Ambitieuze vernieuwing collectiepresentatie Middelheimmuseum
56034
post-template-default,single,single-post,postid-56034,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Ambitieuze vernieuwing collectiepresentatie Middelheimmuseum

Ambitieuze vernieuwing collectiepresentatie Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is opgericht in 1950. Het verzamelt, bewaart en toont sculpturen. Het oudste beeld dateert van 1870. Meestal worden er per jaar enkele werken gekocht en hanteerde het museum voor de opstelling al die jaren eenzelfde aanpak. Zo staan sommige werken al decennia lang op dezelfde plaats. Met in het achterhoofd binnenkort de 75 jarige viering van het park drong een nieuwe collectiepresentatie zich op. Tegen eind 2023 zal het openluchtmuseum drastisch van gedaante zijn veranderd.

De aftrap van het nieuwe project werd gegeven op 30 augustus door museumdirecteur Sara Weyns en schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Voorstel collectie presentatie

Centraal zal de relatie  mens-natuur staan met als trefwoorden: park-museum en cultuur-natuur. Om hier te geraken werden er achter de schermen een reeks onderzoeken gedaan, onder meer een tuin historisch onderzoek, en een bevraging van bezoekers.

De meeste sculpturen krijgen een andere plek in het park  en er komen ook nieuwe beelden bij. Voor de opstelling zal men thematisch werken. Een centraal thema met de relatie tussen mens en natuur en een aantal side thema’s zoals leven en dood.

Het park wordt ook groener met de aanplant van zestig hoogstammige bomen  en tweeduizend extra heesters. Om al deze werken gefaseerd en in de beste omstandigheden uit te voeren, werkt het museum nauw samen met de groendienst van stad Antwerpen.

Er komt ook een vernieuwd openluchtdepot. Dat zal er voor zorgen dat in de toekomst sculpturen vlotter kunnen roteren en dat werken die niet in het museumparcours passen, toch altijd zichtbaar zullen blijven.

Binnendepot

Het openluchtdepot voor buitenbeelden zal ook duurzaam zijn: er zijn geen energie-inspanningen nodig om de ruimte te klimatiseren. Ook in materiaalkeuze wordt de bodemverharding tot een minimum beperkt. Sommige stukken zijn ook aan restauratie toe. Zo is men nu een topstuk van Soto uit 1969 aan het demonteren voor verdere restauratie. Hierbij hielpen de schepen  en de museumdirecteur een handje.

Musea zijn geen bewaarplaatsen meer waar nooit iets verandert, het zijn dynamische belevingscentra ( dixit Sara Weyns). Zo komt er ook een nieuwe bewegwijzering. Signalisatie en duiding via een heldere route. Het park ligt  trouwens nog altijd aan beide zijden  van de Middelheimlaan en zo is er zeker nood aan goede signalisatie. Het nieuwe parcours zal ongeveer een 150 tal beelden omvatten. Sommige wandelroutes zullen seizoensgebonden zijn.

Het museum blijft heel de tijd open. Kortom Kunst in beweging is een van de motto’s van het vernieuwde Middelheimmuseum.

Info: www.middelheimmuseum.be

Perscontact: Nadia De Vree   Nadia.devree@antwerpen.be

Verslag en foto’s: Diane Schroven