BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | 500 jaar kasteel van Logne: rendez-vous met de geschiedenis van het fort
46801
post-template-default,single,single-post,postid-46801,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

500 jaar kasteel van Logne: rendez-vous met de geschiedenis van het fort

Vijfhonderd jaar geleden, 1 mei 1521, viel het kasteelfort van Logne (Vieuxville) onder de artillerie van Hendrik van Nassau-Breda. De commandant van het leger van keizer Karel de Vijfde had exact twaalf dagen nodig om het slot in te nemen. En zo de rebellie van Robert II de la Marck en zijn zonen aan te pakken. Het moderne fort, voorzien op aanvallen met kruitgeschut, werd gewelddadig ingenomen en vernietigd. De huurlingen die deel uitmaakten van het garnizoen  en niet omkwamen tijdens het gevecht werden nadien opgehangen. De vesting werd geplunderd en raakte in de vergetelheid. Ze werd nadien gebruikt als steengroeve en in de 19e eeuw terug leven ingeblazen door de eigenaar Auguste Dupont. Hij startte de restauratie en instandhoudingswerken, die nadien werden verder gezet door het Waals Agentschap voor Erfgoed. En nu, ter gelegenheid van de 500e verjaardag van het fort, kan men een put zien van 6,2 meter doorsnee, met een diepte van 70 meter.  Die werd helemaal terug in oorspronkelijke staat hersteld. De museale putvondsten die nog zeer intact waren, worden daarbij getoond. Daarnaast worden er tal van evenementen uitgewerkt, die gedurende heel het jaar door zullen plaatsvinden. Denk aan een schattenjacht voor kinderen, de presentatie van een stripverhaal (ook in het Nederlands) , een familiedag en men kan via hologrammen Robert de la Marck terug ontmoeten. 

Branding met directeur Laurent Weytjens

Wie het Waals machtig is, raden we het theater ‘Al Gatte d’or”  en wie van muziek houdt zal zeker zijn of haar gading vinden in de diverse concerten die ter plaatse worden georganiseerd. Gepassioneerden rond geschiedenis, militaire politiek en wapens tippen we diverse conferenties. Het boekwerk rond het kasteel (ook in het Nederlands) kan daar als leidraad bij helpen. Uiteraard is het kasteel van Logne zelf al een attractie op zich.  Er zijn gegidste rondleidingen, maar men kan het ook als dusdanig individueel bezoeken.

Domein

Omdat het kasteel deel uitmaakt van het provinciaal domein van Palogne, voorziet de site ook in tal van sportmogelijkheden. Denk aan kajakvaarten op de Ourthe, mountainbiketochten en wandelingen. Er zijn volières voor roofvogelanimatie en je vindt er ook een kleine speeltuin. Voor de kleine honger verwijzen we je naar de Taverne, waar regionale gerechten als de pannenkoek ‘A Gatte d’Or’ je wachten, of wat dacht je van een menu 1521? Eten zoals in de 16e eeuw, dat je kunt larderen met het nieuwe bier 1521, speciaal voor de gelegenheid gebrouwen, net zoals een gelijknamige gin. Tot slot staat het domein ook bekend voor zijn bosklassen.

Ontdek het Provinciaal domein De Logne

Info: www.palogne.be 

Perscontact : Florine Lafontaine  florine@palogne.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s : Anne Marie Jacob