Bill Viola sculpteert de tijd in het Musée de La Boverie
64699
post-template-default,single,single-post,postid-64699,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Bill Viola sculpteert de tijd in het Musée de La Boverie

Bill Viola sculpteert de tijd in het Musée de La Boverie

The Quintet of the Astonished

Het Musée de La Boverie (Luik) brengt een monografische tentoonstelling gewijd aan de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola. Hij wordt beschouwd als één van de pioniers in dit medium. In samenwerking met Tempora, organisator van tentoonstellingen, uit Vorst en de Bill Viola Studio stelt het museum voor het eerst in ons land een expositie voor van onvergelijkbare en internationale allure. Viola en Luik hebben dan ook een gemeenschappelijke geschiedenis. In 2010 werd de kunstenaar door de universiteit uitgenodigd om een eredoctoraat in ontvangst te nemen voor zijn bijdrage aan de beeldende kunsten.

De tentoonstelling omvat 18 monumentale werken uit Bill Viola’s carrière van de afgelopen dertig jaar. Bezoekers worden uitgenodigd om vrij rond te lopen in de ruimtes en zich op sleeptouw te nemen door de krachtige visueel-auditieve wereld van de kunstenaar. Kira Perov, echtgenote en tevens ‘Executive Director van Viola Studio’  zegt het zo: “Bill ziet zijn werk liever niet op een eenduidige manier verklaard. Hij laat de deur open voor vrije interpretatie. Het is een open zoektocht in tijd en ruimte. ”  En wie goed toekijkt zal zien dat er terugkerende thema’s zijn, zoals de cyclus van het leven, overgangsrituelen van leven naar dood, water en vuur als primaire elementen, kortom, een observatie van binnen naar buiten.”

Tao

Wanneer men weet dat Viola dweept met de Chinese dichter en Taoïstisch filosoof Chuang-tzu, herkent dan ook het mystieke in zijn visuele poëzie. Tijd, stilte en stem,  maar ook elementen uit de renaissance en de religieuze kunst, tot spiritualiteit toe, zijn allemaal elementen die bijdragen tot zijn werken. Sommigen noemen het een metafysische zoektocht over leven en dood, wedergeboorte, lijden en hoop, het hiernamaals, tijd en ruimte, vanuit het hier en nu. “ Niet het zijn, maar het niet-zijn, niet het weten, maar het niet-weten, niet het doen, maar het niet-doen bestemt onze werkelijkheid, “ om het met de woorden van Chuang-tzu zelf te omschrijven.

Going Forth By Day

Locatie

Daarbij speelt de scenografie een belangrijke rol. Viola speelt een spel met de architectuur van de locatie. In zijn werk nemen de gezichtspunten evenredig toe met het aantal beelden. Men moet dus als kijker een keuze maken: waar kijken en wat onthouden van de confrontatie met een werk. Elke ervaring is anders en voor herhaling vatbaar. Vandaar ook geen verklarende teksten, noch audiogidsen. Men mag elk werk zonder enige didactische kennis of interpretatie tegemoet treden. Met zijn krachtige projecties en geluiden neemt het werk bezit van de ruimte, waardoor het even goed past in het gerenoveerde deel van het museum als in de nieuwe, moderne vleugel. Van groot tot intiem, vol emotie, soms fragiel, dan weer zeer energetisch, zullen de narratieve beelden zorgen voor een intense ervaring.

Bill Viola

Praktisch

Bill Viola, Sculptor of Time loopt nog tot 28 april 2024 in Musée de La Boverie, Parc de la Boverie in Luik. Info: https://expo-billviola.be . Standaardtickets kosten 18 euro, in combinatie met de permanente collectie 20 euro.  Er zijn kortingen en speciale tarieven. Tel: 04.2385501 of info@laboverie.com

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne-Marie Jacob en Bill Viola Studio