80 Duurzame reizen. Inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen
58780
post-template-default,single,single-post,postid-58780,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

80 Duurzame reizen. Inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen

80 Duurzame reizen. Inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen

Beleef Europa zonder één keer in het vliegtuig te stappen! In dit reisboek vind je 80 schitterende routes (uiteraard in Europa, uitgezonderd deze naar Tunesië, Marokko en Turkije) met de auto, (vooral) de trein, op de fiets of in een kajak. De inhoudstafel is ingedeeld in twee grote groepen: reizen van ongeveer een week (België komt daarbij 3x aan bod: 1. Op de kunstroute Amsterdam-Parijs met Antwerpen en Gent, 2. Op bierbedevaart in België en 3. De Slag om de Somme) en reizen van twee weken of langer (eentje met onze kunststeden bij de tocht “Grachten en fietsen”). De inleiding geeft een handleiding bij het gebruik van dit reisboek (hoeveel dagen? CO2-calculator, klimaat, tips). Toch stel ik mij soms vragen: bijvoorbeeld hoe  je in 30 minuten van Antwerpen in Brugge kunt geraken? Zeker niet met de trein, maar ook niet met de auto…

In dit reisboek komen steden, evenementen en wonderen der natuur aan bod. Dit boek is aanbevolen voor iedereen die van duurzaam reizen houdt. Compleet met rudimentaire kaarten (zonder schaal!), reisroutes en nuttige informatie (waarbij het interessante kaderstukje “getallen” = met CO2 uitstoot, afstand, aantal overnachtingen en vervoerskosten).

De beschrijvingen bij de bestemmingen zijn zeer beknopt en de informatie soms zeer beperkt (zoals bijvoorbeeld bij hoteltips alleen de naam van het hotel … en geen website). Verwijzingen naar websites zijn slechts beperkt te bespeuren, o.m. voor de treinreizen. Wel prachtige illustraties. Elke bestemming start met “Vertrekpunten” en vervolgens de rubriek “Dagtochten”. Achteraan in het boek een plaatsnaamregister.

Het initiatief van deze publicatie is lovenswaardig en inspirerend, maar voor het praktisch gebruik moet je toch complementaire bronnen en gidsen raadplegen.

Lonely Planet, 2022,  Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen. ISBN 9789043925808. € 25.

Recensie: Patrick De Groote