BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Aangespoeld in… Oostende
42052
post-template-default,single,single-post,postid-42052,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Aangespoeld in… Oostende

Na 7 jaar ‘aangespoeld’ te zijn in Oostende, heeft Walter Van den Branden zijn ervaringen neergepend vanaf het traject dat zijn woonst in Lint werd verkocht tot de verhuis en het verblijf in de Stad aan Zee. Tips and tricks voor wie eveneens van plan is om vanuit het binnenland te muteren naar de Belgische kust, of voor wie recent deze stap heeft gezet. Volgens de auteur is wonen aan zee een veel voorkomende ‘volksverhuizing’ die enerzijds te maken heeft met vergrijzing en anderzijds ook aanleunt bij de aantrekkingskracht en het veelzijdig karakter van de kuststreek. Gezonde lucht en goede voorzieningen voor senioren spelen zeker een rol.

In het boek beschrijft Van den Branden het proces dat hij doormaakt met zijn echtgenote en gezin vanaf zijn vertrek uit de provincie Antwerpen over de aankoop van het nieuwbouwappartement in Oostende tot en met het integratieproces in de kuststad.  En hij linkt er allerlei wetenswaardigheden , ervaringen en troeven aan  die men er als koppel in de voorbije jaren mocht ervaren.

De schrijfstijl voor het boek is vrij no-nonsense opgevat, maar toch vlot doorspekt met luchtige beschouwingen en humoristische trekjes, goed voor 23 hoofdstukjes leesplezier. Het overzicht is dan ook vrij volledig voor wie als nieuwkomer de stad bezoekt. Naast aspecten als vastgoed, is er tevens aandacht voor o.a.  vermaak en vertier, kunst, cultuur en erfgoed, shopping , medische voorzieningen en zorg.  Zo zijn er terechte tips waarop te letten wanneer men een woning wil aankopen: de nabijheid van buurtwinkels, horeca, transport, nutsbedrijven etc. Zeker herkenbaar voor wie er is komen wonen. De meeste hoofdstukken worden afgesloten met een leuk kaderstukje. En tal van inspirerende foto’s illustreren het genot van te wonen aan de zee.  Cartoonist Willy Bosschem stelde een aantal Oostende-cartoons ter beschikking, voorzien van spreuken in het Oostends, vertaald door éminence grise Roland Desnerck. Dat zorgt voor sfeer en karakter in het boek. Zo onthou ik de rake opmerking ‘De ervaring leerde ons dat de West-Vlaamse vriendelijkheid meestal niet vrijblijvend en veelal doelgericht is.”

“ De teneur van het boek is van die aard dat ons persoonlijk, overwegend positief verhaal ons in de richting van Oostende leidde”, aldus de auteur, “Maar dat zowat alles in het boek probleemloos kan worden overgedragen op heel de kustregio, van De Panne tot in Knokke.”  

Het voorwoord is geschreven – hoe kan het anders – door Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende – Bart Tommelein.

Over de auteur: Walter Van den Branden 1947) was docent audiovisuele communicatie aan de AP Hogeschool in Antwerpen en  freelance journalist (o.a. GvA). Van 2009 tot 2016 voorzitter van de Vlaamse Journalisten Vereniging (VJV). Momenteel hoofdredacteur van ‘OMAG Citymagazine’

Uitgeverij bitbook.be, 2020, Paperback, ISBN 9789464077018, € 25 euro.

Recensent: Jempi Welkenhuyzen