BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Veelzijdig en verleidelijk Cholet
16525
single,single-post,postid-16525,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veelzijdig en verleidelijk Cholet

Ben je onderweg naar het zuiden? Dan loont het beslist de moeite halt te houden in het groene, wellicht minder bekende Cholet. Ooit was het de militaire hoofdstad van de Vendée toen de boeren het opnamen tegen het koninklijke establishment. Nu een moderne stad die geschiedenis en traditie in zich draagt, gestold in ‘le Mouchoir de Cholet’.

Moderne look

Dagelijkse markt in de Hallen

Dagelijkse markt in de Hallen

Wie op zaterdag in Cholet vertoeft, wordt alvast getrakteerd op een marktgebeuren aan Les Halles, op de Place du 8 Mai. Bovendien is er ook IN de Hallen iedere voormiddag een ruim aanbod van regionale producten. Een ideale gelegenheid om kennis te maken met de gastvrijheid van de stad. Bij de Hallen zijn we trouwens in het hart van de oude stad die eind 18e eeuw bijna volledig door brand werd verwoest tijdens de burgeroorlog (1793-1796) in de Vendée. Dit had voor gevolg dat nieuwe gebouwen moesten worden opgetrokken die de stad uiteindelijk een moderne look bezorgden. Zo is er het nieuwe Hôtel de Ville dat door zijn gelaagdheid de bijnaam ‘machine à écrire’ (typemachine) kreeg. Of het nieuwe theater Saint-Louis dat door zijn karakteristieke vorm ‘de piano’ wordt genoemd. Van het kasteel uit de 11e eeuw staat enkel nog de buitenmuur overeind maar het binnenhof is herschapen in de Jardin du Mail, een groene oase in volle centrum.

Kunst en geschiedenis

Musée d'Art et d'Histoire

Musée d’Art et d’Histoire

We blijven in volle centrum met het Musée d’Art et d’Histoire (avenue de l’Abreuvoir 27). In de kunstgalerij wordt via sculpturen en schilderijen de evolutie geschetst van de kunst van de 16e tot de 21e eeuw. Zelfs onze Quinten Metsys is er vertegenwoordigd. Modern is dan weer het uniek Labyrint waar het verboden is de kunstwerken NIET aan te raken.

De tweede galerij reconstrueert op wetenschappelijke manier de burgeroorlog in de Vendée, een opstand van boeren, clerus, handwerkers en lagere adel tegen het koninklijke establishment. Cholet was toen de militaire hoofdstad van de Vendée. Het conflict liep uit op een ware oorlog en massamoorden.

Het museum is gelegen langs de rivier La Moine die tot een wandeling uitnodigt tot aan het Parc de Moine, een groene long vol afwisseling waar de Moine doorheen stroomt. Vandaar vertrekken ook verschillende wandelingen.

Welvarende stad

Eglise Notre-Dame

Eglise Notre-Dame

Aansluitend bij het centrum stappen we via de rue Jean-Paul II de wijk van de ambachtslui binnen met zijn typische handelshuizen. In de rue des Vieux Greniers komen we voorbij aan de Tour des Vieux Greniers die een 16e -eeuwse zoutopslagplaats zou geweest zijn. Dat alles wijst erop dat Cholet een welvarende stad was. In de nabijheid pronkt de Notre-Dame kerk (19e eeuw) met haar twee gerestaureerde spitse torens die tijdens het oorlogsgeweld gespaard bleven. De klok boven het portaal is van plaatselijke uurwerkmaker Baudet.

De ernaast gelegen Place Travot met het oude stadhuis en stadstheater was het kloppend commerciële hart tot in de 18e eeuw,. Beide nu centrum van culturele activiteiten.

Van vezel tot weefsel

Passage des grands jardins.

Passage des grands jardins.

De economische opgang van Cholet is grotendeels te danken aan de textielnijverheid. Daarvan getuigen o.m. de typische huisjes in de wat verder afgelegen Passage des Grands Jardins, in de buurt van de kerk Saint-Pierre. Het weven vond plaats in de kelderverdieping waar een zekere vochtigheid gewenst was. Erboven werd geleefd in povere omstandigheden. De winst was immers voor de lakenhandelaars.

Musée du Textile et de la Mode

Musée du Textile et de la Mode

En wie kent er niet de typisch rode geruite ‘Mouchoir de Cholet’ die een sociale geschiedenis in zich draagt. De zakdoek vervulde heel wat functies en is het visitekaartje van Cholet geworden. In het Musée du Textile et de la Mode (rue du Docteur Roux) worden ze nog geweven. Het museum is ondergebracht in een oude blekerij, ten noorden van de stad. De geschiedenis van de textielindustrie in Cholet en het hele proces van vezel tot weefsel wordt er uit de doeken gedaan.

Artisan Passionné de Mouchoir de Cholet

Artisan Passionné de Mouchoir de Cholet

Terloops: in de rue Nationale 150 vind je in de Artisan Passionné de Mouchoir de Cholet als chocolade lekkernij terug.

Sacré Coeur

Kerk Sacré Coeur

Kerk Sacré Coeur

Eveneens ten noorden van de stad (Boulevard Guy Chouteau 25) prijkt op een hoogte de Sacré Coeur–kerk, een uniek bouwwerk. In de jaren 1930 kende Cholet een sterke uitbreiding aan de noordwest kant. Een nieuwe kerk drong zich op. In 1937 werd de eerste steen gelegd. Het werd een veelkleurig gebouw in romaans-byzantijnse stijl. Er is baksteen in verschillende tinten, blauw graniet van Vezins, roze granit van Macaire-en-Mauges en witte steen uit de Vendée. Het meest opvallend is de koepel die aan de Heilige Sofia kathedraal en moskee in Istanboel doet denken. Schitterende glas-in-loodramen verlichten de kerk. De abside is één groot bijbelverhaal.

Japanse tuin

Japanse tuin

Japanse tuin

Om in schoonheid en oosterse rust te eindigen, kan je in Maulévrier, op een boogscheut van Cholet, de grootste Japanse tuin van Europa een bezoek brengen. Een wandeling rond de uitgestrekte vijver brengt je in oosterse sferen en laat je met alle zintuigen genieten van bloemen, planten, bomen en mini-landschappen, alles sterk symbolisch geladen. www.parc-oriental.com

Buitenkansjes

Voor wielerfanaten is er op maandag  9 juli 2018, in Cholet de derde etappe van de Tour de France: een ploegentijdrit Cholet – Cholet over 35,5  km.  (www.letour.fr/fr/etape-3 ).

Niet ver daar vandaan vindt op zaterdag 7 juli de Grand Départ en de 1e etappe plaats: Noirmoutier-en-L’Île – Fontenay-le-Comte (189 km) en op zondag 8 juli, de 2e etappe: Mouilleron-Saint-Germain – La Roche-sur-Yon (183 km).

Carnavalliefhebbers kunnen van 7 tot 13 april 2019, in Cholet een van de oudste en meest uitgebreide carnavals van Europa, meemaken (www.cholet.fr/carnaval).

Gratis parkeergelegenheid (ook voor zwerfauto’s) op het einde van de rue Mélaine aan het theater Interlude, vanwaar een mooi pad langs de Moine je naar het centrum voert.

Info: www.ot-cholet.fr & Info-accueil@ot-cholet.fr

Office de Tourisme du Choletais, 14 avenue Maudet, F- 49300 Cholet

Perscontact :  Cathérine Fontenau  press@ot-cholet.fr

Auteur: Chris Vercruysse