BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | ArcheoRoute Limburg: Archeologie wordt weer hip
21909
single,single-post,postid-21909,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

IMG_2132

ArcheoRoute Limburg: Archeologie wordt weer hip

IMG_8282Zopas werd de eerste Zuid-Limburgse locatie van de ArcheoRoute Limburg voorgesteld. Die ligt op de grens van de gemeente Voeren met de Nederlands-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten Archeologische vindplaatsen en verhalen liggen veelal verborgen en gesloten in de aarde onder onze voeten. De ArcheoRoute gaat deze tot nu toe gesloten vindplaatsen ‘ontsluiten’. Met moderne technieken wordt het archeologisch verhaal verteld. De archeologische vindplaatsen worden gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen.

“ De oksel tussen Maas en het bijriviertje de Berwijn is een onontdekt terrein tussen Eijsden-Margraten en Voeren waar vele eeuwen geschiedenis wachten om opnieuw verteld te worden, “ aldus mevrouw Nicky Pouw, die bij de gemeente instaat voor het Cultureel Erfgoed. “ Wat nu weide, akker en verwilderd bos is, was lang geleden een immense Spaanse fortificatie met een hoge, stenen- en aarden wal, grachten, bruggen en een kasteel met bijgebouwen en stallen, ter grootte van 25 hectare. Deze werd hier in 1634 gebouwd nadat stadhouder Frederik Hendrik Maastricht had veroverd. Het fort had een strategische positie aan de Maas en werd ingezet door de Spaanse troepen om Maastricht te belegeren.”

Infozuil Navagne

Infozuil Navagne

De gemeente Eijsden-Margraten heeft de voorbije jaren samen met de gemeente Voeren op diverse manieren de geschiedenis van dit fort in kaart laten brengen. In 2012 werd een magnetometrisch onderzoek uitgevoerd en vervolgens een verkennend booronderzoek. Daarnaast vond ook een historisch bureauonderzoek plaats. De bevindingen hierover lopen uiteen. Ze gaan over de gebeurtenissen die in de streek plaatsvonden  tot het terugvinden van bestellingen van bouwmaterialen voor het fort. Wat vast staat is dat het Fort van Navagne zeer omvangrijk moet zijn geweest en dat hier een bewogen geschiedenis heeft plaats gevonden, die vandaag niet meer met het blote oog kan worden gezien.

Om meer bekendheid te geven aan dit stukje internationale militaire geschiedenis wordt de locatie op de grens tussen Eijsden – Margraten toegevoegd aan de andere speerpunten in de ArcheoRoute. De eerste speren werden eerder reeds geplaatst in Nederweert, Roerdalen en Roermond. En ook volgend jaar rolt NL Limburg in de rest van NL Limburg het project verder uit, waardoor er een soort parelketting ontstaat van archeologische vindplaatsen. Elk met zijn eigen verhaal en kenmerken.

De ArcheoRoute wordt mogelijk gemaakt door de deelnemende verenigingen en Limburg Marketing en is een onderdeel van het programma ‘Archeologie in de Etalage’ met als doel de archeologische verhalen boven het maaiveld te tillen en te verbinden met de huidige samenleving. In dat kader verhuisde ook het provinciaal archeologisch depot naar de voormalige bibliotheek van Heerlen.

De beste beleving van de verhalen krijgt u door vooraf  of ter plaatse de ArcheoRoute-app op uw telefoon te downloaden (kijk op www.archeoroutelimburg.nl). Dan kunt u op de locatie op uw eigen telefoon het archeologisch verhaal beleven in ‘mixed reality’. Alle verhalen worden verteld in het Nederlands, Duits en Engels.

Perscontact: Joep Steinhage  joep@limburg.marketing of info@eijsden-margraten.nl

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen