6e Unesco Unitwin conferentie: Erfgoed en toerisme
25762
post-template-default,single,single-post,postid-25762,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

6e Unesco Unitwin conferentie: Erfgoed en toerisme

6e Unesco Unitwin conferentie: Erfgoed en toerisme

Dominique VannesteOp dinsdagvoormiddag 9 april werd de opening van de internationale conferentie georganiseerd voor de Unesco Unitwin groep. De talrijk opgekomen deelnemers worden er verwelkomd door professor Dominique Vanneste (KULeuven).

Peter LievensAls eerste spreker heet professor Peter Lievens (vice-rector KULeuven) namens de rector en hemzelf alle aanwezigen welkom aan de KULeuven. In zijn toespraak geeft hij een kort overzicht van de KULeuven en hij licht ook de bijdrage toe van de universiteit tot het thema cultuur en erfgoed. Ook de internationale contacten van KULeuven worden in de verf gezet.

Namens het Unesco Unitwin netwerk ‘Cultuur, Toerisme en ontwikkeling’ stelt Professor dr. Maria Gravazi-Barbas, coördinator van dit netwerk en zelf verbonden aan de Pantheon Sorbonne universiteit van Parijs (waar zij tevens vice-rector is) het netwerk voor dat in 2002 is opgericht door de Unesco.  In dit netwerk wordt er een module georganiseerd waarbij 11 universiteiten samen zorgen voor een opleiding rond “Toerisme management”. Hierin kunnen de studenten 120 ECTS-studiepunten verwerven. Verder organiseert het netwerk sinds 2010 internationale seminaries, ook doctoraten zijn mogelijk. Internationale workshops en conferenties worden tevens door het netwerk georganiseerd.

Christian OstAls derde spreker is het de beurt aan professor Christian Ost. Hij is professor aan ICHEC, Brussels Management School. Professor Ost is gespecialiseerd in toegepaste economie, meer bepaald erfgoedeconomie. In zijn boeiend verhaal bekijkt hij de tijdscyclussen en de diverse innovatieve golven die hiermee gepaard gaan. Cultuur en cultureel toerisme hebben geprofiteerd van de innovatie en de groei. Hij start in zijn betoog met Thomas Cook als 1e touroperator. Vandaag zijn we in de 6e golf waarbij de uitdaging duurzaamheid is. Met tal van voorbeelden toont hij aan hoe toerisme en erfgoed hierop een antwoord formuleren. Met digitale technologie zorgen we vandaag hiervoor. Hoe kunnen we vraag en aanbod beter verzoenen? Hoe evalueren we de tevredenheid en de stress van de bezoekers? De ganse lezing wordt mooi geïllustreerd met diagrammen en beelden uit de toeristische erfgoed sector.

Peter DeBrinePeter DeBrine, de volgende inleider werkt sinds 2011 voor “Unesco World Heritage Centre”. Hij is er verantwoordelijk voor een nieuw programma rond werelderfgoed en duurzaam toerisme. Peter benadrukt dat toerisme een instrument is om erfgoed te bewaren. In totaal zijn er vandaag 1092 werelderfgoed sites. Er komen er binnenkort nog 22 bij. Helaas kampen veel van deze plaatsen vandaag met overtoerisme.  DeBrine overloopt in zijn betoog enkele van deze problemen. Aan de hand van tal van voorbeelden toont hij aan dat dankzij het toerisme   er veel gerestaureerd wordt in deze centra. We moeten wel denken aan de lokale gemeenschappen? Wie zijn ze en hoe kunnen ze inkomsten verwerven? Ook het gedrag van toeristen moet soms veranderen. DeBrine haalt verder ook heel wat positieve ervaringen aan. Tot slot staat hij ook even stil bij het World Heritage plan van de Europese gemeenschap en bij het ‘Unesco World Heritage’ marketing plan.

Carla SantosDe volgende spreker is Carla Almeida Santos. Zij is professor in het departement Recreatie, Sport en Toerisme aan de universiteit van Illinois. Zelf is ze afkomstig uit Portugal. In haar onderzoek kijkt ze naar de communicatieve methodes als een middel om de sociaal politieke en culturele impact op de toeristische ontwikkeling op de mensen en culturen van de wereld aan te pakken. In haar betoog staat ze vooral stil bij het fenomeen van Europese culturele hoofdstad, culturele routes in Europa en het Europees erfgoed label.

Lea WinkelerTenslotte is het Lea Winkeler (zij vervangt Peter de Wilde) van Visit Flanders die  het thema toerisme en erfgoed in Vlaanderen bespreekt.

Het belooft een zeer interessante conferentie te worden, we kijken uit naar het eindrapport.

Info:

www.Kuleuven.be

https://ees.kuleuven.be/unitwin2019

https://en.unesco.org/unitwin-unesco-chairs-programme

https://www.facebook.com/UNESCO-UNITWIN-Network-Culture-Tourism-and-Development-127070393979932/

https://whc.unesco.org/

Perscontact : Prof.Dominique Vanneste     unitwin2019@kuleuven.be

Verslag en foto’s :  Marc Declercq