BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | ‘236’ is een fototentoonstelling van Jo Struyven in het Joods Museum in Brussel
59222
post-template-default,single,single-post,postid-59222,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

‘236’ is een fototentoonstelling van Jo Struyven in het Joods Museum in Brussel

Op 19 april 1943 om 22 uur vertrok het 20e konvooi vanuit het transitkamp in Mechelen, met aan boord 1.631 gedeporteerde joden, richting Auschwitz.
Dankzij acties van het verzet, zowel in de wagons als van buitenuit, slaagden 236 van deze gedeporteerden erin om uit de trein te springen die hen naar de vernietiging leidde. Een absoluut gegeven in de West-Europese geschiedenis onder nazibewind.

Foto’s uit de tentoonstelling

De fotograaf Jo Stuyven zag de noodzaak om terug te komen op dit historisch feit, deze acties van verzet die in 2023 exact 80 jaar gelden plaatsvonden in de wagons van het 20e konvooi. Hij toont ons een glimp van het landschap waarin dit opvallende en weinig gekende verhaal zich afspeelde.

Het gezichtspunt is deze van wat vrouwen, mannen en kinderen te zien kregen vanuit de trein op het ogenblik dat ze eer uit sprongen. Een sprong die velen onder hen met het leven zouden bekopen.
Stuyven richt met 19 grote, sombere nachtelijke zwart-wit beelden als het ware een hedendaags baken als “memoriaal” op.
De foto’s hangen, summier belicht, op in een duistere ruimte.

Jo Stuyven zegt hierover: “Het 20e konvooi, op weg naar het weerzinwekkende Auschwitz, doorkruist een belangrijk deel van de streek waar ik opgroeide en passeerde op 50 meter van mijn ouderlijke woning. Dit kwam ik twee jaar geleden te weten na een ontmoeting met Simon Gronowski.

Foto’s uit de tentoonstelling

In dialoog met de foto’s van Jo Struyven roepen twee werken van Luc Tuymans het eindpunt van deze deportatie en de vernietiging van de Joden in Europa op.

Een door de stichting Auschwitz uitgegeven catalogus, met de titel ‘Land(es) capes from the 20th Convoy’ zal voor het publiek beschikbaar zijn vanaf 19 april 2023 op de 80e verjaardag van het vertrek van het konvooi.

De tentoonstelling loopt tot 14 augustus 2023.

Adres: Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, 1000 Brussel

Info: https://www.mjb-jmb.org/nl/

Perscontact: Gerrie Soetaert Press & Communication, gerrie.soetaert@skynet.be

Joods Museum: Caroline Roure, C.roure@mjb-jmb.org

Verslag en foto’s: Maurice van Bavel