Maastricht staat tien dagen in het teken van TEFAF
4586
post-template-default,single,single-post,postid-4586,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Maastricht staat tien dagen in het teken van TEFAF

Maastricht staat tien dagen in het teken van TEFAF

De kunstveilingen verliezen terrein. Kopers keren liever terug naar de reguliere kunsthandelaars. Waar de veilingen zo’n 19 procent minder omzet draaien oftewel zo’n 17 miljard dollar, stijgt de kunsthandel met bijna 25 procent, goed voor een meerwaarde van 45 miljard dollar. Dat blijkt uit het TEFAF Art Market Report dat op de beurs werd voorgesteld. De 30e editie van de meest prestigieuze kunst- en antiekbeurs ter wereld brengt opnieuw topwerken naar Nederlands Limburg.

DSC_0938Tot en met 19 maart vindt men handelaren, verzamelaars, curatoren en kunstliefhebbers op de vloer van het MECC in Maastricht. Immers, daar is het breedste aanbod van kunst en antiek in museale kwaliteit te vinden. Deelnemers uit de hele wereld tonen er werken uit meer dan 7000 jaar kunst- en cultuurgeschiedenis. De prominente plek van TEFAF Maastricht op de internationale agenda blijkt voorts uit het feit dat veel handelaren hun beste en meest bijzondere werken voor deze beurs bewaren en vaak voor het eerst sinds lange tijd op de markt brengen. Met 275 deelnemers uit de hele wereld verwacht de organisatie in Maastricht weer bezoekers uit zo’n 50 verschillende landen te verwelkomen. Heel de Euregio wordt daarbij betrokken. Er worden privé-jets ingevolgen via Maastricht Aachen Airport, maar ook de luchthaven van Düsseldorf en Luik hebben aparte terminals voor de zakenvluchten. De horeca draait op volle toeren, elk hotel in de breedste omgeving is vol geboekt. En breedste omgeving mag je rekenen op vervoer tot een uur van het MECC.

TEFAF biedt met Antiques een overweldigend aanbod. Zo presenteert bv ‘Les Enluminures’ een manuscript ‘Histoire Ancienne jusqu’à César en Fait des Romains’ aan, die als laatste in bruikleen lag bij het J.Paul Getty Museum. Vraagprijs 4,5 miljoen dollar. Hancocks presenteert dan weer de diamanten tiara van de oudtante van Lady Di Spencer. Bij de afdeling ‘Paintings’ tippen we Dickinson met een aquarel op papier van Paul Cézanne uit een Zwitserse privécollectie. In het voorbij lopen noteerden we werk van Van Gogh, Rembrandt, Breughel en vele andere. Bij de Moderne Meesters is er het exeptioneel werk van Jean Dubuffet bij Applicat-Prazan. Dit werk behoorde tot voor kort tot de collectie van het Museum of Modern Art in New York.

Politieke en maatschappelijke actualiteit

Perrin

Perrin

De vervlechting van de kunst, de samenleving en de maatschappelijke of politieke actualiteit blijkt uit de deelnemers die dit jaar de rol van de kunst in de samenleving bij hun presentatie benadrukken. Zo bevraagt Daniel Crough Rare Books het idee van het versterken van de nationale grenzen ten koste van internationale instellingen. Hij doet dit in de naslaap van de Brexit. In ‘The myth of the European Nation State’ presenteert hij 28 objecten als symbool voor de 28 landen die momenteel lid zijn van de Europese Unie.

Bij TEFAF Design diverse deelnemers met een thematisch ingerichte stand. We noteren Zweedse elegantie bij Galerie Eric Philippe en een belangrijke groep tribal art, o.a. bij nieuwkomer Donald Ellis. Uiteraard is er ook de zgn Ancien Art, waarbij Charles Ede een zeldzame Griekse protome van een griffioen een buitengewoon exemplaar toont .

En dan is er nog de moderne kunst, waarbij het opvalt dat men reeds een klein lithootje vindt van Alechinsky (Jaski Art) voor 950 euro. Dus wie wat zoekt, kan ook iets goedkoper uit zijn. Veel actueel Aziatisch mixed media werk, uit Japan, China, Korea, waarbij Chun Kwan-Young tot de betere werken behoort.
Overigens een tip : wie geen tijd vindt om naar Rome af te reizen, kan hier een leen-expositie zien van ‘Galleria Borghese’. Te vinden op de afdeling Paper, waar verder nog juweeltjes hangen. De tentoonstelling in de TEFAF tentoonstelling bevat een aantal belangrijke doeken en sculpturen van de 17e tot en met de 19e eeuw. Stuk voor stuk hoogtepunten uit de vermaarde collectie.

In de stad

Picasso

Picasso

Als we zeggen dat TEFAF tien dagen Maastricht bezet, dan betekent dit dat je naast het MECC nog tal van galerieën , veilinghuizen en culturele meetings hebt, verdeeld over de stad zelf. Zo kan men terecht in het Bonnefanten museum voor de tentoonstelling van Cai Guo – Qiang; 16 artiesten zorgen dan weer voor heel het Marres huis vol schilderen. En dat mag je letterlijk nemen, van de muren tot het plafond in ‘The Painted Bird’. En ‘Passion for Taschen’ brengt in ‘Het Museum aan het Vrijthof’ de privécollectie van de Lanakense estatemakelaar René Rousseau, een absolute must-see.

Het theater voorziet in AINSI , even buiten de stad voor een dansproductie, een opera , maar ook aan het Vrijthof zelf lopen producties en er staan zelfs premiëres voor Nederland aangekondigd. Zelfs jazz is voorzien in het programma. Uiteraard hangt het stadsgedeelte Wyck haar karretje aan TEFAF. Men wil niet voor niets het ‘artistiek district’ van de stad zijn met antiquariaten, kleine, lokale shops, typische restaurantjes en dergelijke. En op loopafstand van het station. Altijd handig.

Praktisch:
TEFAF loopt tot en met 19 maart in het MECC Maastricht. Naast de beurs zijn er ook lezingen, symposia en een showcase. Open van 11 uur tot 19 uur, behalve op 19 maart open tot 18 uur. Inkom: 40 euro, catalogus: 25 euro, all in: 60 euro. Kinderen onder 12 jaar gratis. Tussen 12 jaar en 18 jaar: 20 euro. Een meerdagen ticket: 100 euro. Er is taxi en hotelshuttle voorzien.
Info: www.tefaf.com, www.duringtefaf.com en www.vvvmaastricht.nl

Perscontact: Truuske Verloop verloop@telenet.be

Foto boven: Budha Laat Yuan – Vroege Ming Dynastie 14e eeuw Vanderven
Auteur: Jempi Welkenhuyzen