Beklim de restauratiestellingen van de donjontoren van het Kasteel van Horst
67028
post-template-default,single,single-post,postid-67028,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Beklim de restauratiestellingen van de donjontoren van het Kasteel van Horst

Beklim de restauratiestellingen van de donjontoren van het Kasteel van Horst

Sinds 8 mei 2024 is het mogelijk om via een bezoekersparcours op de restauratiestellingen de vierkanten donjontoren van het kasteel van Horst te beklimmen. ‘Expeditie Donjon’ laat de bezoekers kennismaken met het restaureren van een waterburcht uit de 12e eeuw. Het project wordt gecoördineerd door de Vlaamse Erfgoednetwerk Herita.

De donjontoren bijeen puzzelen

Na de instorting van een latrine in 2017 werd vastgesteld dat de waterburcht dreigde te verzakken. Het kasteel werd inmiddels gestabiliseerd door niet minder dan 74 paalfunderingen. Bezoekers kunnen de stellingen rondom de donjontoren beklimmen en in de verplichte werfhelm is een audiogids ingebouwd met de stemmen van Jeroen Meus en Kathy Pauwels. Tijdens de klim zie je een grote barst in de toren die met bitumen werd opgevuld. Op de binnenplaats van het kasteel ligt de gedemonteerde houten toren van de donjon: een puzzelwerk waarbij de houten balken onderzocht worden of ze nog dienstig kunnen zijn bij de heropbouw met houten pen- en gatverbindingen. Op het einde van de klim op 22 meer hoogte heb je een prachtig panoramazicht op de Hagelandse heuvels.

Isabella Hollevoet (Toerisme Vlaams-Brabant), Sophie Brands (Herita), Peter De Wilde (Vlaams Erfgoed & Toerisme Vlaanderen), Mathias Francken (Herita), Jeroen Bryon (Herita), Bram Van Baele (burgemeester Holsbeek), Matthias Diependaele (Vlaams minister van
Onroerend Erfgoed).

In enkele reeds gerestaureerde kamers van de waterburcht kan je  een kijkje nemen: je ontmoet de 17e eeuwse kasteelvrouw Maria Anna van den Tympel in zwart gewaad.  Het mysterie van de muurschilderingen van een knielend hert met een halsband wacht nog op een oplossing. Prachtig is de al gerestaureerde zoldering met stucwerk, waarbij de vergelijking met deze van de Abdij van Park voor de hand ligt. In de ridderzaal zie je een maquette van het waterkasteel op funderingspalen. Op de zolder huist een vleermuizenkolonie die daar in de toekomst ook zal verblijven.

Bedoeling is om rond de waterburcht, ook gekend als de burcht van de Rode Ridder, tal van activiteiten te voorzien, zoals ‘Expeditie Bos’ waarbij kinderen op speurtocht trekken, en ‘Expeditie Plus’ waarbij natuurrondleidingen op het kasteeldomein of kampvuurconcerten georganiseerd worden.

Expeditie Donjon loopt tot en met 8 september 2024 en is toegankelijk tijdens weekends en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. In Juli en augustus kan je elke dag een bezoek brengen tussen 11.00 en 17.00 uur (op donderdagen tot 20.00 uur). Het traject duurt ongeveer 45 minuten. De minimumleeftijd is 6 jaar. Gesloten schoenen zijn verplicht omwille van de werfomgeving.

Kasteelvrouw Maria Anna van den Tympel

Tickets kosten € 12 voor volwassenen en € 6 voor studenten en bezoekers tussen 6 en 18 jaar. Voor € 30 koop je een gezinsticket (2 volwassenen & maximum 4 kinderen). Leden van Herita en inwoners van Holsbeek hebben gratis toegang op vertoon van hun lidkaart of bewonersvoucher.

Reserveren kan online via www.kasteelvanhorst.be . Kaartjes kunnen ook ter plekke worden aangekocht (Horststraat 28, 3220 Holsbeek).

Info: https://www.herita.be/nl/monumenten/kasteel-van-horst

Perscontact: Kathleen Engels kathleen.engels@herita.be

Tekst en foto’s: Didier Van Houts