42e Kaasfeesten in het Kasteel van Harzé
55553
post-template-default,single,single-post,postid-55553,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

42e Kaasfeesten in het Kasteel van Harzé

42e Kaasfeesten in het Kasteel van Harzé

Eregast is Terre de Fromage (Herve) met Marie-Line Deliège

Op 13 en 14 augustus organiseert het Maison du Tourisme (GREOVA) de 42e editie van de Kaasfeesten. Zoals elk jaar vindt dit evenement plaats in het park van het statige slot. Kaasproducenten, zuivelboerderijen, Belgische en buitenlandse hoeveproducenten zullen in grote getalen aanwezig zijn om hun producten aan te bieden. En dit in een gezellige familiale sfeer. Eregast dit jaar is de kaasmakerij ‘Terre de Fromage’ uit het Land van Herve. Er werd geschoven met de datum omwille van de GP van Francorchamps en de Middeleeuwse feesten in Aywaille. De toegang is gratis.

Onbekend is onbemind

De Waalse kazen zijn lang onbekend gebleven bij het brede publiek. Vandaag zijn er meer dan 700 soorten in alle categorieën van koe, geit tot schapenkaas. Belgen verorberen gemiddeld zo’n 14 kg per jaar en hebben er een budget van om en bij de 135 à 145 euro voor over.  Vooral bij 35-plussers en zeker in Wallonië consumeert één op drie kaas waarvan, zonder het te weten, de origine in het Waalse landsgedeelte ligt. Voor het kaasfeest zijn er 160 kazen uitgekozen om te degusteren. Die komen zowel van grote als kleine producenten. Ook is er een artisanale bakker, waarvan de verkoop naar het goede doel gaat. Uiteraard geen kaas zonder wijn of bier. En dus presenteert de ‘Ourthe-Vesdre-Amblève’- regio tal van lokale bieren.

Binnenplaats van het kasteel van Harzé

In Harzé proeft men het gerstenat van Brouwerij Misery, maar er is ook de brouwerij Elfique,  of de brouwerij Des Ardennes waar het bosbessenbier ‘Chaperon’ wordt gebrouwen. Naast de authentieke brouwerijen, zijn er ook distributeurs, labelbieren en heb je de zgn. ‘Bierbaronnen’ die o.a. een honingbier serveren en een pittig, complex bruintje met Luikse stroop. Om maar iets te noemen.  Er is zelfs een handige kaart ontwikkeld met een bierroute, gekoppeld aan musea en toeristische vrije-tijdsplekken. Best een BOB meenemen. Net zoals voor het bier werd er een zgn ‘Guide du Goût’ ontwikkeld, een gids voor de goede smaak met info over wijn, de gaarden, chocolade, honing en confiture en waar je dat alles kunt kopen in de ‘terroir-boutiques’. Maar deze streekproducenten geven ook present op de kaasfeesten.

Persprijs

De organisatie

Het hele weekend is er kinderanimatie voorzien en wordt het evenement gepresenteerd door Michel Vincent, de bekende radiopresentator van VivaCié Luik (RTBF). Daarnaast zijn er intronisaties van confréries, kan je naar het bakkerijmuseum op de site en zal de prijsuitreiking plaatsvinden van de Waalse kazenwedstrijd. De persprijs ging alvast naar Vieux Liège uit  Vielsalm, een kaas met een uitgesproken smaak, die zacht in de mond ligt. Hij is gemaakt van biologische volle melk en 20 weken zorgvuldig gerijpt. De tweede en derde plaats ging naar ‘Terre de Fromages’ uit Herve. Puur toeval, want de degustatie gebeurde naamloos en puur op smaak. Rommedou scoorde daar zilver en het brons was voor La Meule du Plateau, een absolute aanrader, want de complexe smaak en kleur verandert al naar gelang het seizoen.

Alle informatie vind je terug op www.fetedufromage.be en handig om te weten de website is drietalig: Frans, Nederlands en Duits.

Perscontact: Christine Schyns  secretariat@greova.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob