63 kustchefs zetten ‘Zee van Smaak’ op hun menukaart
64121
post-template-default,single,single-post,postid-64121,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

63 kustchefs zetten ‘Zee van Smaak’ op hun menukaart

63 kustchefs zetten ‘Zee van Smaak’ op hun menukaart

Van 15 september tot  15 oktober kan men in 63 kustrestaurants proeven van de ‘Zee van Smaak’, een actie van het West-Vlaamse provinciebestuur Westtoer dat hiermee lokale producten uit de Noordzee wil promoten.  Alle deelnemende chefs gaan aan de slag met drie seizoensvissen uit de Noordzee: rog, inktvis en griet.

Wim & Caro Rommens – Coutereel, zaakvoerders restaurant Julien Nieuwpoort,  Hetzar Zadem en de winnende chef Emin Avdovic

Westtoer wil met dit project een breed publiek inspireren om de kustgastronomie te ontdekken.   “De Kust telt tientallen grote en kleine adressen die verse Noordzeevis op de menukaart plaatsen. Voor Zee van Smaak wordt intens samengewerkt met de visserijsector en de vele chefs langs de Kust: zij zijn de ambassadeurs die elke dag opnieuw een uniek verhaal vertellen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.  De nieuwe samenwerking met 63 kustchefs benadrukt de unieke gastronomische troeven van de regio. De visserij, de Belgische vissers en de Noordzeegastronomie behoren tot het DNA van de Kust.

Duurzaam

‘Van boord tot bord’ is het centrale thema van het project. De Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en de vele partners besteden met Zee van Smaak grote aandacht aan de duurzame en lokale visserijproducten.  De actie verbindt de streekgastronomie met de duurzaam gevangen Noordzeevis. Het brede publiek waardeert meer dan ooit producten uit de korte keten. De Belgische vissers zijn een schoolvoorbeeld van deze werkwijze. Zee van Smaak eert het werk en de visie van onze vissers. De steun aan de vissers bezorgt de actie een extra dimensie.”

Drie seizoenvissen

Zee van Smaak is een sterk inhoudelijk verhaal om de Kust bij een breed publiek te positioneren als een eigentijdse reisbestemming. ‘Van boord tot bord’ is aan de Kust een perfecte vertaling van de korte keten. Doelbewust werd ook gekozen voor het najaar om met de kustchefs samen te werken. De nieuwe actie maakt deel uit van de seizoenverbreding van het kusttoerisme en ondersteunt de vele toeristische ondernemers.

Zee van Smaak-wedstrijd

Winnend gerecht van restaurant Julien © Laura Vleugels

Om ook de creativiteit van de chefs rond de drie seizoenvissen te prikkelen werd een Zee van Smaak-wedstrijd georganiseerd waarvoor ruim 50 chefs inschreven.  Vijf chefs haalden de finale die doorging in hotelschool Ter Duinen.  Chef Emin Avdovic van restaurant Julien uit Nieuwpoort won met een gerecht van griet, langoustine en bloemkool.

Nieuwe podcast

Zee van Smaak zorgt ook voor authentieke storytelling. De chefs en de vissers hebben allemaal prachtige verhalen te vertellen. Hun passie voor de zee en hun streek staat centraal. Een nieuwe podcast van acht afleveringen presenteert unieke verhalen over deze thema’s. Westtoer distribueert de podcast via digitale kanalen. De promotie voor de podcast en de restaurantactie gebeurt via een campagne op televisie, radio en een ‘Zee van Smaak’-krant.  Zee van Smaak wordt gesteund door BAR (Brexit Adjustment Reserve).

Praktisch: Zee van Smaak-actie, van 15 september tot 15 oktober. Reserveren is aan te raden. Alle restaurants en het Zee-van-Smaak-gerecht dat ze serveren, staan vermeld op www.zeevansmaak.be

Perscontact: Bavo Delbaere  bavo.delbaere@westtoer.be

Verslag: Rita Goethals

Foto’s: 1 en 2 Rita Goethals; foto 3 © Laura Vleugels
Foto 1 (header): Organisatoren van Zee van Smaak, vertegenwoordigers van Westtoer en deelnemende restauranthouders