BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | AirBnB: van vriendendienst tot deeleconomie
24304
single,single-post,postid-24304,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

IMG_2385 (2)

AirBnB: van vriendendienst tot deeleconomie

De thema-avond: “AirBnB: van vriendendienst tot deeleconomie” is georganiseerd in het kader van de master in toerisme opleiding, dankzij het Urbain Claeys fonds. Professor dr. Jan van der Borg, programmadirecteur Master in het Toerisme, Ku Leuven verwelkomt de aanwezigen en hij geeft een korte inleiding op het thema. Hij vermeld hoe nieuwe trends vlot hun toepassing vinden in de toeristische sector. Toerisme is een laboratorium voor nieuw te ontwikkelen toepassingen.

Vervolgens is het Karel Peeters, docent KU Leuven, die de ontwikkeling van AirBnB schetst en hij heeft hierbij ook enkele juridische kanttekeningen. AirBnB is toevallig ontstaan in San Fransisco toen 3 studenten naar aanleiding van een congres voor designers slaapplaatsen ter beschikking stelden omdat er een tekort aan slaapgelegenheid was. Ze verhuurden luchtmatrassen. Het project kreeg de naam Airbed and breakfast.  In augustus 2008 ontwikkelden ze een bookingsplatform: AirBnB. Vandaag wordt het vermogen van deze maatschappij geschat op ongeveer 27 miljoen dollar. Ze hebben 3100 werknemers en zijn actief in 192 landen. Het fenomeen deeleconomie en de wetgeving in de toeristische sector wordt door Karel Peeters uitvoerig behandeld. Uit het betoog blijkt dat AirBnB onder deze wetgeving valt. Ze zijn bijgevolg ook verplicht tot bijstand en ze moeten ook een verzekering hebben voor insolvatie. Ze moeten de Europese en plaatselijke richtlijnen o.a. bepaald in de reiscontractenwet naleven.

De volgende spreker is Egbert van der Zee (professor aan de universiteit Utrecht) zijn toespraak krijgt als titel: ‘Tussen feit en fictie: de ontwikkeling van AirBnB en de reactie vanuit het beleidsveld in Nederland’. Sinds 2013 is AirBnB gestopt met het geven van zijn cijfers. Een toerist bij AirBnB zou gemiddeld 4 tot 6,5 dag verblijven op een bestemming. Om die reden publiceerde de spreker ooit een artikel met als titel: ‘AirBnB is een zegen voor het Amsterdams toerisme’.  Hierop kwamen er heel wat reacties. Er zijn veel studies over de impact van AirBnB op de hotelsector, helaas zijn er weinig studies over de effecten op de stedelijke bestemmingen. Professor van der Zee heeft AirBnB uitvoerig bestudeerd in de gemeente Utrecht. Hieruit blijkt dat AirBnB  zeker groeiend in omvang is, ook zijn er meer en meer verblijven door AirBnB aangeboden in Utrecht. Verder is ook  de beschikbaarheid en de bezettingsgraad sterk toegenomen. De voor- en nadelen moeten afgewogen worden maar ook de stem van de aanbieders moet gehoord worden.

Rudolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotels Association is in zijn lezing met als titel: ‘Ensuring a level-playing field for all market actors’fel van leer getrokken tegen het fenomeen AirBnB.  Hij vindt AirBnB enkel een methode van commercialisatie, waarbij deze zich niet houdt aan de regels. In Berlijn is AirBnB verboden maar toch vind je een enorm aanbod.

Tot slot heeft Geert Martin, diensthoofd Kwaliteit Toerisme Vlaanderen het over ‘het nieuwe Vlaamse hoteldecreet: komen tot een level playing field’. Het is niet de bedoeling van AirBnB te verbieden maar wel thuis te brengen. Aanvankelijk was het idee dat er geen probleem was maar in 2017 bleek toch dat er een nieuw decreet nodig was.  De toerist moet een veilig bed krijgen. Alle logiesverstrekkers hebben de verplichting om data beschikbaar te stellen dit geldt ook voor Booking en AirBnB. Helaas krijgt men nog altijd deze gegevens niet van AirBnB. De focus van het decreet ligt op veiligheid en kwaliteit, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Elke logiesverstrekker is verplicht een online register in te vullen. Basisvoorwaarden zijn: veiligheid, bescherming van de consument, verzekering, een brandveiligheidsattest. Vanuit Toerisme Vlaanderen doet men meer en meer plaats bezoeken, men begeleidt en adviseert deze logiesverstrekkers.

https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/opleidingen/n/CQ_50311049.htm#activetab=diploma_omschrijving

Contact:  Jan.vanderborg@kuleuven.be

Foto boven: sprekers van links naar rechts: Geert Martin, Rudolphe Van Weyenbergh, Karel Peeters, Egbert van der Zee en Jan van der Borg

Verslag en foto’s: Marc Declercq