AGRETA zet de Ardennen op de kaart
46826
post-template-default,single,single-post,postid-46826,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

AGRETA zet de Ardennen op de kaart

AGRETA zet de Ardennen op de kaart

AGRETA staat voor Ardenne, Grande Région Eco Tourisme et Attractivité, een pilootproject onder de vleugels van Interreg, dat werkt rond communicatie en promotie van de regio, de begeleiding van duurzaam toerisme, de ontwikkeling van een grensoverschrijdende ruiterroute en het aantrekken van lokale ambassadeurs. Een mooie marketingtool die tussen 2017 en vandaag 2021 werd uitgewerkt, en recent positief werd geëvalueerd. Dat gebeurde in het Huis van het park van Botrange in Waimes onder brede belangstelling van de internationale pers. Je kan dan ook al wat met  2.336.460 euro steun. Het gebied is breed: de Ardennen, met de provincies Luik en Luxemburg, maar ook het Noorden van het Groot – Hertogdom Luxemburg hoort tot de regio. En er is zeer concreet werk verricht. Denk aan de 60 verblijven (chambre d’hôtes, gîtes, B&B’s,..) die hun afvalbeleid op punt hebben gesteld, maar daarnaast ook inspanningen hebben geleverd om de energiefactuur naar omlaag te brengen. Denk aan vermindering van CO2 -uitstoot. Efficiënt waterverbruik. Gebruik van timers voor de lichtschakeling.  Verder namen ze tal van initiatieven om de biodiversiteit te stimuleren: aanleg van fruitgaarden, bloemenweides, insectenhotelletjes en vogelhuisjes gebouwd. Kleine elementen maar die na vijf jaar hun effect niet missen.  En ze hebben invloed op de toeristen die er verblijven. Ook zij worden geconfronteerd met de ecologische aanpak. Via allerlei ludieke acties gaan ze mee in het verhaal. Zo bieden bepaalde huizen duurzame familiespelen aan, zijn er natuurkoffers om op ontdekking te gaan, met fiches in het Frans, Duits en in het Nederlands.

Rustpunt om de 30 km

Toeristen kunnen op stap met gidsen die hen attent maken op de fauna en flora. En dat zijn er nogal wat. In 2019 (cijfers voor de pandemie) kwamen 8 miljoen bezoekers naar de regio. Daarvan was 20 procent internationaal, 27 procent nationaal, 5 procent kwam uit de regio en 46 procent waren echte lokale gasten. De meesten geven aan dat ze naar de Ardennen komen om te wandelen en zich te ontspannen. Als tweede activiteit blijkt dat ze graag picknicken of barbecueën. Dan volgt de interesse in fauna en flora,  om af te ronden met lange afstandswandelingen en mountainbiken en fietsen. Om de Ardennen nog aantrekkelijker te maken wil men de beschermde zones nog uitbreiden, vragen toeristen om de jacht tijdens de weekends en in de vakanties te verbieden. Ook tonen toeristen zich bezorgd om kaalslag van bepaalde bossen. Meer nog, er is een grote vraag naar wilde natuur.  Vooral de zomer en de herfst krijgen de voorkeur voor een trip naar de Ardennen. Die beperkt zich hoofdzakelijk tot een dag, een weekend of feestdag. Gemiddeld geeft men 22 euro uit per persoon. Wie blijft logeren heeft een gemiddeld budget van 76 euro. 75 procent eet ter plaatse.  Toeristen willen tot 80 kilometer ver rijden om iets te beleven. Om één en ander daarom nog beter te promoten heeft men het merk ‘Ardenne’ op de kaart gezet, een platform waarop promotie wordt gemaakt in de breedste zin: www.visitardenne.com . Dit medium wordt gekoppeld aan een Facebookpagina, instagram, Pinterest, een nieuwsbrief en zgn. Z’@péros (themameetings online). Ook worden bloggers en influencers aangesproken. Zo hebben 3 influencers o.a. op YouTube zo’n 90.000 views gehad met een reportage van ‘3 op Reis’.

Ruiterpad: ‘De Ardennen te paard’

Tijdens de evaluatie van AGRETA werd ook het ruiterpad voorgesteld. Het betreft een heel nieuw grensoverschrijdend initiatief , goed voor meer dan 500 kilometer paden, die doorheen zes natuurparken in ons land en het Groot-Hertogdom Luxemburg gaan. Een compilatie van de mooiste landschappen en zichten, die de Hoge Venen verbinden met de Vallei van de Attert. Ze passen perfect binnen het project van het ecotourisme. En dit op advies en aanbevelingen van de ruiterwereld zelf. Op de 552 kilometer zijn er 22 rustpunten voorzien, steek je 31 gemeenten over en kun je zelfs aansluiten op andere gekende ruiterroutes zoals de Route van d’Artagnan of Eifel zu Pferd. De rustpunten liggen ongeveer op 30 kilometer afstand. Ze zijn uitgerust met tafels en banken, een infobord en aanbindpalen voor de paarden. Op sommige plaatsen kan men ook de inwendige mens versterken en overnachten in de beste omstandigheden. Opvallend: de route is niet gemarkeerd om de natuur zo veel mogelijk intact te houden en er geen nazorg moeten worden voorzien voor de wegwijzers. In plaats hiervan is een GPX – systeem uitgewerkt via een QR-code die je op pad stuurt.

Info  AGRETA: http://interreg.visitardenne.com of Daniëlle Gevaerts  gevaerts@ardennes.com 

Perscontact: michael.mathot@provincedeliege.be

Tekst : Jempi Welkenhuyzen
Foto’s : Anne Marie Jacob