België & Luxemburg
25134
post-template-default,single,single-post,postid-25134,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

België & Luxemburg

België & Luxemburg

Supermooie luxueuze reisgids op glanzend papier met een prachtige lay-out en overweldigend beeldmateriaal (met 640 foto’s, 25  schitterende illustraties en 50 kaarten). Deze geactualiseerde reisgids van Anthony Mason geeft een veelzijdig overzicht van beide landen en is daardoor de ideale smaakmaker bij de reisvoorbereiding. Maar, eenmaal ter plaats is – mijn inziens-  de informatie omtrent de meeste bezienswaardigheden (veel) te oppervlakkig.

Op de binnenflap is vermeld: “Nog nooit was een reisgids zo gemakkelijk in het gebruik …” of dit zo is valt te betwijfelen, want je moet de bezienswaardige plaats in de regio opzoeken: bijvoorbeeld Namen ligt in Midden-Wallonië (verder is er ook Westelijk en Oostelijk Wallonië … als geograaf heb ik hier nog nooit van gehoord). Wel kan het register achteraan soelaas brengen. Een reisgids die de plaatsen gewoon alfabetisch ordent lijkt me nog altijd makkelijker…

Het eerste deel geeft een goede inleiding op België en Luxemburg, gefocust op hun historische en culturele context. Dan volgt het grootste onderdeel met de zogenaamde 7 regio’s (waarvan Brussel er één is). Achteraan is er een vrij volledige rubriek “Tips voor de reiziger”  met o.m.  topics als accommodatie (daarbij ook enkele door Capitool sterk aanbevolen hotels … maar die zijn meestal zeer luxueus en zeer duur… dus niet voor de modale toerist), restaurants (idem dito) en cafés, winkelen en sport. Tenslotte is er “Wegwijs in België en Luxemburg” voor de praktische informatie en reisinformatie (vervoer)

Jammer genoeg staan er nogal wat fouten in deze reisgids (b.v. op blz. 12: drie keer per dag rijdt er een trein van Brussels Airport naar Brussel-Centraal… eigenlijk is het 3x per uur!). Sommige foto’s zijn ook niet echt relevant: kent u een designmodezaak (blz. 90) in de Brusselse Nieuwstraat? Ik dacht dat men dan eerder in de Dansaertstraat of Louizawijk moet zijn. Ook wat timing betreft is de gids soms achterhaald of niet volledig correct: het Gruuthusemuseum in Brugge opent pas in mei 2019 (en niet in 2018), in Tongeren is het Teseum toch al open sinds 2016 (en vervangt de voormalige schatkamer), in Waterloo is er nog geen sprake van het prachtige Memorial 1815 (dat ook al sinds 2015 bestaat). Het Groot-Hertogdom Luxemburg komt in deze reisgids te beperkt aan bod (blz. 240-257).

Besluit:  luxueuze Capitool-reisgids die eerder waardevol is bij de reisvoorbereiding en/of kennismaking van België en Luxemburg.

Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum bv Houten, verdeeld in België door Lannoo,

2018 , ISBN 978 90 003 4148 1, 342 p., €28,99

Recensent: Patrick De Groote