BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | 52 Zondagen wandelen & lunchen
39902
post-template-default,single,single-post,postid-39902,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

52 Zondagen wandelen & lunchen

Echt waar: er staan exact 52 plaatsen in deze inspirerende reisgids om de leukste steden en dorpen van Nederland te ontdekken. Het is de nieuwste editie (en geschreven in coronatijd!) van het succesvolle concept dat al 20 jaar geleden voor het eerst werd uitgegeven (met meer dan 100.000 exemplaren!). België zal nog verschijnen als apart boek.

De meeste (ook op kaart – zonder schaal – uitgestippelde) wandelingen zijn max. 5 km lang, maar nergens wordt de juiste afstand vermeld. Koffie-, lunch- (en diner-)adressen (maar ook cafés, ijssalons enz.) die uiteraard op zondag open zijn, worden geïntegreerd en kort toegelicht bij elke beschrijving van de wandeling. Elke wandeling in een bepaalde plaats is mooi geïllustreerd, en wordt aangevuld met een lijstje van de besproken en geselecteerde aanbevolen adressen, alsook enkele tips (o.m. voor – inzonderheid gratis – parking, openingstijden winkels, musea, rondvaarten).

Wat mij opvalt is dat toch vooral de zeer bekende toeristische plaatsen opgenomen zijn in deze reisgids, zoals de grote steden, kleine steden met veel rijksmonumenten (zoals Harlingen, Kampen en Middelburg), en kunstenaarsdorpen (zoals Bergen en Laren). Hier en daar ontdek ik een voor mij (en waarschijnlijk voor de meeste Belgen) eerder onbekende plaats zoals het Freise Pieterburen (bekend om het Zeehondencentrum), het Drentse brinkdorp Diever, het Twentse middeleeuwse stadje Delden, het Gelderse Gorssel (met het in 2015 geopende en succesvolle Museum voor Modern Realisme MORE),  het Zuid-Hollandse zilverstadje Schoonhoven of het Limbrugse Steyl. Jammer dat de plaatsen niet ingedeeld zijn naar de Nederlandse provincies (men had ook makkelijk de overzichtskaart van Nederland op de binnenflap hiernaar kunnen indelen).

Deze nieuwe uitgave is vlot geschreven (opmerking: de ‘ik’-vorm wordt zeer veel gebruikt door de auteur Ellie Brink!) met een geslaagde lay-out. Minpunt: de talrijke foto’s zijn niet ondertiteld of hebben geen verwijzing naar de nummering in de lopende tekst of bij het overzicht van de adressen.

Kortom: dus weer een schot in de roos en praktisch bruikbaar (zeker op een zondag). Saaie zondagen (in Nederland) horen nu voorgoed tot het verleden.

Uitgeverij Mo’media, Rotterdam, 2020, ISBN 9789493195127, 216 blz, €20,00

Recensie: Patrick De Groote