BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Zeeland, land van de Zeeuwse Zilte Zaligheden
20287
post-template-default,single,single-post,postid-20287,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Zeeland, land van de Zeeuwse Zilte Zaligheden

We schrijven 20 september 2018, de start van het oesterseizoen in Zeeland. Elk jaar opnieuw kijkt men er vol spanning uit hoe de oogst zal zijn. Wij gingen naar dit culinaire schatteneiland en ontdekten er tijdens een persreis nog meer lekkere zilte zaligheden…

Zeker Zeeuws

Marco bedenker van de kant-en-klaar mosselverpakkingen

Marco bedenker van de kant-en-klaar mosselverpakkingen

Bruinisse, een van de mooiste dorpjes van Schouwen-Duiveland aan de Grevelingendam, dat naast toerisme vooral bekend is voor de mosselvangst.  Aan Nieuwlandje  7 ligt het bedrijf De Zeeuwse Mossel B.V. waar directeur Peter Bol er ons wegwijs maakt in de mosselcultuur. En tot onze verbazing zien we dat creativiteit ook in deze sector belangrijk is. Peter was aanvankelijk visser, maar omdat het zware werk niet voldoende loonde, stopte hij met vissen en  startte hij De Zeeuwse Mossel. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de verwerking van scheermessen, oesters en mosselen en draagt het label “Zeker Zeeuws”.  DZM B.V. is onderdeel van een groep bedrijven, gespecialiseerd in de vangst, kweek, verwerking en verkoop van verse en diepgevroren schelpdieren. In de  moderne fabriek in Bruinisse worden de producten verwaterd  en daarna verpakt en verstuurd naar klanten in en buiten Europa.

Mossels Kant-en-klaar

DZM is ook creatief en wil de consument binnenkort verrassen met een nieuw product.  Medewerker Marco ontwikkelde een kant-en-klaar concept om mosselen in de magnetron te stomen.  Het volstaat om de volledige verpakking in de magnetron te plaatsen en na vijf minuten op 600 watt zijn de mosselen gaar gestoomd.   De inhoud van elke verpakking is beperkt tot 500 gram omdat elke mossel tegelijk gaar moet zijn.  De consument kan kiezen uit vier bereidingen: naturel, marinière, crème au vin blanc en roquefort. Met dit innovatief product wil DZM aantonen dat mosselen niet enkel als hoofdgerecht maar ook als tussendoortje of tapa lekker zijn.

Brasserie Vluchthaven

DP vindt scheermessen het lekkerst op de bbq

DP vindt scheermessen het lekkerst op de bbq

Puur Zeeuws genieten was het die middag bij Brasserie Vluchthaven in Bruinisse.  Zaakvoerder  Dirk-Pieter Arkenbout, DP voor de vrienden,  heeft een eigen filosofie waardoor hij ernaar streeft dat zijn bedrijf 99% biologisch, maar vooral 100% eerlijk is.  Hij serveert enkel vis, schaal- en schelpdieren uit de Oosterschelde en de Noordzee en haalt de groenten en kruiden uit de schorren of bij gepassioneerde boeren en telers. De keuken is op brood bakken na, puur ambachtelijk:  bouillons, ijs, mayonaise, sauzen, alles wordt ter plaatse gemaakt.

Eetbare kruiden en bessen, het resultaat van een strandwandeling

Eetbare kruiden en bessen, het resultaat van een strandwandeling

Voor  de bereidingswijze kiest hij vaak voor grillen op houtskool omdat dit een eigen smaak toevoegt die een meerwaarde geeft aan de gerechten. De vis wordt à la minute gefileerd en op de huid gebakken zodat hij z’n vocht beter vasthoudt.  DP serveert ons overheerlijke fingerfood en foodsharing gerechtjes. Na geproefd te hebben van al dat lekkers,  neemt hij ons mee voor een kustwandeling en toont welke eetbare planten  er groeien en welke schelpdieren je aan de geul vindt.

Oesters

Het ophalen van de eerste oesters

Het ophalen van de eerste oesters

Voor de opening van het oesterseizoen trokken we naar het oesterdorp Yerseke waar we aan boord gingen van de Marstrand die aangemeerd lag aan de Havendijk.  De gastboot voer richting Oosterschelde tot op de hoogte van de YE155 van schipper Maurice Boone die dit jaar de eerste oesters zou ophalen. Aangekomen op de juiste plaats in de Oosterschelde, werd de eerste lading oesters opgehaald met een kor, een speciaal net voor de oestervangst. De kor werd nog enkele keren te water gelaten en weer opgehaald om de oesters te spoelen. En dan was de eerste vangst een feit.  Onder luid applaus voer de YE155 langs de Marstrand naar de voorsteven waar schipper Boonen de eerste oesters aan de besturen van Reimerwaal en Schouwen-Duiveland aanbood.  En dan was het moment aangebroken om te proeven….  Verser kan niet want rechtstreeks uit het zilte water. Heerlijk! De Zeeuwse creuses uit de Oosterschelde zijn dit jaar van een voortreffelijke kwaliteit.  De platte oesters uit het Grevelingenmeer zijn nog fijner van smaak en worden niet zonder reden de ‘Rolls Royce onder de oesters’ genoemd.  Jammer dat deze schaaldieren steeds meer bedreigd worden door de oesterboorder, een slak die zich door de schelp van het jonge oesterbroed boort waardoor grote delen van de oogst verloren gaan. Er is een reddingsplan in de maak waarbij net als in Frankrijk de oesters op tafels kunnen gekweekt worden.

De eerste oesters zijn aan boord van het gastschip

De eerste oesters zijn aan boord van het gastschip

Oesters zijn er het jaar rond maar als het zeewater boven een bepaalde temperatuur komt, gaan de oesters –net als de mossels- zich voortplanten en worden ze melkig. Laat dat nu juist voorvallen in de late lente en de zomer en het mysterie van de letter r in de maand en de reden waarom liefhebbers vanaf mei geen oesters meer eten is meteen duidelijk.

De Marstrand heeft ondertussen Yerseke bereikt. In de Viskêête ontvangt de Nederlandse Oestervereniging het MSC-certificaat en de eerste oesters worden er geveild voor het goede doel ‘Vrienden van Siem’.  Het is Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. die 11.200 euro neertelde voor het eerste mandje platte oesters van 2018.

Perscontact: Balth Roessingh info@jcom.nl

Tekst en foto’s: Rita Goethals