 42ste stad van USA naar inwonertal) en groeit nog steeds. Miami heeft verschillende etnische wijken, zoals – het intussen zeer veramerikaniseerde – Little Havana en Little Haïti, dat ontwikkeld werd vanaf de jaren ’60 en nu zo’n 30.000 Haïtianen telt. Opvallend is het gebruik van het Spaans als moedertaal. De hispanics vormen trouwens de meerderheid van de bevolking … vandaar de (bijna overal) tweetalige Engels-Spaanse opschriften.

De toch nog steeds zeer hoge criminaliteit is wel aan het dalen. De uitgestrekte agglomeratie van Miami-Fort Lauderdale-West Palm Beach telt intussen 6,1 miljoen inwoners.

Miami Beach ligt aan de Atlantische Oceaan en is een autonome stad, onderverdeeld in o.m. South Beach (het meest bekende en bijgenaamd SoBe), Mid en North Beach. Het subtropische klimaat is bijzonder aangenaam: het hele jaar door heeft deze wereldberoemde badplaats aangename temperaturen (januari als koudste maand met gemiddelde min. van 15°C en max. van 24°C)  en weinig regen (gemiddeld 142 cm per jaar, het meest in de periode mei-september). Niet voor niets is de bijnaam van Florida de Sunshine State … en Miami Beach de “American Playground”.

Transport

De bij de toeristen zeer geliefde Metro Mover

De bij de toeristen zeer geliefde Metro Mover

De luchthaven van Miami (opgericht in 1928) telde 44,5 miljoen passagiers in 2016 en is daarmee de 10de belangrijkste van de USA. Wij verbleven trouwens in een nieuw hotel vlakbij de luchthaven (nl. Even Hotel Miami ***) en waren zeer tevreden over de betaalbare kamer. De hotelprijzen in Miami en Miami Beach liggen in het algemeen extreem hoog.

Men heeft niet echt een auto nodig in Miami, ondanks de grote afstanden tussen de verschillende wijken. Parkeren is moeilijk en daarenboven zeer duur, terwijl het openbaar vervoer vrij goed ontwikkeld is en zeer goedkoop met de Easy Card (ongeveer $30 voor 1 week onbeperkt transport). Het is in het begin echt wel zoeken naar de juiste verbindingen, aangezien de verschillende vervoersnetwerken niet gedetailleerd op kaart staan. Naast de metrorail en de metrobus is er ook nog de gratis (en bij toeristen immens populaire) in totaal 4,4 km lange Metro Mover: neem als toerist de drie lijnen van deze monorail en geniet op hoogte van fantastische zichten op Miami Downtown.

Miami is de cruisehoofdstad van de wereld

Miami is de cruisehoofdstad van de wereld

Miami is de cruise-hoofdstad van de wereld, met jaarlijks meer dan 5,5 miljoen cruisereizigers! In de Port of Miami zijn er verschillende terminals, waarvan de meest opvallende voor Royal Caribbean. Ook het (Italiaanse) MSC is er een vaste waarde. Uiteraard is dit het vertrekpunt van tal van cruises in de Caraïben.

Voor een eerste verkenning (voorafgaand of volgend op een cruise) is het aan te bevelen om de Hop-on-Hop-off te nemen: in één dag kun je via twee trajecten de belangrijkste bezienswaardigheden zien. Naar onze normen wel duur: $50 per dag voor de klassieke tours.

Verschillende wijken

In Downtown heb je het CBD (Central Business District) en het Museumkwartier (zoals het Pérez Art Museum, het Philip & Patricia Frost Museum of Science). Miami Beach heeft ook een groots Convention Center.

De Wynwood Walls, de wereldberoemde street art in de wijk Wynwood

De Wynwood Walls, de wereldberoemde street art in de wijk Wynwood

Trendy zijn de districten Design en Wynwood. Wynwood is wereldbekend voor de street art (vgl. in ons land ook bijvoorbeeld Oostende, Hasselt, Brussel, Charleroi ….), gelanceerd door Tony Goldman (overleden in 2012) in het begin van de jaren 2000. Voordien was het een vervallen industriële zone met pakhuizen. Er gebeurde een echte metamorfose en het Street Art Museum (°2009) vierde intussen haar 10de verjaardag . Zelfs wanneer men – zoals ik – niet echt van street art houdt … is een bezoek een absolute must. Je kunt ook best een geleide wandeling reserveren:  wij namen deel aan een Franstalige rondleiding van de organisatie Miami Off Road (www.miamioffroad.com). De muren van de gevels zijn voorzien van (gratis aangebrachte) grafitti of (in opdracht en tegen betaling gemaakte) fresco’s … en worden omzeggens jaarlijks vervangen. Tot de bekendste street art kunstenaars behoren Golden en Sipros. Toch heeft men schrik dat door het toenemend aantal horeca-zaken, shops en appartementen de street art zich zou verplaatsen naar andere wijken in Miami. Binnenkort wordt in Wynwood het eerste boutique hotel geopend.

Iets meer noord-oostelijk ligt het bekende Design District: ontstaan vanaf begin jaren 2000 en gelegen tussen de 38th en de 41th Street . Het telt zo’n 130 luxe-boetieks en showrooms van wereldbekende (zeer veel Europese zoals Louis Vuitton, Gucci, Louboutin) merken.

Het zeer luxueuze hotel Biltmore  met het beroemde zwembad

Het zeer luxueuze hotel Biltmore  met het beroemde zwembad

Zeer chique zijn de wijken Coral Gables (opgericht in de jaren ’20) and Coconut Grove. Hier bezoek je uiteraard het mythische Biltmore Hotel en het Vizcaya Palace met de tuinen.

In Coral Gables ligt ook het mooiste zwembad van de wereld, nl. de Venetian Pool uit 1922. In Spaans-moorse stijl is het super de luxehotel Biltmore (www.biltmorehotel.com) een historisch en uniek monument, dat opende op 16 januari 1926. Het werd in een recordtijd van 10 maanden gebouwd en telt 400 kamers en suites. Al Capone had er zijn eigen suite (met een geheime vluchtweg). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het omgevormd tot een militair hospitaal. Nadien bleef het een hospitaal tir in 1968.  In de jaren ’80 werd het gerenoveerd en opnieuw een hotel. Elke zondag worden er twee gratis rondleidingen (van ongeveer 1u30) georganiseerd… een echte aanrader, maar wel jammer dat wij geen kamer konden bezoeken. Recent werd het legendarische hotel totaal vernieuwd voor liefst 25 miljoen dollar. Er is een toprestaurant en de zondagbrunch is een (dure) must … maar ook een snack eten (zoals wij deden) langs het legendarische enorme zwembad is fantastisch. Het hotel grenst aan een schitterend golfterrein (met een exhorbitante fee!).

Exterieur van het Vizcaya Palace in Italiaanse stijl

Exterieur van het Vizcaya Palace in Italiaanse stijl

Het Vizcaya Palace (www.vizcayamuseum.org) werd in Italiaanse stijl gebouwd in 1914-1916 voor James Deering (1859-1925), een grote industrieel in landbouwmachines. Jaarlijks bezoeken zo’n 300.000 toeristen het interieur (met 34 gedecoreerde vertrekken) en de prachtige Italiaans-Franse tuinen.

Miami Beach

De beroemde Ocean Drive overdag

De beroemde Ocean Drive overdag

Het meest bekend is de – in 1982 totaal vernieuwde – Ocean Drive met het Art deco district met gebouwen vooral uit de jaren ’30 en ’40. De naam Art deco stamt oorspronkelijk uit Parijs, dank zij de Wereldtentoonstelling van 1925.

Bezoek er zeker het kleine maar zeer interessante Art Deco Welcome Center. Het is inbegrepen in het ticket voor een geleide (dagelijks georganiseerde) wandeling  (www.artdecowelcomecenter.com).

Miami Beach is ook in trek voor gay-toeristen (met in maart/april een gay pride en filmfestival. Er is zelfs een apart LBTG visitor center) en uitgangstypes (clubs, disco’s, bars). Het bekendste evenement van Miami is de jaarlijkse Miami Art Week met als topevenement Art Basel (www.artbasel.com) voor hedendaagse kunst begin december.

Ocean Drive ’s avonds met het uit 1939 daterende feeërieke The Clevelander Hotel

Ocean Drive ’s avonds met het uit 1939 daterende feeërieke The Clevelander Hotel

De meeste hotels liggen langs de kustlijn (o.m. langs de reeds genoemde Ocean Drive) of aan de Collins Avenue. Ocean Drive – het mecca van de wereld voor art deco – moet je zowel overdag als ’s avonds (met de unieke  neonverlichting) bezoeken. Brown’s Hotel was het allereerste hotel in Miami Beach en werd geopend in 1915. Vandaar de 100-jarige herdenking van Miami Beach in 2015.

Een enorme groeipoeriode volgde: einde 1925 waren er al 56 hotels met 4.000 kamers. Na de alles verwoestende orkaan (hurricane) van 17 september 1926, werd de badplaats heraangelegd en heropgebouwd in art deco stijl.  Men onderscheidt drie bouwstijlen in Miami Beach: de oudste is de mediterrane (periode 1910-1920), dan volgt de art deco (1920-1940) en Miami Modern of MiMo (1940-1960). Door de inzet van Barbara Bear Capitman (1920-1990) kon het art deco district gelukkig van de sloophamer gered worden en beschermd worden. In 2015 werd uit dankbaarheid een buste van haar geplaatst langs de Ocean Drive. Zij startte in 1976 de Save Art Deco Movement.

Miami Beach: een wereldbekende  hulppost - Lifeguard stand genoemd – op het strand. In totaal zijn er 35 waarvan 6 nieuwe (zoals op de foto) uit 2015.

Miami Beach: een wereldbekende  hulppost – Lifeguard stand genoemd – op het strand. In totaal zijn er 35 waarvan 6 nieuwe (zoals op de foto) uit 2015.

De beroemdste hotels liggen echter meer noordelijk aan Collins Avenue, zoals – onze favoriet – het National Hotel (uit 1939) en Delano (uit 1947, later heringericht door de Fransman Philippe Starck),  en meer verderop het legendarische Fontainebleau (°1954, 565 kamers) in MiMo-stijl. Deze hotels (voor de happy fews …) hebben prachtige tuinen met langgerekte zwembaden en sluiten aan bij de zeedijk en het strand. Op de 16 km uitgestrekte en prachtig witte zandstranden van Miami Beach kun je niet naast de wereldbekende hulpposten kijken…

Musea

Moderne architectuur met veel groen van het Pérez Art Museum Miami

Moderne architectuur met veel groen van het Pérez Art Museum Miami

Groot-Miami telt in totaal 13 musea. Pérez Art Museum Miami (PAMM)(www.pamm.org) opende op 4 december 2013. Het museum voor moderne kunst is een (peperduur) ontwerp van de beroemde Zwitserse architecten Herzig & de Meuron. De naam komt van de verzamelaar van Latijns-Amerikaanse kunst. Wij waren niet echt overdonderd door de collecties, maar wel door de groene hangende tuinen en de prachtige ligging met mooie uitzichten op de skyline (met veel wolkenkrabbers) van Downtown Miami.

Erlangs ligt het zeer moderne Frost Science Museum (°mei 2017). Ook hier weer een indrukwekkende architectuur, maar een eerder tegenvallende inhoud van het museum (o.m. over het menselijke lichaam, ecosystemen, technologie, aquaria, planetarium…) rekening houdend met de zeer hoge toegangsprijs!

Het schitterende jaarlijkse Chinees lichtfestival Luminosa

Het schitterende jaarlijkse Chinees lichtfestival Luminosa

Voor de liefhebbers is er ook het World Erotic Art Museum (WEAM) in Miami South Beach … uiteraard waren wij nieuwsgierig! In zijn genre een uniek (en ongecensureerd) museum over wereldwijde erotische kunst. Opgelet: alleen toegangelijk voor volwassenen. Verder vermelden wij nog het Joods Museum (er wonen talrijke joden in de agglomeratie) en het Miami Children’s Museum.

Andere attracties

Jungle Island (www.jungleisland.com) is een groene oase met dierentuin. In december is er jaarlijks het Chinees lichtfestival Luminosa Festival. Elders in Miami bevinden zich ook de Zoo Miami en Miami Seaquarium.

Met een bootexcursie langs de eilanden van de stars (rechts het optrekje van Ricky Martin)

Met een bootexcursie langs de eilanden van de stars (rechts het optrekje van Ricky Martin)

Sterk aanbevolen zijn de Island Queen Cruises at Bayside: deze becommentarieerde 1,5 u durende bootexcursies (in het Engels en Spaans) voeren u langs de eilanden van de “stars”, o.m.  met de riante optrekjes van zanger Ricky Martin,  Julio Iglesias, Gloria Estefan en actrice Elizabeth Taylor (overleden in 2011).  In 1928 kocht de beruchte gangster Al Capone uit Chicago een buitenverblijf op Palm Island. De boottocht brengt u ook langs Fisher Island: hier vindt men de hoogste inkomens per inwoner van de USA. Vandaar dat dit privé condominium een aparte postcode heeft. Onder de 700 gezinnen verblijven hier o.m.  de actrices Julia Roberts en Sophia Loren.

Voor moderne architectuur kan je ook naar Miami Beach voor het New World Center van Frank Gehry, geopend in 2011. Tegenwoordig is er de concertzaal voor de New World Symphony Orchestra gevestigd. Dezelfde architecten ontwierpen ook een garagecomplex (de 1111 … aan de Lincoln Road), waar men de lift kan nemen naar de 5de verdieping om daar een interessant panorama te ontdekken op Miami Beach.

Gastronomie

Recept van de beroemde Key Lime Pie in het restaurant Joe’s Stone Crab

Recept van de beroemde Key Lime Pie in het restaurant Joe’s Stone Crab

Miami telt zeer veel eetgelegenheden, maar vooral fast food, food courts (in shopping centra) en street food. Uiteraard met tal van buitenlandse keukens, waaronder Cubaanse, Creoolse en zelfs Russische  – zoals in het voortreffelijke restaurant Novikov – keuken. De echt goede restaurants moet je wel opzoeken. Eén van de bekendste is het historische Joe’s Stone Crab in South Beach: de (voor ons bijna onbetaalbare) stone crab is dé specialiateit bij uitstek, evenals visgerechten en zeevruchten. Voor 2 superlekkere krabkroketten betaalden wij 35 euro! De Key lime (een soort citroentaart met meringue) is hier overheerlijk en zelfs beter dan op Key West (waar het origineel van afkomstig is).

Naast de geafficheerde prijs moet men in de restaurants extra 7,5% taks (voor Florida) en 18 à 22% service betalen. Persoonlijk zouden wij voor een diner het financiële district Brickell Village (met ook de hoogste wolkenkrabber – 84 verdiepingen – van Miami) aanbevelen met opvallend veel Italiaanse restaurants.

Shopping

Er is maar één winkelstraat naar Europese normen en dat is een deel van Lincoln Road, die in 1960 – als een van de eerste in de USA- omgevormd werd tot autovrije winkelwandelstraat. Hier ligt ook het art deco Lincoln Theatre uit 1935. Overal zijn er winkels met T-shirts (met opdrukken van Miami Beach) en souvenirs, zoals in de Bayside Market (sinds 1982) met meer dan 140 shops en horeca-zaken, waaronder het opvallende ronde gebouw van Hard Rock Café. Deze zeer commerciële marina is intussen de meest bezochte toeristische attractie van Miami. Hier kan men ook een bootexcursie reserveren met de Island Queen Cruises (zie eveneens hoger): met de 1,5u durende Millionaire’s Row Cruise vaart men langs de verschillende eilandjes (zoals Star Island, Palm Island, Hibiscus Island…, ) waar de jet-set hun buitenverblijf hebben.

De Amerikanen gaan veel meer naar gigantische (voor ons door de airco veel te koude) shopping centra, zoals  de Aventura Mall: dit is de grootste van de agglomeratie Miami met meer dan 300 zaken,  met alle grote Amerikaanse merken, zoals Abercrombie & Fitch waarvan de hype intussen voorbij is, maar in de USA wel een stuk goedkoper is dan bij ons.

Exclusieve shopping kan ook op de Miracle Mile in het reeds vermelde residentiële Coral Gables. Coconut Grove is meer bohémien met leuke cafés en restaurants … en er is een vestiging van de  bekende Belgische “le Pain Quotidien”.

Uitstapjes

De werkstudio van Ernest Hemingway in het landhuis, waar hij van 1931 tot 1939 verbleef

De werkstudio van Ernest Hemingway in het landhuis, waar hij van 1931 tot 1939 verbleef

Vergeet niet naar het legendarische Key West te reizen, eventueel voor één lange dag: het is ongeveer 3u30 rijden vanuit Downtown Miami, o.m. over lange bruggen via Key Largo en de Middle Keys). In totaal strekken de Keys zich uit over meer dan 100 km lengte. De toeristische ontwikkeling van Key West startte in 1912 met de komst van de trein. In de gouden jaren ’20 was er een rechtstreekse verbinding met New York. In 1938 werd de spoorlijn vervangen door een hoofdweg.

Bezoek in de meest bekende badplaats Key West  de Old Town met (uiteraard) het Ernest Hemingway Home & Museum (www.hemingwayhouse.com). De beroemde schrijver (1899-1961) en Nobelprijswinnaar (die zelfmood pleegde in 1961) verbleef hier in de periode 1931-1939. Zijn werkstudio is te bezichtigen. In 1951 schreef hij in Cuba zijn bekendste werk, namelijk de novelle “The Old Man and the Sea”.

Exterieur van het Little White House in Key West.

Exterieur van het Little White House in Key West.

Reserveer ook een geleide tour in het “Little White House”, indertijd het buitenverblijf van president Harry Truman: hij verbleef er in totaal 175 dagen op werkvakantie in de periode 1946-1952 (www.trumanlittlewhitehouse.com). Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd in 1890 als verblijf voor de marine officiers. De Clintons waren in 2005 de recentste presidentiële verblijvers. Een gids vertelt je de bijzonderheden van dit toch wel vrij eenvoudig optrekje. 

Het Southernmost Point is een obligate fotoplek voor de Amerikanen

Het Southernmost Point is een obligate fotoplek voor de Amerikanen

Je kunt in Key West een betalend ritje maken met de Trolley (met 15 stops Hop On / Hop Off) of een kortere tour in het centrum met de gratis Duval Loop. Beide trips stoppen uiteraard bij het bekende Southernmost Point van de USA: hier is men ook het dichtst bij Cuba op 90 mijllen (of 145 km), zelfs Havana ligt dichter bij dan Miami. Key West charmeert met 19de eeuwse vakantiehuizen, de bohémien-sfeer en de talrijke souvenirwinkels, de leuke bars en restaurantjes.

SAMSUNG CSC

Alligators (vooraan een enorm mannelijk exemplaar) spotten in het Nationaal Park Everglades

Het Everglades National Park is ook een must met jaarlijks ongeveer 2,1 miljoen bezoekers. Het is UNESCO Werelderfgoed en een International Biosphere Reserve. Water is hier de hoofdattractie met ongerepte fauna en flora. Vooral de alligators zijn er de blikvangers … en worden opgevoerd in tal van “gator shows” in verschillende Alligator Farms. Wij bezochten het Everglades Holiday Park, dat dichtbij Miami is gelegen, en genoten van een geleide boottocht. De mannelijke alligators kunnen tot 5m lang worden, de kleinere vrouwelijke leggen tot 80 eieren. Alligators leven in zoet water en hebben een U-vormige snuit. Zeldzamer is de Amerikaanse krokodil (met een spitse snuit) die hier ook voorkomt (en vooral in zout water leeft), maar het is de enige plek in de wereld waar beide voorkomen.

Besluit: Miami en Miami Beach en de omgeving zijn een echte aanrader. Wij verbleven er 8 dagen en dat was geen dag te veel! Wij hadden zelfs tijd tekort om eens te relaxen op het beroemde strand…

Aanbevolen reisgidsen:

  • Petit Futé Miami 2019/2020, met praktisch uitneembaar plattegrond. 2019, 160 blz. Met gratis digitale gids. Een fantastisch boekje!
  • Floride, in de reeks le Guide Vert, Michelin, 2019, 458 blz.
  • Florida Miami, in de reeks Trotter (uitgegeven bij Lannoo): een zeer volledige en praktisch bruikbare gids met tal van aanbevolen adressen, 2019, 449 blz.

Met dank aan: Greater Miami and the Beaches  – www.MiamiandBeaches.com

Perscontact: Jennifer Haz, Director of Media Relations, Europe  Jennifer@gmcvb.com

Auteur en foto’s: Patrick De Groote
Foto bovenaan: De skyline van Miami … met tal van wolkenkrabbers