BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Bezoek en ontdek: Distilleerderij de Korhaan opent virtueel museum in
64826
post-template-default,single,single-post,postid-64826,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Bezoek en ontdek: Distilleerderij de Korhaan opent virtueel museum in

Meester-Stoker Kim Van Heel en architect Mark Bollen

De oudste distilleerderij van ons land De Korhaan uit Hechtel-Eksel opent op 1 november een splinternieuw bezoekerscentrum met een virtueel museum. Goed gelegen langs de Lommelsebaan 11, bij het eerste Hoppinpunt,  op het kruispunt van de verkeersassen Hasselt- Eindhoven en Antwerpen – Roermond startte de familie Byvoet in 1833, amper één jaar , na de onafhankelijkheid van België een tabakskerverij en een koffiebranderij die al vlug uitgroeide tot een handel in koloniale waren. De handel ging over in een distilleerderij waar men met behulp van natuurlijke grondstoffen likeur, gin, jenever en advocaat maakte. Destijds onder de naam ‘Leukenheide’ onder impuls van de familie Scheelen en vanaf 2014 in handen van de familie Bollen. Die schrijft vanaf 2021 een nieuw verhaal want naast gedistilleerd krijgt het gebouw nu een extra functie erbij, nl. virtueel museum en bezoekerscentrum.

Architect Mark Bollen zijn echtgenote Kim Van Heel zorgen zo voor extra beleving.  “In ons interactie bezoekerscentrum willen we onze gasten en consumenten een waardevol stukje  geschiedenis laten ontdekken op een belevingsvolle manier door middel van augmented reality.”  Voor de reconstructie van het verhaal kon het koppel rekenen op het Erffonds en de lokale Heemkundekring. “Zonder aan het historische in te boeten kreeg het geheel een nieuw éland, “ aldus Van Heel, die heel trots is op het resultaat. Dat haar man toevallig architect is bij Univ Architecten was natuurlijk mooi meegenomen.

De oude destilleerkolom

Oorlogsverleden

Mark en Kim vertellen: “Tijdens de slag rondom Hechtel in de Tweede Wereldoorlog, had het gebouw hier zwaar onder te lijden. Je kan de echte kogelgaten nog zien, die hebben we bewust bewaard in het plafond en de muren. De rest van het gebouw ging bijna helemaal in vlammen op. Maar de kleinschalige ambachtelijke productie  werd zo snel mogelijk weer opgestart. Het zijn indrukwekkende verhalen zoals deze die we willen vertellen aan bezoekers. Dat deden we in het verleden al door het geven van rondleidingen door lokale gidsen. Nu gaan we een stap verder op gebied van beleving.”

Augmented reality

QR -codes en tablets

In het nieuwe interactieve museum wordt de bezoeker door de zoon van de eerste oprichter, Antoon Byvoet, via augmented reality, door het museum geleid. Dat is een interactieve ervaring die de echte wereld versterkt met computer gegenereerde perceptuele informatie. Eén en ander gebeurt met QR – codes, maar ook via tablets of een VR-bril. Deze reis begint via de authentieke Daelemans lift die speciaal hiervoor werd gerestaureerd. Daar verwelkomt je de eerste bedrijfsleider die je virtueel vertelt hoe het allemaal begon.  Onderweg val je van de ene verbazing in de andere. Je kunt de geuren van de kruiden ontdekken in de antieke stolpflessen en chronologisch volgen hoe de dranken tot leven komen. In de fysieke ruimte verschijnen digitale figuren en ook inzoomen op details blijkt mogelijk. Er is tevens een zaaltje voor events, incentives en netwerkvergaderingen voorzien. Ook de 4 proevertjes in het vernieuwde Grand Café mogen achteraf niet ontbreken! Om de uitwerking van de interactieve beleving vorm te geven, werd AlfaVision onder de arm genomen als marktleider in virtual reality ervaringen voor musea en erfgoedsites. Denk oa aan  het Lam Gods in Gent en Historium in Brugge. Zo combineert De Korhaan perfect nostalgie met innovatie. Een kaartje kost 16 euro.

Voor meer informatie: https://www.korhaan.be of info@korhaan.be , tel:+32(0)11.734 102 of via Ilse Dalemans, yescommunicatie.be en tel: 0498.04 94 11

Tekst en foto’s Jempi Welkenhuyzen