Zoutleeuw
1054
post-template-default,single,single-post,postid-1054,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Zoutleeuw

Zoutleeuw

OP DE GRENS VAN VLAAMS-BRABANT LIGT EEN BIJZONDERE PLEK: ZOUTLEEUW

Stadhuis en Lakenhalle- links een stuk van de omwalling

Stadhuis en Lakenhalle- links een stuk van de omwalling

Kan je een plaats met 8368 inwoners een stad noemen? “Zonder enige twijfel”: aan het woord dokter Jos Ceyssens. “Als burgemeester van Zoutleeuw ben ik ontzettend trots op ons groots historisch verleden en de vele prachtige kunsthistorische gebouwen die we eraan overhielden. Op toeristisch vlak heeft onze stad enorm veel te bieden, maar we stellen vast dat onze pareltjes bij het grote publiek niet echt gekend zijn.”

Om dit kleine euvel te verhelpen kwam schepen van toerisme, Roger Mertens op het idee om de Belgian Federation of Tourist Press uit te nodigen, om zo Zoutleeuw op de toeristische kaart te plaatsen. Samen met de toeristische dienst en onze collega Robert Declerck werd een evenwichtig cultureel en economisch programma opgesteld.

Een Leeuwse kaastaart

Specialiteit van Zoutleeuw: kaastaart!

Specialiteit van Zoutleeuw: kaastaart!

In de mooi gerestaureerde zolderverdieping van de historische Lakenhal werden de journalisten van BFTP op zaterdag 24 september niet alleen ontvangen met koffie, ook konden ze genieten van de lokale lekkernijen. Tegelijkertijd stelde de burgemeester zijn stad voor met actuele info en lichtte zelfs een tipje van de sluier omtrent de toekomstplannen. Eindigen deed hij met een verzoek: deel jullie Zoutleeuwse ervaringen met al jullie vrienden en lezers.

Ward’s weetjes

In “la salle des pas perdus” ontving Ward Hendrickx ons met een stukje Hamlet. Het was van in het begin duidelijk, onze stadgids had er zin in. Zijn exposé was doorspekt met geschiedenis, weetjes en grapjes … over elke zaal van het stadhuis, gevestigd in de oude lakenhal van Zoutleeuw, wist hij iets bijzonder te vertellen, waardoor het een boeiende reis doorheen de tijd werd. Vervolgens troonde hij ons mee naar buiten, want Ward is niet alleen een erudiet Zoutleeuwse stadsgids, hij is tevens conservator van de Sint Leonarduskerk

Aan de Beeldenstorm ontsnapt

Sint- Leonarduskerk

Sint- Leonarduskerk

Tussen augustus en oktober 1566 raasde de Beeldenstorm doorheen de Lage Landen. Op grote schaal werden katholieke heiligenbeelden en kerkinterieurs door protestanten vernield. In Zoutleeuw konden Spaanse huurlingen de beeldstormers buiten muren van de stad houden, zodat de Sint Leonarduskerk gespaard bleef. Hierdoor bezit deze kerk nog originele stukken zoals: een schitterende sakramentstoren, een indrukwekkend Marianum, vele kunstschatten in dinanderie en vier retabels, die lezen als een stripverhaal.
Maar niet alleen de ontsnapping aan de Beeldenstorm had impact op de kunstschatten. Tijdens de contrareformatie was de streek rond Zoutleeuw zo arm dat de kerk zich geen vernieuwingen kon permitteren, waardoor het interieur van de kerk vandaag de dag zeer homogeen overkomt. Niet verwonderlijk dus dat deze kerk de eretitel “Kunstschrijn van Brabant” draagt.

aan tafel!Ook aan de innerlijke mens werd gedacht

De klok sloeg twaalf, maar Ward had nog zoveel te vertellen. Toch weerklonk daar de lokroep van taverne De Lakenhalle en aangezien er in de namiddag nog een knooppuntenwandeling op het programma stond, werd er beslist om de innerlijke mens ofwel met een lekker stukje zalm of met een sappig kipfiletje te versterken.
www.delakenhalle.be
Knooppuntennetwerk met Klara Moria en Sonja Jacobs

De kleine kapel van O.L.V. Sterre-der- zee op de Getebrug is nog een herinnering aan het eens zo rijke havenverleden van de stad. Het beeldje was een schenking van de schippers die Maria om bescherming baden tijden hun tochten naar Antwerpen

De kleine kapel van O.L.V. Sterre-der- zee op de Getebrug is nog een herinnering aan het eens zo rijke havenverleden van de stad. Het beeldje was een schenking van de schippers die Maria om bescherming baden tijden hun tochten naar Antwerpen.

Na de koffie namen twee Zoutleeuwse dames ons op sleeptouw. Een korte stadswandeling bracht ons bij het Tolhuis. Hier deden onze gidsen voor een eerste keer beroep op onze verbeeldingskracht. De huidige waterloop, de kleine Gete was tussen de 13de en 16de eeuw één van de grote handelsroutes van het Hertogdom Brabant. De haven van Zoutleeuw was een soort terminus. Het was de eerste inscheepmogelijkheid om goederen van Oost naar West te brengen, maar tegelijkertijd ook de laatste haven op de “Schelde” om goederen vanuit Antwerpen over te slaan. Een activiteit waaraan de stad een flinke duit verdiende.

 

Via de knooppuntpalen kwamen we buiten de stad op de bekroonde Getevallei-wandelroute. Ook op deze tocht moesten we onze verbeelding laten werken. Onder de grond zit er nog een schat aan historisch materiaal. Sonja Jacobs, hoofd van de toeristische dienst, hoopt ooit over voldoende financiële middelen te kunnen beschikken om de Spaanse citadel, die nu enkele zichtbaar is als glooiingen in het landschap, te ontsluiten.
Onze laatste stopplaats lag bij het nieuwe gebouwencomplex “aan de haven”, een privaat-publiek project waar wonen, winkelen en administratie samenkomen.

Healthy fruit

Interesse was er!Boomgaarden en bijna iedereen denkt aan de provincie Limburg. Maar ook buiten deze provincie tref je boomgaarden aan. Eet je graag een Conférence, Doyenné, Durondeau, Triomphe de Vienne of Beurré de Mérode (dubbele flup), dan is de kans groot dat deze vanuit de Vinnestraat 45c te Halle-Booienhoven (Zoutleeuw) in je fruitschaal terecht kwam. De eigenaar van de familiezaak, Healthy Fruit bvba stond erop BFTP persoonlijk rond te leiden. We kregen niet enkel uitleg over het bedrijf, 250 hectare boomgaard verspreid over een 30 à 40-tal gemeenten in 4 provincies. Willem duidde ook het risicovolle productie- en verwerkingsproces, zo kunnen er bijvoorbeeld in de 46 koelruimtes zo’n 10 miljoen kg fruit gestockeerd worden. Tenslotte kregen we een inkijk in hun zoektocht naar gemotiveerde plukarbeiders. In de oogstmaand werken er niet minder dan 220 seizoenarbeiders voor Healthy Fruit. Het zijn voornamelijk Polen en Roemenen, die extra kunnen sparen omdat ze op het bedrijfsterrein gehuisvest worden. Maar dat huisvesten vraagt van het familiebedrijf dan weer de nodige creativiteit en logistiek.

Over de invloed van het klimaat en van de politiek werd er eerder informeel gesproken, maar we begrepen wel dat de zon nog altijd gratis schijnt en dat de Russen nog steeds verzot zijn op onze lekkere Belgische peren.

Het bezoek werd afgesloten met het proeven van een glaasje appelsap én perenadvocaat. Iedereen kwam tot dezelfde conclusie: lekker, echt lekker. Website: www.healthyfruit.be

 

Auteur: Tom Vermeiren
Uitgebreide fotoreportage in onze fotogalerij, klik hier.