Vijftien jaar Kursaal, één jaar lang feest
32059
post-template-default,single,single-post,postid-32059,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Vijftien jaar Kursaal, één jaar lang feest

Vijftien jaar Kursaal, één jaar lang feest

zaalHet Kursaal in Oostende bestaat 15 jaar en dat wordt in 2020 een heel jaar gevierd met allerlei activiteiten, optredens en evenementen. Op 2 februari is de eerste van vier geplande opendeurdagen met rondleidingen, randanimatie en een kunstroute.

Het Kursaal dateert uiteraard al veel langer dan 15 jaar, maar in december 2004 ging het vernieuwde gebouw opnieuw open. De verbouwingen kwamen niet zonder slag of stoot. Diverse ontwerpers werden aangesteld voor een nieuwbouw. Maar er kwam heel wat protest. In 1997 pleitte een actiegroep voor renovatie in plaats van afbraak.  En zo geschiedde, zeker nadat het complex werd geklasseerd als bouwkundig erfgoed. In 1999 maakte men 2.500.000 euro vrij om de modernistische parel aan de Noordzee te vernieuwen. Het auditorium werd uitgebreid naar de huidige zaal met een groot midden balkon, goed voor 2300 zitplaatsen. In 2005 begon de invulling van een gevarieerd en nieuw programma. “ In diezelfde maand was er al meteen de gezamenlijke benefietshow Tsunami 12-12, live op antenne bij VTM en VRT, goed voor bijna 2 miljoen kijkers. Enkele dagen later ontving Sergio Conceiçao de gouden schoen, opnieuw voor 1 miljoen kijkers. In een paar dagen tijd stond het Kursaal weer op de kaart. En het is sindsdien zo gebleven, “ aldus directeur Peter Craeymeersch.

Sterk programma

Sprookjesboom

Sprookjesboom

Voor het feestjaar 2020 staan er momenteel bijna 90 shows op de planning, waarvan sommige reeds zijn uitverkocht. Het programma is zeer gevarieerd met internationaal talent en artiesten van eigen bodem. Het volledige jaar staat in het teken van 15 jaar Kursaal. Denk aan de familiemusicals ‘De Sprookjesboom’ en ‘Alladin’. “ Naast de diverse concerten voorzien we ook speciale dagen met randanimatie, “ zegt Gwendoline Nys, die er al van in het begin bij was. “ We starten met een eerste opendeurdag, waarbij elke Oostendenaar en bij uitbreiding iedereen, kan kennismaken met het Kursaal achter de schermen. We gaan bezoekers een gegidste rondleiding geven waarbij zo zowel front- als backstage worden meegenomen. De eerste opendeurdag op 2 februari sluiten we af met ‘Oostende Zingt’ . De andere data zijn 21 juni, 20 september en 6 december. Men moet wel vooraf inschrijven. Dat kan online. ”

Kunstroute

Met de opendeurdagen en Oostende Zingt licht het Kursaal maar een tipje van de sluier; Er worden o.a. nog diverse extra bezoekdagen gepland rond de verschillende kunstwerken in en rond het Kursaal. “ We baseren on op de chatbot van The Crystal Ship. Via Facebook Messenger zullen de mensen een tour kunnen doen met elf stops in en rond het Kursaal. Er zijn heel wat verborgen pareltjes van diverse kunstenaars, die het publiek niet ziet tijdens de concerten.  Denk aan de blikvangers van Delvaux, of Mendelsohn. Er is het werk van Olivier Strebelle, Edgar Tytgat en Pierre Caille. Trouwens we kunnen meegeven dat er plannen zijn om de grote muurschildering van Paul Delvaux te restaureren.  Vijftien jaar terug werd er al een deel van het werk onder handen genomen, maar intussen is het grootste deel van de indrukwekkende muurschildering ook aan restauratie toe. Het is redelijk beschadigd door o.a. insijpelend water, opstuwende verfschollen en nicotine neerslag uit de tijd dat de Delvauxzaal nog dienst deed als speelzaal van het aanpalende Casino. Omdat destijds geen budgetten, noch subsidies waren werd het project on hold gezet, maar intussen staat het werk weer op de prioriteitenlijst van de stad en zal men volgend jaar starten met een grondige herstelling ervan. Er lopen gesprekken met diverse restaurateurs, onder het begeleidend oog van de Dienst Erfgoed, zegt stafmedewerker Kursaal Els Dgryse. Zo’n restauratiewerk kan interessant zijn om te tonen. Denk aan het MSK in Gent waar het Lam Gods afgelopen jaar een kwart meer bezoekers lokte.

Het Kursaal krijgt jaarlijks zo’n 250.000 gasten over de vloer. De meesten komen uit Oost- en West-Vlaanderen. Tijdens het weekend boekt 35 procent ervan een hotel in de stad.

Info: www.kursaaloostende.be

Perscontact: Jonas Schoonbaert   Jonas.schoonbaert@kursaaloostende.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen / Stad Oostende