Beleef’ Kuifje, het meeslepende avontuur’
64400
post-template-default,single,single-post,postid-64400,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Beleef’ Kuifje, het meeslepende avontuur’

Beleef’ Kuifje, het meeslepende avontuur’

Nog tot 7 januari kun je in Tours & Taxis je onderdompelen in deze immersieve attractie en genieten van de avonturen van onze jonge reporter en zijn hondje Bobbie. Te land, ter zee of in de lucht,  Spectre Lab in coproductie met Culturespaces Digital en Tintinimaginatio hebben alle 24 albums uitgespit om de mooiste scenes in beeld te brengen.  Aan de hand van de tekeningen  zorgde Start Rec voor een knappe soundtrack die het geheel ondersteunt. Muziek waar Hergé deels zelf graag naar luisterde, zo blijkt.

De presentatie gebeurde net op de dag dat het magazine Kuifje – Tintin het daglicht zag. Symbolischer kan niet. Al blijft zo’n voorstelling in Brussel altijd toch wel wat behelpen wat betreft de Nederlandse taal. Soit,  deze digitale creatie vormt een mooie gelegenheid voor jong en oud om de wereld van Kuifje met alle zintuigen te beleven en dit op een projectieoppervlakte van bijna 1600 vierkante meter. Vorig jaar was het project al te zien in Parijs en nu in vernieuwde versie te beleven bij ons in Brussel, de thuishaven van Hergé en Kuifje.

Digitaal genieten

Het is maar een kleine stap van papier naar digitaal, al vraagt het toch heel wat werk om hier een overzichtelijk geheel van 35 minuten uit te destilleren. Let op dit is geen tentoonstelling. Het is een immersieve ervaring. Echte stripliefhebbers kunnen daardoor wel een beetje op hun honger blijven. ‘Kuifje, het meeslepende avontuur’ bestaat uit acht hoofdstukken, waarbij een pro- en een epiloog. In de proloog focussen de makers uiteraard op het ontstaan van Kuifje, waarbij de albumcovers geleidelijk tot leven komen. De zgn. ‘klare lijn’ waarmee de beroemde journalist en zijn trouwe metgezel Bobbie zijn getekend, evolueerde in de loop van de albums: eerst nog in zwart-wit in ‘Kuifje in het land van de Sovjets’, nadien in kleur met ‘De geheimzinnige ster’. In een volgend hoofdstuk neemt men je mee naar ‘Kuifje, de sterreporter’. In zijn zoektocht naar waarheid komt hij in alle uithoeken van de wereld terecht en maakt hij daarbij gebruik van alle mogelijke transportmiddelen, tot de bekende haaienduikboot toe. Dit deel gaat in een vliegende vaart en zit sterk in elkaar. Daarna komen tal van nevenfiguren aan bod in ‘Kapitein Haddock en de andere getrouwen’. Wat zou Kuifje immers zijn zonder zijn trouwe vrienden? Naast viervoeter Bobbie die nooit van zijn zijde wijkt is er de opvliegende, vloekende kapitein Haddock, het genie van professor Zonnebloem, de onhandige detectives Jansen en Janssen en vele anderen. Ze ontmoeten elkaar in het kasteel Molensloot, waar het ‘melodieuze’ stemgeluid van Bianca Castafiora weerklinkt. In het volgend hoofdstuk volgen ‘De gemene slechteriken’. Denk daarbij aan Rastapopoulos, Mitsuhirato of Rascar Capac.  Onze helden bevinden zich vaak in een benarde situatie, maar ze kunnen telkens weer ontsnappen. Al worden ze telkens opnieuw achtervolgd, tot op de maan toe. ‘Op zoek naar het avontuur en verder’ is dan ook een logisch vervolg, met de intussen iconische raket, maar ook de cockpit van vlucht 714 om iets te noemen. De projectie wordt afgesloten met de zgn. ‘epiloog’ oftewel de blauwe schutbladen van de albums, waarna Hergé zijn favoriete personage voor de laatste keer tekent.

Authenticiteit

Sfeerschepping

Leuk is de manier waarop je toe geleid wordt naar de projectie. Een tijdlijn vertelt je over de ontwikkelingen van Kuifje, met allerlei weetjes. Daarnaast antwoordt de samensteller op de vraag of je een album van Kuifje op zijn cover moet beoordelen, hoe het verhaal wordt opgebouwd, basisidee  voor het vertellen van een verhaal, de rode draad met hulpjes en bijrollen, plotwendingen enz. Blijkbaar gingen er tientallen kladversies vooraf aan het definitieve verhaal. Dat Hergé een perfectionist was, mag blijken uit zijn uitgebreide documentatie. De maquette van de maanraket werd nauwkeurig ontwerpen en ter goedkeuring voorgelegd aan Alexandre Ananoff, wetenschappelijk auteur van het boek ‘L’Astronautique in 1950. Hergé wilde dat zijn assistent Bob De Moor bij het tekenen precies zou weten waar zich in het ruimtetuig de personages zouden bevinden. “ Wat belangrijk is opdat ik zelf in mijn verhalen zou geloven is dat ze echt lijken. Dat realisme heb ik absoluut nodig om te kunnen werken, “ heeft Hergé ooit gezegd.

Nieuw concept in Tour & Taxis

Tours & Taxis

‘Kuifje, het meeslepende avontuur’ kun je ontdekken in een vroegere loods van Tours & Taxis. Deze unieke ruimte is 45 meter bij 18,5 meter groot met een hoogte van 6 meter, goed voor 785 viernate meter projectiewand en- en vloer. Ze biedt plaats aan 400 bezoekers per sessie en is uitgerust met ultramoderne apparatuur. Denk daarbij aan 36 UHD (Ultra High Definition) – videoprojectoren om op 5, 6 meter muren te projecteren. Er zijn 11 krachtige mappingservers voorzien en meer dan 20 luidsprekers en 6 subwoofers zorgen voor een ruimtelijk geluid, waar je je ook in de zaal bevindt.  Tour & Taxis is dan weer op zichzelf een unieke locatie in Brussel. Deze site met een uitzonderlijke architectuur, door Neutelings-Riedijk omgebouwd van Gare Maritime tot een overdekte stad in de stad is zonder meer een ‘must-see’. Naast de tentoonstellingsruimte zijn er winkels, restaurants, diensten, leisure, sportinfrastructuur en vindt er het hele jaar door wel één of ander cultureel event plaats. Daarentegen is het zeer vlot bereikbaar. Wie met het openbaar vervoer komt, tip ik de trein tot het Noordstation en daar wacht een gratis shuttle bus beneden aan de overzijde van het fietspunt en de fietsenstalling (doorsteek nemen). Er rijden ook reguliere bussen langs Tour & Taxis. Bij de tweede halte ben je er.

Ingang Kuifje attractie

Praktisch

‘Kuifje, met meeslepende avontuur’ loopt tot 7 januari 2024. Elke dag geopend van 10 uur tot 18 uur en van donderdag tot zaterdag zelfs tot 20 uur. Tarieven tot 7 dagen voor je bezoek: 14,90 euro. Er zijn gereduceerde tarieven voorzien en men kan ook familie-, gezins- en kindertarief opvragen. Gratis voor kids beneden vijf jaar en mensen met een handicap (bewijs). Ook gratis voor de pers.

Voor meer info: www.tintin-immersiveadventure.com

Perscontact: CARACAScom via info@caracascom.com of bel: + (02.560.21.22

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob – ©Hergé/ Tintinimaginatio-2023