Berichten uit de vallei – Natuurlogboek
37113
post-template-default,single,single-post,postid-37113,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Berichten uit de vallei – Natuurlogboek

Berichten uit de vallei – Natuurlogboek

Stefan Brijs woont sinds 2014 in een gehucht in de bergen bij Malaga. Vanuit zijn schrijfhut observeert hij 4 seizoenen lang wat er reilt en zeilt in de natuur. Verder trekt hij naar eerder verlaten natuurgebieden in Andalusië en Extramadura en vindt er zeldzame vogels als de knobbelmeerkoeten; hij dwaalt er door een verlaten fabriek van harswinning. Niet alles is peis en vree in het land van fauna en flora: zo is er een kever die olijf-, perzik en amandelbomen aantast. De agaven worden vernield door en de agavesnuitkever.

In zijn eerder gepubliceerd ‘Andalusisch logboek’ (2017) klaagde hij reeds de alom verspreide teelt van avocado’s aan die hele valleien in plastiek verpakt en zo fauna en flora verwoesten, toch slaagde Stefan er in een klein reservaatje van oude olijfbomen in een avocadoplantage te redden.

Maar deze negatieve, verontrustende impressies wegen niet op tegen de toch nog fascinerende natuur in deze Spaanse regio die Stefan Brijs prachtig lyrisch omschrijft.

Een uitgave van Atlas, 2020, 192 p., ISBN 978 90 450 4059 0, € 21,99 Recensent: Didier Van Houts