15 jaar Filmfestival Oostende rolt de rode loper uit
59244
post-template-default,single,single-post,postid-59244,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

15 jaar Filmfestival Oostende rolt de rode loper uit

15 jaar Filmfestival Oostende rolt de rode loper uit

Alle actoren Peter Craeymeersch, Nathali Broods, Dominique Deruddere en Bart Plasschaert.

Voor het eerst valt het Filmfestival van Oostende in de winter. Je bent van 27 januari tot en met 4 februari welkom voor de vijftiende editie: een negendaags filmfeest vol straffe avant-premiëres, het beste van de Vlaamse cinema                en een speciale Masterselectie van Natali Broods. Naast het aanbod in Kinepolis, kan je dit jaar ook in De Grote Post, Cultuurhuis De Keizer Lichtervelde en de Cultuurcentra van Tiel, Knokke-Heist en Blankenberge terecht. Het belooft een bruisend stadsfestival te worden aan zee.

Het Filmfestival van Oostende (FFO) focust dit jaar opnieuw op talent van eigen bodem. Er staan heel wat Belgische topfilms op het programma. Het is duidelijk dat onze talentrijke acteurs niet alleen in binnenlandse producties terugvinden, maar ook in internationale films weten ze indruk te maken. En dus kan de filmliefhebber straks een boeiende selectie bekijken.

Master

Dominique Deruddere

Natali Broods is klaar voor een intense week als Master van het filmgebeuren. Zij heeft een eigenzinnige selectie gemaakt, waarbij de films de schone schijn doorprikken die families hooghouden. Traditiegetrouw is de openingsfilm een eigen Belgische productie. Dat wordt ‘The Chapel’ van Dominique Deruddere. Met ‘The Chapel’ duikt Deruddere in de psychologie van een getroebleerde pianiste tijdens de K. Elisabethwedstrijd.  Tegelijk brengt het FFO een retrospectieve rond Deruddere, met het beste uit zijn eerdere carrière. Denk o.a. aan ‘Brussels by Night’’, ‘Crazy Love’ of ‘Iedereen Beroemd’. Voor het slotevent staat ‘Arcadia’ gepland.

En daartussen meer dan 90 filmprojecties. Net zoals de voorbije edities is er aandacht voor film in Nederland, zijn er de Ensorfilms en tal van competities. Er is ook een eerbetoon aan Caroline Pauwels. Maar het zullen vooral de rode lopermomenten zijn en de inhuldiging van de nieuwe sterren op de Walk of Fame waar mensen op de foto kunnen gaan met hun favoriete acteur.

Grote toeristische impact

Het Filmfestival van Oostende heeft een grote toeristische impact op de stad. Als je weet dat in december 372.781 dagtoeristen afzakten naar ‘De Stad aan Zee’, oftewel 4,5 procent meer dan in 2021, waarvan er 115.426 mensen bleven overnachten, dan kun je wel begrijpen waarom het FFO werd verschoven naar de winter. Buiten het feit dat men dan ook nog uit het vaarwater van concurrent Gent blijft.
Pieter Hens, manager Team Marketing & Events bij Toerisme Oostende vzw is het daar volop mee eens: “ In de eerste instantie overnachten tijdens het festival heel wat acteurs en medewerkers ter plaatse. Die maken ook allemaal gebruik van de plaatselijke horeca. Daarnaast is er de zgn. ‘aanvullingsfactor’, nl. de mensen en hun entourage die komen voor de uitreiking van de filmprijzen, het gala van de Ensors. Of de Vlaamse online Video Awards, de Jamies. Die trekken een breed publiek aan dat die verkiezingen wil bijwonen. Idem voor de talrijke premières. Verder is het FFO als ‘marketing’ -product voor de stand enorm belangrijk. We zetten Oostende op de kaart in de traditionele, maar ook in de sociale media. Dat zorgt voor een positieve uitstraling op de stad en het bevestigt ons DNA in Oostende als stad met een brede, culturele touch. Het stadsfestival deint ook uit: naast Kinepolis en Kursaal zijn er ook events in De Grote Post. We laten dus de bezoekers duidelijk zien dat de stad meer te bieden heeft. Dat hebben trouwens tal van acteurs en regisseurs begrepen. Sommigen hebben als laten weten dat ze hier in Oostende opnames komen draaien. Anderen hebben ons verzekerd dat ze nog iets ‘zullen gaan doen’. Oostende als decor. Ook dat is mooi meegenomen.”

Praktisch

Er zijn diverse tarieven, reducties, formules als UiTPAS, afhankelijk van welke film en het uur van projectie. Men kan ook een festivalpas kopen. En er zijn groepskortingen.

Info: https://www.filmfestivaloostende.be

Perscontact: Koenraad Parrein  Koenraad_parrein@dayonempm.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob