Vlaardingen 750
64114
post-template-default,single,single-post,postid-64114,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Vlaardingen 750

Vlaardingen 750

Muurschildering

Als je aan Vlaardingen denkt kom je vlug uit op haringen, maar ook op voorstad of stad opgeslorpt door Rotterdam. Toch is Vlaardingen op zijn minst een bezoek waard. De rollercoaster aan geschiedenis, die soms met verval te maken had maakte ook dat de stad er telkens bovenuit kwam en herrees als een  multiple feniks. Met dit alles als achtergrond kom je in een bruisende stad terecht die niet bang is van te innoveren.

In 1273 kreeg de stad officiële stadsrechten en dit wordt nu volop gevierd. Allerlei evenementen gaan door, zullen doorgaan en er wordt naarstig gewerkt om sommige events een blijvend karakter te geven.

In de 19e eeuw was het de stad van de haringvisserij met meer dan 150 schuiten. Toen de visserij verdween kwam er de grote industrie met de wederopbouw na WOII. De oude Unilever site is hier het grootste voorbeeld van. De recessie van de 80 jaren was zwaarder voor Vlaardingen en het was heel moeilijk om zich terug op te richten. De trend is nu echter aan het keren met heel veel projecten en een city marketing naar aanleiding van de 750 ste verjaardag.

Vele oude pakhuizen werden reeds vernieuwd. Ook de melkindustrie was hier vroeger gevestigd en het vernieuwde melkmuseum midden de polders en vlieten is een must. Je kan er op vele manieren naar toe. Een tip, de fluisterboot, maar daar later meer over.

KOM
VLAARDINGEN
DOEN

Museum Boten

Dit is het nieuwe merk voor de citymarketing. Je hebt een woordmerk maar er is ook een nieuw logo. Dit beeldmerk is een gestileerde haring. De haring zit in de DNA van de stad. Je ziet het in de gebouwen. In de muurschilderingen als eerbetoon, de kranen op de kade enz. Haring komt ook veel voor in de Vlaardingse evenementen: er is een haring bierfeest, een haringtocht tot zelfs een haring-run.

En doen daar kan je in Vlaardingen mooi terecht: De natuur lokt naar actieve beweging met wandelen en fietsen door bv. de Broekpolder. Kunst en cultuur vind je aan de markt, de Oude Kerk en natuurlijk aan de oude haven. Hier is ook Museum Vlaardingen gevestigd met een kijk op oud en nieuw. De Slag bij Vlaardingen, de haringstad en bekende Vlaardingers nodigen je binnen uit, terwijl er buiten aan de kade ook wat te beleven valt met de Vlaardingse stadskraan en De Balder, een zeiljogger voor de haringvisserij. Ook zijn er steeds wisselende tentoonstellingen.

De ontwikkeling van de rivierzone, het district U, op de oude Unilever terreinen is een megaproject dat zeker binnenkort een bezoek waardig is. Ook vele lokale ondernemers hebben hun rug gekromd om allerlei leuke projecten op te starten.

Fluisterboot

Tenslotte nog wat fuisterboot ervaring: Andante Vlaardingse fluisterboot doet 3 x per week op wo, za, en zo middag reguliere vaarten door het prachtige natuurgebied van de Vlietlanden. Na de vergroening en gezondmaking van het gebied is er nu 70 ha natuurgebied gemaakt voor de recreant. De rondvaarten duren 1 ½ u en er is een gids aan boord die vertelt over het fraaie polderland schap. Er zijn ook speciale thema afvaarten met onder meer een bezoek aan het melkerijmuseum.

Info: www.vlaardingendoen.nl

Perscontact: Menno De Mol  menno@vlaardingenpartners.nl

Tekst en foto’s: Gust Charrin