Bloementapijt zet Mexicaanse cultuurparel in de kijker
16546
post-template-default,single,single-post,postid-16546,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Bloementapijt zet Mexicaanse cultuurparel in de kijker

Bloementapijt zet Mexicaanse cultuurparel in de kijker

Het bloementapijt dat van 16 tot en met 19 augustus op de Brusselse Grote Markt ligt, zet de Mexicaanse cultuurparel Guanajuato in de kijker. Voor de 20e verjaardag van de erkenning van de Grote Markt als Unesco-Werelderfgoedsite ligt er een kleiner bloementapijt aan de Beurs.

1800 vierkante meter bloemenpracht

Het Mexicaanse Guanajuato heeft naast zijn rijke cultuur ook een lange traditie voor het leggen van bloementapijten. Het jaarlijkse hoogtepunt is La Octava Noche in de zuidelijke stad Uriangato waar de bewoners ter nagedachtenis van hun patroonheilige, de aartsengel Michaël, kilometers straten beleggen met tapijtjes van gekleurd zaagsel.

Het originele ontwerp voor het Brussels bloementapijt is van de hand van Ana Rosa Aguilar Aguado uit Uriangato. Zij verwerkte tal van typische symbolen, natuurelementen en  motieven uit de traditionele cultuur van Guanajuato tot een harmonieus geheel in de kenmerkende roodbruine kleuren van de streek. Mark Schautteet, de vaste ontwerper van het Brusselse Bloementapijt vertaalde het design naar een floraal ontwerp op reële grootte.

Door de vele details is dit bloementapijt het meest complexe ontwerp sinds het eerste bloementapijt n 1971. De opbouw ervan belooft dan ook meer dan ooit een huzarenstukje te worden, vooral voor de vrijwilligers die in minder dan acht uur tijd de gigantische bloemenpuzzel van 75 op 24 meter in elkaar zullen leggen.  Het bloementapijt wordt gelegd met begonia’s uit de streek van Gent, dahlia’s, gras en boomschors.

Unesco-monumenten in bloemen

Naast het bloementapijt op de Grote Markt zal ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de inschrijving van de Grote Markt op de Unesco-Werelderfgoedlijst een kleiner bloementapijt gelegd worden aan de Beurs. Op uitnodiging van het Bloementapijt haalt de Comisión Gestora Internacional de Alfombristas de Arte Efimerotientallen bloementapijtkunstenaars uit Spanje, Italië, Duitsland, Malta, Japan en Mexico naar Brussel voor een unieke florale tentoonstelling “Monuments of Unesco in Flowers”.  De verschillende buitenlandse delegaties zullen er elk een tapijtje van een Unesco-monument aanleggen en hierbij hun eigen werkwijze en stijl demonstreren.

Praktisch:

Het bloementapijt wordt op 16 augustus opgebouwd en om 22 uur ingehuldigd met een licht- en geluidsspektakel. Vanaf 17 augustus en dit tot en met 19 augustus kunnen bezoekers het bloementapijt vanop het balkon van het Stadhuis bezichtigen.

Toegangsprijs voor het balkon van het Stadhuis : 5 euro in vvk, 6 euro aan de kassa, kinderen tot 10 jaar gratis.

Tickets en info op www.flowercarpet.be

Perscontact: Mark Anthierens m.anthierens@visit.brussels

Tekst: Rita Goethals

Foto: Ana Rosa Aguilar Aguado, ontwerpster van het bloementapijt