BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Arboretum Kalmthout: Historische site Vangeertenhof in ere hersteld
36604
post-template-default,single,single-post,postid-36604,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Arboretum Kalmthout: Historische site Vangeertenhof in ere hersteld

De afgelopen jaren investeerden de provincie Antwerpen en het Arboretum Kalmthout samen in een grondige en respectvolle renovatie van het Vangeertenhof. Het moest en zou dienst doen als uithangbord voor het provinciaal groendomein. En dat dit door beide partijen naar waarde wordt geschat blijkt uit de aanwezigheid van twee gedeputeerden, de conservator-directeur en de architecte op de persvoorstelling.

Laura Joosten, projectcoördinator en architecte provincie Antwerpen
Serge Migom, auteur ‘Ter plekke 1
Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen
Abraham Rammeloo, conservator-directeur

“Met de aanleg van de ingang en de parkeerplaats (2015) en het omvormen van de cottage tot dienstwoning (2017), kreeg de straatzijde van het domein met het gerenoveerde 19de–eeuwse Vangeertenhof een volledige herwaardering”: aldus Laura Joosten, projectcoördinator en architecte provincie Antwerpen.

Ook het interieur werd onder handen genomen. Hier waren de kernwoorden: ziel van het gebouw, duurzaamheid en comforteisen. Met minimale werken en ingrepen werd het volume verminderd. Schimmel- , zwam- en vochtproblemen werden aangepakt, en daar waar mogelijk werd het authentieke houtwerk behouden. De ornamenten moesten echter wel worden vervangen en er werd besloten om deze met de hand opnieuw te laten maken. De kleuren van het interieur zijn niet de originele, maar vormen wel een referentie naar de oorspronkelijke tinten.

Met een uitgesproken publieksfunctie, is het Vangeertenhof vanaf deze zomer ook ter beschikking voor verhuur als multifunctionele tentoonstellings- en vergaderruimte, feestlocatie, en ook als kortverblijf voor buitenlandse studenten van Arboretum Kalmthout.

Erfgoedpublicaties zijn hot

Serge Migom kreeg van de provincie Antwerpen de opdracht een nieuwe publicatiereeks te ontwikkelen.

Samen met “Bram” Rammeloo schreef hij een eerste boekje met als toepasselijke titel “Ter plekke 1” Arboretum Kalmthout. Hierin vertellen de auteurs het verhaal van illustere hoofdrolspelers, het domein en haar gebouwen.

Erfgoedpublicatie  Ter plekke 1 – Arboretum Kalmthout

Het geheel leest zeer vlot, een beetje zoals een moderne website. Korte stukjes tekst die samen een rode draad vormen.

De gids ‘Ter Plekke’, geïllustreerd met tekst en foto’s, zal te koop zijn in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout.

Tevens kon Serge Migom, onder goedkeurende blik van de twee aanwezige gedeputeerden, ons meedelen dat er de komende jaren nog “Ter plekke”-boekjes in de pijplijn zitten.

Tot slot nodigde conservator-directeur, Abraham Rammeloo, ons uit om nog een kijkje te nemen in de prachtige tuin, die het Arboretum van Kalmthout is. Dus doe je in juli en augustus aan een “staycation”, zet dan een bezoek aan het Arboretum in je bucketlist.

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout

Info: https://www.arboretumkalmthout.be/

Perscontact: Eva D’haenens  eva.dhaenens@arboretumkalmthout.be

Tekst en foto’s: Tom Vermeiren

Dankzij het weer aangebrachte opschrift Société Anonyme Horticole de Calmpthout doet het Vangeertenhof opnieuw dienst als prestigieus uithangbord voor het arboretum en begroet het de reizigers die uitstappen in het station