Wijntoerisme in Luxemburg
3831
post-template-default,single,single-post,postid-3831,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Wijntoerisme in Luxemburg

Wijntoerisme in Luxemburg

In Vino Qualitas

Sinds kort heeft de Confrérie van Sint Cunibert een kapittel in Oost-belgië. Daarmee onderstreept het Wijnbroederschap het belang en de impact van de wijnexport naar ons land. De leden van het Grootkapittel met zetel in het wijnmuseum in Ehnen hielden hun eerste plechtigheid buiten Luxemburg bij Nico Knott in Hotel-restaurant “Vier Jaherszeiten” in Nidrum bij Elsenborn-Bütchenbach, provincie Luik.

Ridder Peter Rayen en Commandeur Nico Knott

Ridder Peter Rayen en Commandeur Nico Knott

Knott is de eerste Commandeur van de Commanderij Oost-België. En het ziet er naar uit dat vanuit dit gedeelte van ons land de toon wordt gezet richting Limburg. Immers ook Peter Rayen, zaakvoerder van ’t Mijnhuys in Beringen mocht toetreden en werd bevorderd tot Ridder in de Gilde van het Snoeimes St.Cunibert. En dit omwille van zijn nooit aflatende inzet om de Luxemburgse wijnhuizen op te waarderen.

De link tussen Luik en Limburg is historisch en loopt via het Prinsbisdom tot het Land van Loon. En ook tussen beide provincies worden er de jongste jaren wijnervaringen gedeeld. Straks dus ook met Luxemburg. En dat hoeft geen toeval te zijn. De wijnstokken aan de Moezel zijn geworteld in mergel- en kalkhoudende bodem. Idem in Luik en Limburg. En ook tal van druiven die ginds gedijen doen het goed bij ons: Riesling, Müller-Thurgau, Auxerrois-blanc. Voeg daarbij nog Elbling en Pinot Blanc of Noir en je bent helemaal bij.

“Als bijzonder doel heeft het Wijbroederschap Sint Cunibert de wijnbouw , de cultuur en het toerisme van de Luxemburgse moezel te promoten en de wijnbouwers te ondersteunen,“ legt Grootmeester Roby Ley uit.

“We organiseren openbare evenementen, publiceren brochures waardoor de Moezelregion meer bekendheid krijgt. Ook onderscheiden we leden of andere verdienstelijke personen door opname in de ‘Gilde van het Snoeimes’. Vandaar onze aanwezigheid nu in Oost-België.”

Dat Wijnbroederschap fijn samenwerkt met private en openbare verenigingen, gezelschappen en organisaties blijkt uit het feit dat tijdens de oprichting van het Plechtige Kapittel Oost-België ruim negentig mensen present gaven. Daaronder Alexander Miesen, voorzitter van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap, naast de ministers Isabelle Weykmans van Cultuur en Toerisme en Fernand Etgen van Landbouw. Zij werden samen met Peter Rayen en Dominique Bertholet tot Ridder of Ere-Ridder geslagen.

Vlnr Alexander Miesen, Peter Rayen, Nico Knott, Isabelle Weykmans en Fernand Etgen

Vlnr Alexander Miesen, Peter Rayen, Nico Knott, Isabelle Weykmans en Fernand Etgen

“De eerste Fédération des associations viticoles du Grand-Duché de Luxembourg bestaat reeds sinds 1911, “ weet de minister. “ In 1985 kreeg de Luxemburgse wijn zijn eigen AOC, het internationaal erkend label van kwaliteitswijn en vanaf 1988 mag men spreken van ‘Marque nationale de crémant de Luxembourg.”

Er is een Staatsinstituut voor Wijnbouw, een Solidariteitsfonds en we werken samen met de Toeristische Vereniging van de Moezel. Je mag aan de Moezel, vanaf Schengen tot Wasserbillig, tellen op zo’n 1300 Ha wijngaarden. Er zijn 50 heuse domeinen die een vijfde van de hele Luxemburgse productie voor hun rekening nemen. Het wijntoerisme zit daarbij flink in de lift.
Meer info op de websites van Visit Moselle en Visit Luxembourg.

“We organiseren wijntours met degustaties en linken deze aan allerlei bezienswaardigheden, “ aldus Grootmeester Ley, die nog meegeeft dat de wijnen zacht en jong zijn om te drinken.

Die mening deelt Commandeur Nico Knott niet. Hij heeft in zijn kelder 600.000 flessen liggen, naast Luxemburgse ook Franse en Italiaanse wijnen. Zijn degustatielokaal is werkelijk de ‘Grot van Ali Baba’.

“Voor het Kapittel Oost-België heb ik een Pinot Blanc Domaine et Tradition Caves Gales 1996 en een Riesling ‘Schengen Markusberg ‘1er Cru Domaine Henri Ruppert geschonken, naast enkele frisse jongere versies en ik stel vast dat deze wijnen, ofschoon meer dan 20 jaar oud , nog steeds elegant zijn voor de fijnproever. “

Peter Rayen treedt deze mening bij: “ De Luxemburgse, Duitse en Oostenrijkse wijnen hebben lang moeten opboksen tegen vooroordelen in onze contreien, maar wanneer je merkt welke kwaliteit men hier in huis heeft en welke mooie gerechten ze kunnen begeleiden, dan heeft dit Kapittel Regio Oost-België meer dan reden van bestaan.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Perscontact: Nico Knott knott@skynet.be
Tekst: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s: Hans Put