Welkom op de Winterspelen van PyeongChang (Z.Korea)
13180
post-template-default,single,single-post,postid-13180,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Welkom op de Winterspelen van PyeongChang (Z.Korea)

Welkom op de Winterspelen van PyeongChang (Z.Korea)

Van 9 tot en met 25 februari en tussen 9 en 18 maart vinden de Olympische en Para-Olympische winterspelen plaats in PyeongChang (Zuid-Korea). Zo’n 3000 atleten, 102 events en 15 disciplines, zullen genieten van de sportieve gedachte. Daarbij krijgt het geheel een extra connotatie door het feit dat Noord-Korea nu ook kan deelnemen. Reden voor het Korean Cultural Center  (KCC)in Brussel om de pers te vergasten op een kennismaking van de ‘Koreaanse cuisine’. Want, zoals de ambassadeur Kim Hyoung-zhin zegt: “De impact van dergelijk gebeuren spreekt tot het hart van mensen zowel via sport, als cultuur als het culinaire. “ De ambassadeur drukt daarbij zijn hoop uit dat de toenadering van Noord en Zuid leidt tot een opening, tot vrede en harmonie in de regio. Het is overigens geen toeval dat het KCC inspeelt op de Olympische Spelen.

Reporter luistert aandachtig

Reporter luistert aandachtig

Het Koreaans cultureel centrum is wel degelijk aanwezig in ons land, sinds het in 2013, de deuren opende. Het organiseert lezingen, concerten, cinema en tentoonstellingen en voert een brede programmatie om het land bij de Belgen bekend te maken. Denk aan activiteiten als ‘Modern Sound’ waar dit keer meer het jong talent uit de underground en de contemporary art aan bod komt. Hiervoor werkt men samen met A.B.-club, de St.Jorikshallen en Ateliers Claus in de lente, maar ook tal van andere activiteiten zullen volgen.

Niet toevallig is de Gentse artiest en singer-songwriter Frederik Sioen te gast.  Hij is gekozen als ambassadeur voor ons land vs Z.Korea. De Gentenaar is al 8 keer ginds te gast geweest voor een 30-tal optredens en zal op de Olympische Spelen twee keer aantreden in de Ice Arena, nl voor het figuurschaatsen en voor de shortrack geeft hij een exclusief concert. Daarnaast zal Sioen in 16 afleveringen het Koreaanse culturele leven in beeld brengen in reportages voor de VRT. “ Het is bijna mijn tweede thuis, “ vertelt hij, “ Na een jaar de basis van de taal en gewoonten te hebben geleerd in het KCC, is het de bedoeling dat ik ginds nu verder Koreaans ga leren. De verdere link met het land blijft natuurlijk doorklinken in mijn muziek.”

Naast de winterspelen spreekt men in PyeongChang ook van een culturele olympiade. Immers, naast het sportieve, organiseert de stad tal van ballet, opera en andere voorstellingen om de cultuur van Zuid Korea uit te dragen. De Koreaanse cuisine is daar uiteraard een belangrijk onderdeel van. Zo veel zelfs dat men een fraaie brochure heeft uitgegeven met daarin de 10 meest geliefde gerechten , waaronder de bekende Bibimpap, bulgogi en de witte Kimchi.

Koreaanse keukenDe Koreaanse keuken gaat voor pure ingrediënten en is zeer gezond. Er wordt  veel knoflook gebruikt, samen met suiker en pittige smaakmakers, sesam, soja, chilipepers.  Er wordt er graag gekookt met zeewier, rijst, groenten, dubu en verschillende soorten vis. Opvallend is dat er veelal in grotere porties wordt gekookt. En dat de keuken bestaat uit tal van kleine schoteltjes, bijgerechten, waarmee je zelf aan tafel je eigen maaltijd samenstelt.

Natuurlijk mogen we andere belangrijke smaakmakers als sesamolie, sojapasta en -saus en gember niet vergeten, Anders dan in bijvoorbeeld Japan wordt de rijst niet met stokjes gegeten, maar met een lepel .  Wel eten ze de rest van de gerechten met stokjes, maar dan gemaakt van roestvrij staal en met een wat plattere vorm. De Koreaanse keuken is heel divers en streekeigen. Wij proeven de Gangwon regio. Dit is een provincie in het noordoosten tegen de Japanse zee. Het betreft vooral specialiteiten gemaakt met aardappelen, boekweit, zoete aardappel en kruiden.  Zo is er de dak-galbi, een pikante roergebakken Kip , de memil-jeonbyeong oftewel boekweit pannenkoek , de gondeure namul-bap, beter bekend als gekruide distel met rijst en dat alles begeleid door een dubu-salade.

Koreaanse topchef aan het werk

Koreaanse topchef aan het werk

Voor de toerist als voor de sportliefhebber is intussen alles in gereedheid gebracht in PyeongChang. Maar Seoul is een must-visit, de stad staat standaard op elk reisprogramma. De mooiste bezienswaardigheden in Seoul zijn: de bergen Bukhansan en Namsan, het gebied rond de rivier de Han, het pretpark Lotte World, Jongno Street en Insadong Street, het Changdeokgung paleizencomplex, het Gyeongbokkung paleis, Namsan en Sungjoon Park, de poorten Namdaemun en Tongdaemun, de Yongsan markt (de grootste elektronica markt van de Azië) en diverse beroemde tempels, waaronder de Jogyesa tempel. Chuncheon is de hoofdstad van de provincie Kangwon Do (Gangwon), de stad wordt ook wel Lake City genoemd. Ze trekt relatief weinig buitenlandse toeristen. Onder de lokale Koreaanse bevolking is het echter één van de meest populaire bestemmingen. Vooral de inwoners van Seoul reizen regelmatig af naar deze stad om er even ’tussenuit’ te zijn. Chuncheon ligt immers op zo’n twee uur reisafstand vanaf Seoul. Rond de stad liggen de meren Soyang en Uiam, welke een prima basis vormen voor korte uitstapjes tijdens een week of weekend Chuncheon. Voor tal van andere bezienswaardigheden, zoals de trip naar de grens van Zuid met Noord-Korea kom je best later nog eens terug.

Perscontact: Choi Young Jin via pastel@korea.kr  of mobiel:+32(0)473.73.85.63 en ook via jooyoung.yeon@kccbrussels.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen

Foto bovenaan: Sioen, Choi Young Jin (directrice) en Kim Hyoung-zhin (ambassadeur)