BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | 20 jaar Groot begijnhof als UNESCO erfgoed
23464
single,single-post,postid-23464,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

DSC_8334_Mech-verkl.

20 jaar Groot begijnhof als UNESCO erfgoed

In 1998 erkende UNESCO 13 Vlaamse begijnhoven als werelderfgoed. De reizende tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ doet verschillende steden aan.

Omdat één enkel begijnhof nooit representatief kan zijn voor de ganse beweging, koos de ICOMOS (orgaan dat de UNESCO adviseert over erfgoed) ervoor om verschillende begijnhoven als werelderfgoed te laten erkennen. De keuze viel op die begijnhoven die het meest representatief zijn voor de traditie van de begijnen, en die het best werden bewaard. Concreet gaat het om 13 begijnhoven: Lier, Diest, Tongeren, Kortrijk, Mechelen, Sint-Amandsberg, Hoogstraten, Brugge, Dendermonde, Turnhout, Sint-Truiden, Leuven en Gent.

Koen Anciaux staat stil bij het atypische van het Mechelse Groot begijnhof. In 1595 vestigden de begijnen zich in de binnenstad.  De UNESCO  was bij de inspectie in 1975 sterk onder de indruk van het dossier en het bezoek ter plaatse. In het Groot begijnhof zijn er 280 panden.

Patrick De Greef neemt ons mee in de ontstaansgeschiedenis van de Groot Begijnhof in de Mechelse binnenstad. In 50 jaar zijn de begijnen erin geslaagd om dit begijnhof uit de grond te stampen. De toegewezen plaats was toen nog dun bewoond. Er waren enkele grote eigendommen van kloosterordes, deze werden vrij snel verworven door aankoop. Voor de particuliere woningen kregen de begijnen het voorkoop recht. In 1 generatie tijd konden ze op die manier alles opkopen. Het Mechelse begijnhof was een begijnhof van zeer rijke dames; Uit gans Vlaanderen kwamen deze rijke begijnen naar Mechelen om daar samen het Mechelse Groot Begijnhof te vormen. Zo is het begijnhof hier atypisch ten opzichte van de andere Vlaamse begijnhoven.

Tentoonstelling: www.eeuwenoudeigentijds.be

Info: https://visit.mechelen.be/nl/groot-begijnhof

Perscontact: Gokben Uner gokben.uner@mechelen.be

Tekst: Marc Declercq  Foto’s: Hélène De Vocht