BELGIUM for FOODIES
52000
post-template-default,single,single-post,postid-52000,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

BELGIUM for FOODIES

BELGIUM for FOODIES

Deze originele Engelstalige gastronomische gids is afgeleid van de schitterende  reeks 500 Hidden Secrets, waarbij voor ons land intussen Hidden Belgium, Antwerp, Bruges, Brussels, en Ghent zijn verschenen. Auteur is de Gentse food editor en restaurantcriticus Femke Vandevelde. Zij schreef dit boek tijdens de coronacrisis … met als gevolg dat er nu in wel wijzigingen (of zelfs sluitingen) mogelijk zijn.

Alle door haar persoonlijk geselecteerde adresjes (zowel bekende als verborgen juweeltjes) hebben een beknopte uitleg, en worden gelokaliseerd langs de tekst (adres, telefoon, website) en met nrs. (alfabetisch gerangschikt op naam) op de schematische kaarten (die elke vorm van afstand ontberen!) per provincie vooraan in de gids.

Deze gastronomische gids is ingedeeld in 11 vrij originele hoofdstukken, die vervolgens een aantal rubrieken omvat met de beste en leukste adresjes nl.:

  1. Local heroes: vis en zeevruchten, vlees, gevogelte, wild en vegetarisch
  2. The real deal: met o.m. vrouwelijke chefs, klassieke keuken, nostalgische brasseries, jong talent
  3. Around the world in Belgium: of de wereldkeuken in ons land (Japans, Midden-Oosten, Chinees, Italiaans, Thais en Vietnamees, fusion keuken, en andere)
  4. Great food shops: voor vlees, gevogelte, zoetigheden, bakkers, vis, kaas, traiteurs en gourmet markets (zoals het recente Wolf in Bussel, maar ook Mabru als grootste vroegmarkt in ons land)
  5. Quick and dirty bites: bowls, burgers, pizza en natuurlijk onze beroemde frietkoten
  6. Food meets culture: design en architectuur (b.v. The Jane in Antwerpen), kunstzinnig (b.v. Pastorale in Reet), lees & eetgelegenheden
  7. Drinks, drinks, drinks: tournée générale, bierrestaurants, cocktail bars, adresjes voor nachtuilen, dineren aan de bar, restaurants bekend om de wijnen, en wijnbars
  8. Take me out: romantische diners, volop luxe, bij het water, top terrassen, sharing food
  9. Day & Night: ontbijt & brunch, lunch stops, koffie-en thee-breaks, dinner & bed (weliswaar zeer dure adresjes!)
  10. Foodie tours: voor fietsers, wijndomeinen, brouwerijen, distilleries, verse vis (b.v. de Garnaalvissers van Oostduinkerke, de forelkwekerij van St.Pieters-Voeren), hoeveproducten, workshops
  11. Off the beaten track: eten met panoramisch zicht (b.v. Atomium, Njord in de cruiseterminal van Zeebrugge), Belgitude (o.m. Willem Hiele, Bon Bon…), gastronomische souvenirs (bier, mosterd, zoetigheden…), even de grens over (naar Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Frankrijk).

 

Tal van bekende referenties en Michelin-sterren-restaurants komen – zoals te verwachten – aan bod in deze aangename gids. De groep “by Hertog Jan ***” blijft nog altijd onterecht 3* hanteren. Daarnaast worden tal van “verborgen juweeltjes” opgenomen… een verrijking voor onze gastronomische kennis van het luilekkerlandje België. Aangezien het om een subjectieve selectie betreft van de auteur, is het mogelijk dat er refenties niet aan bod komen: denk maar aan de Kaasmeesters van Tricht (Antwerpen), of aan het feit dat er toch (opvallend) heel wat minder referenties zijn voor Wallonië. Positief is wel dat alle comfort- en budgetklassen aan bod komen, alhoewel het ontberen van een prijsaanduiding bij de geselecteerde adressen jammer is.

Wij blijven fan van dit soort gidsen waarbij je de referenties per thema kunt terugvinden, en de plaatsen makkelijk kunt selecteren via de nrs. bij de schematische kaarten. Een zeer verzorgde lay-out, vlotte leesbaarheid, prachtige (en smakelijke) foto’s van de Antwerpse fotograaf Tony Le Duc, en een index (op naam van het restaurant of gastronomisch item) maken van deze publicatie een “must have (to eat and to drink)” … zowel voor een Belgisch als een internationaal publiek.

Uitgeverij Luster, Antwerpen, 2021,  288 p., € 21,95, ISBN = 978 94 6058 2684

Recensent: Patrick de Groote