‘WORKFLOW’
17062
post-template-default,single,single-post,postid-17062,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

‘WORKFLOW’

‘WORKFLOW’

Unieke expo biedt verfrissende kijk op veranderende manieren van werken

Wat heeft een levensgroot standbeeld van een afwasser op een sokkel gemeen met een print van een gigantische Chinese fabrieksrefter? Waarom zijn een Billy- boekenkast of een IKEA – potlood het exposeren waard? Moet een kunstwerk fysiek aanwezig zijn tijdens een tentoonstelling of volstaat de QR-code waarmee je het online bekijkt? Kunst roept vragen op en dat is met de expo ‘WORKFLOW’ niet anders.

A Theatre of Practice

A Theatre of Practice

Nog tot 2 september kan het grote publiek kennismaken met niet minder dan 100 kunstwerken van 50 kunstenaars uit binnen- en buitenland  in Tentoonstellingszaal Zwijgershoek van het CC Sint-Niklaas . Kunstwerken die eerder al in prestigieuze musea een plaats kregen, staan er naast relatief onontdekt en recent werk. Jonge kunstenaars lopen in de kijker tussen ronkende namen als Wim Delvoye, Edward Burtynsky, Richard Artschwager, Nick Ervinck, John Baldessari en Sofie Muller.

Hedendaagse ambachtsman

Met de internationale groepstentoonstelling ‘WORKFLOW’ neemt curator Wim Wauman onze veranderende manieren van werken onder de loep. De schijnbare tegenstelling tussen ‘denken’ en ‘maken’ vormt daarbij de rode draad.  Dat Wauman curator is, blijkt niet toevallig. Meester in de Vrije Kunsten,  verdiende hij als beeldend kunstenaar al zijn sporen. Zo bevinden niet minder dan acht van zijn werken zich in de collectie van het prestigieuze Victoria And Albert Museum in Londen, wereldwijd toonaangevend voor zijn ‘Arts and Crafts’.

Het is dan ook door een bijna ambachtelijke lens dat Wauman ons laat meekijken naar maatschappelijke fenomenen. “De hedendaagse ambachtsman woont niet in Bokrijk maar staat met zijn twee voeten in de maatschappij. Zijn werk staat tegenover de waarden van machinale productie, mondiaal kapitalisme en massaconsumptie. Vakmanschap duidt niet enkel op technische bekwaamheid. Het is een levenshouding die gekenmerkt wordt door zelfredzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en een constant streven naar kwaliteit”, vertelt Wauman.

Inventiviteit en humor

Formal Gravity II

Formal Gravity II

Als geheel brengt ‘WORKFLOW’ een speels, eigenzinnig verhaal doorspekt met verwijzingen naar oudere sciencefictionfilms, academische literatuur, actuele maatschappelijke kwesties en – jawel – (mens)apen. De geselecteerde kunstenaars verrassen stuk voor stuk via het vernuft van handvaardigheid of de inventiviteit van hun denkwerk. Maar evengoed raken ze aan actuele of filosofische kwesties, heel vaak met de nodige portie humor en knipogen.

Dat laatste is dan ook heel kenmerkend voor ‘WORKFLOW’. Door de jonge kijk op het thema en de unieke opstelling houdt de expo als het ware het evenwicht tussen een esthetische supermarkt en een moderne Wunderkammer. Coördinatrice Tentoonstellingen Kim Claes van CC Sint-Niklaas: “De tentoonstelling zit voordevol symboliek en verwijzingen. Ieder object verhoudt zich tot het volgende en vormt zo een verrassende keten van betekenissen. Niet iedereen ‘ziet’ hetzelfde. Je kunt als bezoeker telkens weer nieuwe verbanden ontdekken en er zo je eigen verhaal van maken.”

Om die bezoeker extra bij de hand te nemen, hebben de ‘rayons’ intrigerende titels zoals ‘Monkey See, Monkey Do’, ‘A Conspiracy Theory’ of ‘A Brief History of the Future’.

Internationale uitstraling

Voor ‘WORKFLOW’ werden verschillende werken ontleend uit museale of private collecties; andere werden speciaal geproduceerd naar aanleiding van deze tentoonstelling. “Deze expo is van niet te onderschatten culturele waarde en heeft voor Sint-Niklaas grote nationale, ja zelfs internationale uitstraling”, aldus schepen van Cultuur Annemie Charlier. “Als stad zijn we bijzonder trots op een kunstenaar als Wim Wauman, en we ondersteunen zijn werk van ganser harte via een samenwerking met het CC Sint-Niklaas.” Als blijvende getuigenis van deze bijzondere expo verschijnt ook een publicatie, geschreven door curator Wim Wauman , onderdeel van zijn doctoraatsstudie in de kunsten.

WORKFLOW – Expo tot zondag 2 september 2018

Tentoonstellingszaal Zwijgershoek, Sint-Niklaas

Info en tickets: www.ccsint-niklaas.be

Perscontact: Elke De Mayer  elke@wavemakers.eu

Tekst: Jempi Welkenhuyzen