Bistro Bacchus opent de deuren …
29681
post-template-default,single,single-post,postid-29681,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Bistro Bacchus opent de deuren …

Bistro Bacchus opent de deuren …

in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren.

Annick Van Overstraeten, Ann Christiaens, Bart Distelmans, Jeroen Van Vaerenbergh

Annick Van Overstraeten, Ann Christiaens, Bart Distelmans, Jeroen Van Vaerenbergh

Lunchgarden zet zijn bistroformule verder uit. Na het Koetshuis in Bokrijk en Tembo in het Africamuseum van Tervuren opent nu Bistro Bacchus in Tongeren. Later wordt ook een nieuwe vestiging verwacht in het Mechelse.  De bistro’s kaderen in de ambitieuze vernieuwings- en diversificatiestrategie van de Lunch Gardenfamilie. Zo opent binnenkort ook het ‘Lambertini’-restaurant in het Imeldaziekenhuis van Bonheiden en werd enige tijd terug de pop up Tablo bij Bozar te Brussel in gebruik genomen.

Bistro Bacchus, het vroegere Museum Kaffee, is opgevat als een verlengstuk van het Gallo-Romeins Museum. Bacchus is de Grieks-Romeinse god uit de Oudheid, die geassocieerd wordt met lekker eten, drinken en gezelligheid. Het is daarenboven de beschermgod van de wijnbouw en de boomgaarden, een mooie verwijzing naar Haspengouw.

“ Na 3 Michelin sterrenzaken in Tongeren, krijgt de bezoeker meer beleving in het GRM,” aldus waarnemend burgemeester An Christiaens. “  De kaart die per kwartaal wisselt, biedt naast de bekende klassiekers van Lunchgarden ook gerechten met een Romeinse toets of specifieke ingrediënten. Denk aan de Iscicia Omentata oftewel de Romeinse balletjes van varkensgehakt, Ceriignola olijven, wijn uit Genoelselderen en Aldeneyck, Pipo appelsap, bier en whisky uit Wilderen, gin van de Korhaan, kortom stuk voor stuk Limburgse streekproducten. Aan een betaalbare prijs.  We mikken daarom ook niet alleen op de museumbezoekers, maar hopen ook dat de Tongenaren de weg naar deze nieuwe zaak vinden.”

Balletjes van Loon

Balletjes van Loon

Bistro Bacchus werkt voor de Romeinse touch samen met foodarcheoloog Jeroen van Vaerenberg. Hij dook in het bekende Romeinse kookboek Apicius en haalde ook inspiratie uit grafvondsten. Dat leverde o.a. een maaltijdsoep op basis van graan en bonen op. Ook een soort ‘croque’ die de naam Placinta meekrijgt, verwijst naar de Romeinen, maar ook naar de komende tentoonstelling ‘Dacia Felix’. In het kader van Europalia Arts Festival brengt het GRM immers een tentoonstelling over het roemrijk verleden van Roemenië. Denk daarbij aan de goud – en zilverschatten van de Daciërs en de Geten, voorzien van een sfeervol decor en landschapsbeelden.

“ Van het hele aanbod mag je vijf tot zeven procent aan lokale ingrediënten tellen; die zorgen voor een unieke ervaring. Daarbij hoort ook de tafelservice en het volledig nieuwe decor dat ontworpen is door true.foodagency. De kleuren zijn geïnspireerd op de Romeinse muurschilderingen in het museum. Deels strak-modern krijgen bepaalde zithoeken een amfi – of apsis -look. De muurvlakken zijn gevuld. Het geheel oogt ruim en licht. De bistro telt 126 zitplaatsen en het ruime terras biedt plaats aan 46 personen. Daarnaast is er ruimte voor groepen van 20 tot 120 personen waarvoor Bistro Bacchus de catering kan verzorgen. We maken menu’s en prijzen op maat voor groepen, “ luidt het.

De vernieuwde brasserie wordt uitgebaat door Bistro Garden, een zusteronderneming van de Belgische restaurantketen Lunch Garden.  Die investeerde een half miljoen euro in de zaak. Manager is Stijn Devos (31j) uit Tongeren, die een lang horecaverleden kent. Hij heeft de zaak voor tien jaar in concessie.

“Het concept kadert binnen de ambitieuze vernieuwings- en diversificatiestrategie die Lunch Garden sinds enige tijd voert, “ aldus CEO Annick Van Overstraeten. “Het is onze ‘captive market politiek’. Wij vestigen ons waar de klanten zijn: bij shoppingcentra, ziekenhuizen, musea, maar ook als kleiner concept in stadscentra, tot zelfs thuisbezorging toe. En ondanks de verrassende locaties of unieke decors blijven we trouw aan onze filosofie: naast een inspirerende beleving zorgen voor een lekkere, gezonden Belgische hap. “

Info: https://www.bistrobacchus.be/

Perscontact: An Vandenberghe  an.vandenberghe@interelgroup.com

Tekst en foto’s: Anne Marie Jacob