Heer van Biesen heeft er een broertje bij
11516
post-template-default,single,single-post,postid-11516,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Heer van Biesen heeft er een broertje bij

Heer van Biesen heeft er een broertje bij

De 13 Heeren stellen ‘Hoogstam’ voor

“ De jonkheer komt weer thuis.” Met die woorden kondigde vzw De 13 Heeren de geboorte van het nieuwe stadsbier aan. Precies vier jaar na de lancering van Heer van Biesen pakken de 13 vrienden uit Bilzen uit met een tweede brouwsel. Heer van Biesen Hoogstam wordt officieel voorgesteld aan het grote publiek tijdens de jaarlijkse boerproeverij Hop Hop Hoera op zaterdag 9 en zondag 10 december. Daarna zal het worden geschonken en verkocht in de regio. Voorlopig op fles, maar tegen de zomer wellicht ook op vat. Met ‘Hoogstam’ wil men immers ook de toerist op het terras vergasten, want het is een heerlijk aperitiefbier, waarna de benen onder tafel kunnen gaan.

Stadsbier Heer van Biesen Hoogstam vlnr Guy Swennen, schepen toerisme, Raf Loyen vz 13 Heeren en burgemeester Frieda Brepoels

Stadsbier Heer van Biesen Hoogstam vlnr Guy Swennen, schepen toerisme, Raf Loyen vz 13 Heeren en burgemeester Frieda Brepoels

De 13 Heeren hebben alle reden tot hoerastemming. Het officiële stadsbier Heer van Biesen krijgt er een broertje bij. Die kreeg de naam Heer van Biesen Hoogstam mee. “En net als bij de klassieke Heer van Biesen pakken we uit met een primeur voor de bierwereld”, vertelt ondervoorzitter David Liebens trots. “In 2013 waren we het eerst die een bier op de Belgische markt brachten dat voor 100% met Brettanomycesgist werd gebrouwen. Een gistsoort die ook bij Orval wordt gebruikt maar daar enkel op het einde van het brouwproces. De gisten werden uit meer dan 400 gisten geïsoleerd uit het fruit van de authentieke e biologisch beheerde hoogstamboomgaarden van Alden Biesen. Daarvan werden twee bruikbare gecombineerd in een microfermentatie en verrijkt met andere giststammen, waaronder champagnegisten en door onze brouwer omgezet tot een blond bier. Het bier heeft een interessante zoet- zuur balans en een fruitig karakter (maar is uiteraard geen fruitbier) dat je zintuigen stevig op de proef stelt. Het brouwproces is ongezien. Net als Armand Roelants du Vivier, de laatste jonkheer van Alden Biesen, vandaar dat zijn silhouet weer op het flesje prijkt. Wij brouwen steeds per 4500 liter. ”

De twee Heer van Biesen- bieren worden gebrouwen door De Proefbrouwerij in Lochristi. Vanwaar die keuze? Voorzitter Raf Loyen: “Het antwoord is heel eenvoudig: kwaliteit. De Proefbrouwerij is de absolute top. Heel wat bieren die daar geproduceerd worden zijn meermaals bekroond en worden wereldwijd geserveerd in de beste restaurants. Enkele jaren geleden riep het Amerikaanse bierplatform Ratebeer De Proefbrouwerij uit tot derde beste in de wereld. Dirk Naudts staat internationaal bekend omwille van zijn wetenschappelijke aanpak en streven naar nieuwe technieken en ingrediënten. Dit laat toe om producten te ontwikkelen die uniek zijn. Geen etiketbieren en geen dertiende in een dozijn van stadsbieren. Vanaf dag één hadden wij de ambitie om voor Bilzen iets bijzonder te creëren. En daar konden we enkel in slagen met een brouwer van topniveau. Eigenlijk is het een klein wonder dat wij daar als kleine vzw zijn binnengeraakt. Dat is een lang verhaal dat ik u graag aan één of andere toog vertel…”

Aan iedere liefhebber om het nieuwe stadsbier te komen proeven tijdens het bierproef festival Hop Hop Hoera op zaterdag 9 en zondag 10 december op de Markt van Bilzen. De organisatie koos dit jaar niet voor kwantiteit maar ging – ook hier – resoluut voor kwaliteit. En originaliteit! De ruim 40 bieren op de kaart komen voornamelijk van ambachtelijke en kleinschalige brouwerijen verspreid over heel het land. De kans is dus heel groot dat u van de meeste bieren nog nooit heeft gehoord laat staan geproefd. Het winterterras zorgt voor  extra sfeer door de draaimolen en diverse foodtrucks, die hartige hapjes aanbieden. Bovendien openen op zondag de winkels in het centrum vanaf 13 uur hun deuren waardoor een gezellige wisselwerking ontstaat tussen shoppers en bierproevers.”

Het meest gemoedelijke evenement van het jaar is intussen al aan zijn vierde editie toe. Voor het eerst kan u ook op zaterdagavond de smaakpapillen in werking zetten in de sfeervolle tent op de Markt. David Liebens, ondervoorzitter vzw De 13 Heeren: “We willen het evenement elk jaar verder uitbouwen. De focus ligt ook nu weer op gezelligheid en ontmoeting. Mensen in een ongedwongen sfeer laten proeven van verschillende biersoorten en tegelijk ook gewoon bijkletsen met vrienden en familie. Net daarom zijn we afgestapt van livemuziek. Mensen moeten kunnen babbelen – al dan niet over bier – en vooral veel lachen.”

Info: Raf Loyen, via  de13heeren@gmail.com of tel: 0477 40 84 52

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen