BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | 15e editie Filmfestival Oostende (FFO) : eerste wintereditie om warm te omarmen!
56942
post-template-default,single,single-post,postid-56942,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

15e editie Filmfestival Oostende (FFO) : eerste wintereditie om warm te omarmen!

Het Filmfestival Oostende (FFO) kiest voor deze 15e editie trots aan dat men Natali Broods kan strikken als Master. Zij zal de focus leggen op de dynamiek binnen families. Het filmfestival, dat voor het eerst in januari zal plaatsvinden, opent dit jaar met de film ‘The Chapel’ van Dominique Deruddere. Daaraan koopt het FFO ook een retrospectieve, waarbij je de markantste films uit zijn oeuvre kunt (her)ontdekken.

Nathali Broods

Broods heeft al heel wat titels op haar palmares staan als actrice en als theatermaakster, maar mag daar nu ook de Master van het Filmfestival aan toevoegen. “Ik ben gefascineerd door het ongrijpbare van het mens-zijn,” legt ze uit, ‘ denk aan onderliggende verlangens, kwetsbaarheid, interne of externe conflicten. Het evenwicht tussen verschillende leden in een gezin, een familie is vaak broos. Geheimen, verlies, verdriet, spanning, geluk, ego, de komst van nieuwe mensen.. het zijn maar enkele voorbeelden die de structuur en de dynamieken in de war kunnen sturen. Het gezin kan je overigens zien als een microkosmos van hetgeen zich afspeelt in onze bredere samenleving.  Ogenschijnlijk gaat alles goed, maar dan blijkt het toch niet zo te zijn. En ook al vindt iedereen achteraf weer terug zijn of haar plaats, het wordt niet meer zoals voordien. Dat is in onze wereld ook zo. “

Masterselectie

Broods’ masterselectie bevat tien films, die met een lach en een traan, een inkijk bieden in de menselijke psyche.  Ze licht alvast een tipje van de sluier op met de eerste titels ‘Festen’ (1998) van Thomas Vinterberg, ‘Queen of Hearts (2019) van May el-Toukhy, ‘ Melancholia’ (2011) van Lars von Trier en ‘ A Woman Un the influence’ (1974 van John Cassavetes. De overige films worden later bekend gemaakt.

Openingsfilm

Dominique Deruddere

Op 27 januari opent het festival met traditiegetrouw een Vlaamse film. Dit jaar gaat de nieuwste productie van Dominique Deruddere in premiëre: ‘The Chapel’.  “ Dit is mijn meest persoonlijke film tot nu toe,” aldus Deruddere. “Ik ben dan ook verheugd er het FFO mee te mogen openen. Oostende en het filmfestival liggen me nauw aan het hart. Tijdens één van de vele ‘bijbelstudies’ met Arno (lacht) hebben we iedereen aangeklampt om in deze stad een filmfestival op te starten. We noemden het ‘Cold Cannes’ (grijnst) . Ooit had ik in deze stad een appartement, maar dat moest ik verkopen na een geflopte film. Maar ik keer hier telkens graag weer terug. Vroeger omdat het liederlijke leven me aantrok, intussen is het vooral voor het geluid en het licht van de zee.”

“ ‘The Chapel’ gaat niet over de Koningin Elisabethwedstrijd, maar wel over een virtuoze pianiste die lijdt aan de stress die zo’n concours meebrengt. Die gebukt gaat onder het sociaal isolement in de kapel, waardoor ze de pedalen verliest. Daarnaast ben ik fier dat men vijf films heeft geselecteerd uit mijn vroegere oeuvre, waaronder ‘Iedereen beroemd’ die toch een oscarnominatie kreeg voor ‘Beste Buitenlandse Film’,” vertelt de grootmeester.

Festivalpas en Vrienden van het FFO

Alle actoren Peter Craeymeersch, Nathali Broods, Dominique Deruddere en Bart Plasschaert

Als je het festival ten volle wil beleven, kan je maar best een festivalpas kopen, waarmee je onbeperkt naar alle films kan gaan kijken. Die pas is het perfecte accessoire voor een toegewijde filmliefhebber, want hij kost slechts 39 euro als ‘early bird’ of 49 euro vanaf 1 januari. Ben je jonger dan  26 jaar, dan betaal je 29 euro. Nieuw dit jaar is de ‘Vrienden van het FFO’ – formule. Vriend kun je worden tegen 350 euro per jaar of 550 euro voor 2 personen. Je zult dan genieten van exclusieve voordelen, zoals exclusieve events als de openingsavond of het slotevent, waar je gelijkgestemde cinefielen kunt ontmoeten. En je ondersteunt de sector die o.a. jong talent een duwtje in de rug geeft.

De Ensors

Op zaterdag 4 februari vieren de Ensors voor de 13e keer het talent van de audiovisuele sector in Kursaal Oostende. Naar analogie zullen de acteerprijzen genderneutraal worden uitgereikt. Ook de Ensors innoveren. Zo is de reglementering rondom de documentaires gewijzigd. De focus komt nu te liggen op auteursdocumentaires.  Vooraf, op zondag 29 januari, wordt opnieuw het ‘Debat van de Ensors’ gevoerd in zaal De Grote Post. Hier zal het gesprek gaan over de toekomst van de Vlaamse film- en televisie-industrie.

De Jamies

Op woensdag 1 februari vindt de uitreiking van deze competitie plaats in de Grote Post. Die avond worden de beste online videomakers van dit moment gevierd. Vlaamse creatievelingen op You Tube, Tik Tok, Twitch en Instagram en dit in uiteenlopende genres en stijlen. De organisatie knipoogt ook naar Nederlandse creators, vernamen we tijdens de persconferentie.

Toerisme

Schepen Bart Plasschaert (CD&V) vindt de verhuis van het filmfestival naar januari een goede zet. “Zo vullen we weer een dood moment op in het seizoen. We hebben ondertussen o.a. ook een boeken- en een podcastfestival.  Bedoeling is in te zetten op toerisme in combinatie met cultuur om het heel jaar door mensen in onze badstad te ontvangen, zo verruim je het toeristisch seizoen. We hebben met de stad tien speerpunten uitgewerkt, waarbij op toerisme en cultuur het eerst wordt ingezet. Naast Kinepolis, Kursaal en De Grote Post gaan we ook de stad bij het filmgebeuren betrekken. Zo zullen er ook vanaf deze editie activiteiten plaatsvinden in Café Lafayette.”

Ook Peter Craeymeersch, hoofd Toerisme Oostende, vzw Kursaal en het FFO treedt dit bij: “ We brengen met 5 keer ‘Meet the Masters’ extra publiek naar de stad. En we hopen dat de mensen deze eerste echte wintereditie ook warm zullen omarmen. Het voordeel van de verschuiving is ook dat we nu spontaan bepaalde films aangeboden krijgen omdat we in de aanloop zitten van de Oscars.”

Info: www.filmfestivaloostende.be

Perscontact: Felix Bertrand  felix@dayonempm.be.

Verslag en foto’s: Jempi Welkenhuyzen