Turnhout troef! Bezoek BFTP
901
post-template-default,single,single-post,postid-901,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Turnhout troef! Bezoek BFTP

Turnhout troef! Bezoek BFTP

De slogan op de muur van de toeristische infodienst in Turnhout laat geen twijfel. Direct spelen ze open kaart met één van de belangrijkste toeristische elementen in de stad: het nationaal museum van de speelkaart. Turnhout heeft hiermee dan ook het hoogste spel in handen, in België en ver daarbuiten. Nog tot vandaag worden er immers in het bedrijf Cartamundi tot 700 000 kaartboeken per dag gedrukt die de gehele wereld rondgaan. Dit betekent dat in praktisch elk gezin in de wereld wel iets vanuit Turnhout terug te vinden is!

Zaterdag 19 november werden alle kaarten op tafel gelegd. Zelfs het weer werd uitgespeeld want met een stralende zon waren we uitgenodigd door de toeristische infodienst voor een bezoek aan twee van de belangrijkste toeristische troeven: het kasteel en het speelkaartenmuseum.

Welkom in Toerismehuis ’t Steentje

Ontvangst door de burgemeester

Ontvangst door de burgemeester

De ontvangst (met koffie en de onvermijdelijke koekjes in speelkaartvorm) was perfect georganiseerd en de voorzet werd gegeven door burgemeester Eric Vos. Turnhout is één van de 13 centrumsteden en telt, samen met Leuven, het grootste aantal diensten binnen deze centrumsteden en dit voor zo’n 43 000 inwoners. Nochtans biedt de agglomeratie ongeveer 50 000 arbeidsplaatsen met het ziekenhuis en het gerechtshof maar ook bekende bedrijven als Soudal, Philips Lighting en Cartamundi (die behalve kaartspelen nu ook bordspelen als Monopoly vervaardigen). Op cultureel vlak is ‘De Warande’ reeds tientallen jaren toonaangevend in zijn culturele werking en in de directe omgeving van de stad staan zo’n 600 ha groengebied klaar om de recreant op te vangen met een zeer verscheiden landschapsaanbod. Andere elementen als het Taxandriamuseum en het begijnhof maken de stad ideaal voor een weekendbezoek! En Turnhout zit niet stil. In de volgende jaren worden grootschalige nieuwbouwprojecten binnen de stad gerealiseerd waarvan één in de stationsomgeving en één direct in het stadscentrum aan de markt. Hier zal zelfs een woontoren van 72 m hoogte gebouwd worden met een panoramisch restaurant aan de top. “Redenen genoeg om binnen 5 jaar nog eens terug te komen.” Een uitnodiging van de burgemeester die we graag aannemen!

Bezoek aan het kasteel

Kasteel van de Hertogen van Brabant - gerechtshof

Kasteel van de Hertogen van Brabant – nu gerechtshof

Het eerste deel van ons bezoek werd gewijd aan het kasteel, midden in de stad. Het kasteel, dat ooit fungeerde als residentie voor de hertogen van Brabant en hun opvolgers, kan men in meerdere opzichten merkwaardig noemen. Enerzijds door het feit dat het er nog steeds staat na vele eeuwen functieveranderingen en bedreigingen. Anderzijds door de mooie combinatie van de oude kamerindeling (MET authentieke wandschilderingen) met de huidige functie als gerechtshof. De oudste toren dateert als ‘donjon’ of woontoren uit 1110. Mogelijk was deze een jachtverblijf dat in latere tijden versterkt werd met een voorburcht, de andere vleugels en de nodige tuinen. Het geheel resulteerde in een mooie vierkante waterburcht met binnenplein. Nadat het kasteel in 1904 opgegeven was en klaar voor afbraak (zelfs de gracht rondom was al dichtgegooid) ontfermde de provincie Antwerpen zich over het gebouw en ging over tot complete restauratie. Dit maakte dat het gebouw reeds in 1936 geklasseerd werd als monument waardoor het definitief beschermd werd. Begin deze 21e eeuw werd het nogmaals grondig aangepakt en aangepast aan de huidige functie als gerechtshof. Bezoeken kan men dit enkel met een gids en op dagen dat er geen rechtszaken zijn. Een unieke ervaring want behalve het kasteel (met nog altijd middeleeuwse trekjes en overblijfselen) leert men er veel over het gerecht, de rechtszalen en brengt een bezoek je zelfs helemaal tot in de cel! Gelukkig voor de bezoeker wordt men wel altijd opnieuw ‘vrijgesproken’ na het bezoek.

Bezoek aan het Speelkaartenmuseum

Speelkaartenmuseum

Speelkaartenmuseum

Tijd om een nieuwe kaart te trekken! Dus op naar de beste plaats om hierover iets op te steken: het Speelkaartenmuseum. Dat Turnhout over dit museum beschikt, is geschiedkundig gegroeid en gaat terug tot in de tweede helft van de 18e eeuw. Een Leuvense drukker, Pieter Corbeels, vluchtte toen naar Turnhout voor de Franse bezetter. De drukker bleef echter nog politiek actief en werd alsnog opgepakt en doodgeschoten tijdens de Boerenkrijg. Het was de leerling-knecht Filip Jaak Brepols (en deze naam klinkt niet onbekend bij velen) die dan in 1800 de zaak overneemt. Hij verkoopt niet enkel drukwerk, maar uiteenlopende producten als hoeden en dassen.

Uiteindelijk ondervindt hij dat dit te weinig opbrengt en richt hij zich uitsluitend nog op het drukwerk. Vanaf 1826 start hij een eigen productie van speelkaarten. Later zal hij dan zijn eigen drukkerij en kaartenmakerij bouwen en met succes. Dit krijgt echter navolgers en in zijn voetspoor ontstaan er verschillende drukkerijen met in hun kielzog ook papierverwerkende bedrijven en speelkaartenmakerijen, vaak opgezet door ex-werknemers van Brepols. Door de kleine markt waarop ze elkaar beconcurreren dwingen ze elkaar om steeds verder op zoek te gaan naar nieuwe afzetmarkten en gaan hiervoor tot in Azië en Noord-Amerika. In de 20e eeuw laat de bikkelharde concurrentie zijn sporen na, samen met economische crisissen, invoerrechten, protectionisme op sommige markten, de wereldoorlogen, falend beleid en uitblijvende investeringen. Eén voor één worden de bedrijven overgenomen of gesloten. Sommige grafische bedrijven zoeken hierdoor toenadering en willen meer samenwerking. Dit leidt uiteindelijk tot de oprichting van Cartamundi in 1970.

Speelkaartenmuseum

De Stoommachine

Het nationaal museum van de speelkaart vertelt deze geschiedenis en illustreert de productie van speelkaarten doorheen de eeuwen. Talrijke drukpersen uit vervlogen tijden kan men hier bewonderen en gidsen vertellen u hoe er mee gewerkt werd en hoeveel sneller telkens het productieproces verliep. Een afzonderlijk deel van de tentoonstelling zal binnenkort geopend worden met verwijzingen naar de laatste evoluties inzake kaartenfabricage.

En er is nog meer …
De tijd vloog voorbij in het museum en wij waren daardoor zelf aan slag gekomen om te beslissen dat het tijd werd om het middagmaal te nuttigen. Niet zomaar eentje want onze vereniging bestaat 25 jaar en dat werd met de nodige luister en een voortreffelijk menu gevierd in ‘De Watermolen’ in Kasterlee.

Turnhout heeft ons twee grote troeven laten zien, maar speelde zeker nog geen open kaart. Er is nog veel te beleven en te bezoeken. Zeker en vast dus dat we een opening in onze agenda zoeken om terug te komen!

Website Toerisme Turnhout: www.toerismeturnhout.be
Uitgebreide fotoreportage bekijken van dit bezoek, klik hier.
Auteur: Ivo Siebens