Bazel is het eerste dorp van groenten en fruit van de Benelux 2018
16171
post-template-default,single,single-post,postid-16171,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Bazel is het eerste dorp van groenten en fruit van de Benelux 2018

Bazel is het eerste dorp van groenten en fruit van de Benelux 2018

Dat is alvast de conclusie van de ‘We’ re Smart Green Guide’.  De  internationale gids die on- line staat, wordt ook wel eens de ‘groene Gault & Millau’ genoemd. In plaats van de sterren worden er radijsjes als beloning toegekend. Initiatiefnemer is  sterrenchef Frank Fol die zich heeft gespecialiseerd in gerechten waar de groenten op de eerste plaats komen. De groene gids volgt zowel de actualiteit in de culinaire groente- als in de nutritionele wereld.

Ann Van Damme en burgemeester Jos Stassen

Ann Van Damme en burgemeester Jos Stassen

Burgemeester Jos Stassen, afkomstig uit Munsterbilzen, maar nu woonachtig in Oost-Vlaanderen,  is heel blij met de titel : “Toen ik in 2013 burgemeester van Bazel werd, heb ik met de inwoners diverse projecten op poten gezet. Het milieuaspect wordt niet alleen benadrukt door kunst en cultuur, maar uiteraard ook door de tafel en de moestuin van  sterrenrestaurant Hofke van Bazel. Eerder al uitgeroepen tot Beste Groenterestaurant van de Benelux.  Hun groentetuin heeft de grootte van een heus voetbalveld , een echt plezier voor de fijnproevers die hier komen eten. Maar daarnaast is Kruibeke meer dan een culinaire omweg waard. Denk aan de Polders, de Driebekenroute, de Groene Hoeve- en de 3K- route, de Mercatorwandeling, de getijdenmolen , kasteel Wissekerke, teveel om in één keer op te noemen. Wedden dat je terugkomt ?”

De moestuin van sterrenrestaurant Hofke van Bazel

De moestuin van sterrenrestaurant Hofke van Bazel

De groentetuin van Hofke van Bazel is een echte lust voor het oog. 46 kruidenbakken staan opgesteld, met allerlei soorten en smaken.  Van ‘Bronzen Venkel’ , Chinese Bieslook, Bonte Peterselie over eetbare bloemen als ‘Heavenly Bleu’ of Damast- en Teunisbloem, oesterblad en nog veel meer . Alles staat netjes gerangschikt in ruime bakken,  naast drie grote serres, waarvan één het jaar door verwarmd, want tomaten in alle variëteiten. Sous- chef  van Hofke van Bazel Sylvester Schatteman is de initiatiefnemer en opvolger van de tuin: “ We kweken op vanaf het zaad. Elke bak heeft zijn eigen grond, die vaster of losser is, naast de poldergrond,  zodanig dat de gewenste groente de juiste grond krijgt. We leggen eerst een worteldoek ivm de waterhuishouding.  Het beheer is biodynamisch. Hier komen geen chemicaliën aan te pas, geen kunstmest, wel werk ik met azijnzuur. Het is het derde jaar nu dat we deze tuin hebben, goed voor 6000 vierkante meter en hij is nu in volle wasdom. De oogst is telkens dagvers, het personeel plukt, we hebben een koelkast op het terrein en de klant krijgt het nadien meteen op het bord.”

Maar niet alleen Hofke van Bazel, ook heel wat andere zaken en chefs werden in de bloemetjes gezet. 510 restaurants in 29 landen dongen mee in de strijd voor de meeste radijsjes. En dus werden er nog heel wat Awards uitgedeeld. Xavier Pellicer in Barcelona werd verkozen tot ‘Best Vegetables & Fruits Restaurant of the World 2018’.  Hij staat op één in de Top 50 van alle resto’s ter wereld.  La Distillerie (Bourglinster GH Luxemburg) kreeg de titel ‘Best vegetables & Fruits restaurant World Award’.  Korter bij huis  is Pastorale uit Reet het beste Groenterestaurant . Het Nederlandse tijdschrift Vegan (Nijmegen) kreeg de prijs voor Media van het Jaar. De feelgoodroman ‘‘Een uitgekookte zaak’ van Peter Klosse stak dan weer de onderscheiding van ‘ Communicatie van het jaar ‘ op zak. We kennen Klosse ook van de Academie voor Gastronomie.

Kasteel Wissekerke

Kasteel Wissekerke

De nieuwe editie van de gids bevat zaken in Zuid-Afrika, Australië, de States, Zuid-Amerika en Afrika, maar ook vooral zaken in Europa, waarvan heel wat in België en Nederland liggen. Dat heeft niet meteen iets te zien met de grote liefde voor groenten, maar veeleer omdat  het om een Belgisch initiatief gaat, dat intussen zijn weg vindt in heel de wereld. Zo eindigden twee Belgische zaken in de top vijf van de 100 beste ‘Veggie restaurants’ ter wereld:  Vrijmoed werd tweede, Graanmarkt 13 eindigde op de vijfde plaats., op de voet gevolgd door het Nederlandse De Librije. De volledige top 100 van beste groenterestaurants kan on- line worden gelezen.

‘We’ re Smart World’ brengt mensen en bedrijven samen die gezond, milieuvriendelijk en duurzaam bezig zijn, zowel in de voedingssector als erbuiten. Doel is van elkaar te leren en oplossingen te vinden voor de mens, de natuur en de wereld. Naast de Green Guide en de Awards , organiseert ‘We’ re Smart ook de Week van Groenten en Fruit . Volgend jaar vindt de werelddag in Nederland plaats.

Info: www.weresmartworld.com

Perscontact: Marion Flipse & Partners:  info@marionflipse.com

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen