Bilzen-Hoeselt blinken uit met opvallend bloesemprogramma
65787
post-template-default,single,single-post,postid-65787,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Bilzen-Hoeselt blinken uit met opvallend bloesemprogramma

Bilzen-Hoeselt blinken uit met opvallend bloesemprogramma

De fusiestad Bilzen-Hoeselt is er al vroeg bij om haar bloesemprogramma bekend te maken. Midden in de boomgaard van het kasteel Alden Biesen, op het vlonderpad, kun je de natuur en cultuur letterlijk voelen in de lucht. Dertig bloesemactiviteiten staan in de steigers. De blikvangers: het Dauwconcert met Gabriel Rios, het bloesemfestival Lumineus en de belevingswandeling Bloesemmagie. Naast de gekende fiets- en wandeltochten met tal van mooie picknickplekken valt er dus weer heel wat nieuws te ontdekken in de Haspengouwse regio. Voor dit programma werkten Bilzen en Hoeselt voor het eerst samen.

Toegankelijkheid

Stijn Moekaars Mr.B

Tussen 23 maart en 5 mei kan je zes weken lang genieten van de bloesempracht, met Bilzen en Hoeselt als publiekstrekkers.  Er wordt extra ingezet op mobiliteit en inclusie. Zo kunnen mensen met een beperking bij Fietsfabriek 3740 terecht om – na reservatie – een driewieler of rolstoel plateaufietste huren. In combinatie met een aangepaste fietsroutekaart krijgen ze maximale kansen om de bloesems te ontdekken. Ook tandems, duofietsen en e-steps zijn verkrijgbaar, om de populaire groene golfkarretjes niet te vergeten.

Fiets- en wandeltochten.

Wie het idyllische bloesemlandschap graag per fiets verkent, kiest best voor ‘De Kapeltocht’, een bewegwijzerde route van 21, 32,5 of 41,4 kilometer langs de Hoeseltse kapelletjes en fruitplantages. Onder de noemer ‘Het zit in onze natuur’ is er ook een langeafstandswandeling van 27 kilometer langs unieke vergezichten, bijzondere natuurgebieden en historische locaties als de Kluis van Vrijhern en de Landcommanderij Alden Biesen. Beide activiteiten worden dagelijks gratis aangeboden. Wie liever een kindvriendelijke tocht maakt, tippen we paasmaandag 1 april, woensdag 10 april en elke zondag vanaf 7 april de speurtocht met Bilzers jeugdauteur Stijn Moekaars. Hij schreef het verhaal Mr.B en Loes Bloesem, specifiek voor kleuters. En tijdens de familiezoektocht wordt op een 5-tal locaties halt gehouden.

Zintuigen- en meditatiewandeling.

Voor viervoeters en hun baasjes is er paasmaandag een georganiseerde hondenwandeling. Die loopt in samenwerking met De Bilzerse Viervoeters. Nieuw dit jaar zijn de zintuigenwandelingen van de Bilzerse gidsen en de meditatiewandeling onder begeleiding van yogalerares Romina Theunis. Hier wordt letterlijk regelmatig stil gestaan bij de mooie plekjes. Deze wandelingen zijn bedoeld voor volwassenen die even in het hier en nu willen blijven. Via yogaposes, ademhalingsoefeningen en meditatie focust men op de schoonheid van de bloesems, die een toegevoegde waarde zijn van deze beleving. Elke sessie wordt beëindigd met een lokaal gemaakte bloesemthee.

De zintuigenwandelingen worden bepaald door de lokale gidsen en zijn ook toegankelijk voor slechtzienden. De focus hier ligt op wat men onderweg ruikt, voelt en proeft.  Men zoomt niet alleen in op de cyclus van het fruit, maar ook op andere facetten van de flora. Denk aan de anemonen of het speenkruid dat tegen die tijd groeien en bloeien. Het leuke is dat dit een soort 360 graden wandeling wordt, waarbij men de Landcommanderij telkens op de achtergrond blijft waarnemen. Deze activiteiten worden twee keer georganiseerd: de zintuigenwandeling op zaterdag 13 en 20 april en de meditatiewandeling op zondagochtend van 14 en 28 april.

Picknick

Alle medewerkers aan het programma

Een streekgebonden – of een kaaspicknick haal je af in het Toeristisch Onthaal van Alden Biesen, dé plek waar ook de bloesemwandeling met gids start. Het houten  vlonderpad is voor iedereen toegankelijk en zo kan iedereen gebruik maken van de picknick tafels, die te midden de natuur staan.

Lumineus

Na het succes van vorige edities kan men op zaterdag 6 april voor de derde keer de ogen uitkijken op Limineus, dat dit keer nog spectaculairder wordt door de livemuziek, acrobatie, vertellers en veel meer.  De hoogstamboomgaarden van het domein Alden Biesen vormen het unieke decor waarin beleving centraal staat. Dit keer worden het kasteel en de voorburchten nog meer betrokken. Naast de verlichte kunstwerken wordt het totaal een ‘must see’ door de vuurelfen, de lichtprojecties en de LED-schommels. Alden Biesen zal er op zijn best bijliggen, want momenteel worden de vensterramen van het kasteel gerestaureerd en kreeg de kerk een heel nieuw dak.

Dauwtrip

De schepen van Toerisme Véronique Jans (Bilzen) en Johan Schoefs (Hoeselt)

Vroege vogels kunnen op zondagochtend 21 april om 6 uur ’s ochtends terecht voor een beklijvend dauwconcert van Gabriel Rios. De zanger-muzikant met Puerto Ricaanse roots neemt iedereen mee op sleeptouw met zijn rijk repertoire. Waarschijnlijk kunnen ze als eersten genieten van nummers uit de nieuwe CD, die tegen die tijd wordt verwacht. Wie dit optreden wil bijwonen moet er snel bij zijn, want de plaatsen zijn beperkt. De eerste 250 ticketkopers krijgen er een slechtweer garantie bij, waardoor ze het concert sowieso kunnen bijwonen. Voor alle anderen worden de tickets terugbetaal bij slechts weer. Maar net zoals in het verleden wordt daar niet vanuit gegaan.

Bloesemmagie

Naast de sfeervolle pop-up bloesembar ‘Bar Bloei’ is het ook uitkijken naar Bloesemmagie op zaterdag 4 mei. Dan vertrekt om 20 uur een belevingswandeling aan het Hoeselts cultuurcentrum Ter Kommen. Duur: ongeveer anderhalf uur, goed voor een 5-tal kilometer, met onderweg kunstcreaties en diverse acts. De trip wordt afgesloten met een drankje op een magisch uitzichtpunt. Met dit initiatief wil Hoeselt minder bekende bezienswaardigheden koppelen aan deze van Bilzen.

Praktisch

Het uitgebreide bloesemprogramma ’24 is te vinden op www.visitbilzen.be/bloesems. Daar kunnen ook alle tickets worden besteld. Voor Bloesemmagie moet men reserveren via www.hoeselt.be/bloesem-magie.  Algemene info: kurt.frederickx@houseofentertainment.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen – Visit Bilzen