BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Bourgogne-Franche-Comté, een smaakvolle regio
23246
single,single-post,postid-23246,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Comté kaas Marcel Petite, cave Fort Saint Antoine © Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Bourgogne-Franche-Comté, een smaakvolle regio

De naam Bourgogne-Franche-Comté doet ongetwijfeld denken aan de wereldberoemde Bourgognewijnen. Tijdens een workshop van Bourgogne-Franche-Comté Tourisme ontdekten we nog meer culinaire geneugten van deze regio zoals de mysterieuze absint, de onvolprezen Comtékaas en de peperkoek van Dijon.

De Groene Fee

Absint  distillerie les Fils d'Emile Pernod © Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Absint distillerie les Fils d’Emile Pernod © Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Absint werd eind 18e eeuw uitgevonden in Couvet, in het Zwitserse dal van de Val-de-Travers. Deze drank wordt gemaakt door maceratie en distillatie van: alsem, anijs, venkel, citroenmelisse en hyssop.  Omdat Zwitserland hoge uitvoerbelastingen hief,  besloten enkele Zwitserse distilleerderijen zich in het aangrenzende Franse Pontarlier te vestigen.  Het drankje was razend populair in kunstmiddens van de negentiende en begin twintigste eeuw. Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Rimbaud, Oscar Wilde en Hemingway waren notoire absyntheurs.  Dichters doopten haar ‘de groene fee’ of ‘groene muze’ vanwege de lichtgroene kleur en de inspiratie die deze drank hen gaf.  Een Franse wet van 1915 verbood de productie van absint omwille van het hoge alcoholgehalte en het vermeende hallucinogene effect van de kruiden. In mei 2011 werd het verbod op drinken van absint opgeheven. Het gevolg is een groei van distilleries in de Franse regio Bourgogne-Franche-Comté.  Wie meer wil te weten komen over absint moet beslist de 48 km lange fraaie toeristische ‘route van de Absint’ tussen Pontarlier en Noiraigue bewandelen.  www.routedelabsinthe.com

Absint ritueel

Absint drinken gaat gepaard met een ritueel. In het midden van de tafel staat de glazen absintfontein voorzien van vier sierlijke kraantjes en gevuld met koud water. Op de rand van een glaasje gevuld  met een bodem absint leg je een lepeltje vol gaatjes met daarop een suikerklontje. Je plaatst het glaasje onder het kraantje, opent het kraantje en laat langzaam enkele druppeltjes water op het suikerklontje lopen. Het suikerklontje brokkelt af en lost op en maakt de absint zoeter. En dan is het moment aangebroken om het drankje te proeven..

Comté, een grote kaas

Comté kaas Marcel Petite, cave Fort Saint Antoine © Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Comté kaas Marcel Petite, cave Fort Saint Antoine © Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Comté is een kaas die gemaakt wordt van rauwe melk, uitsluitend afkomstig van de Montbéliarde koe uit het Juragebergte.  Deze kaas is verwant aan de Zwitserse gruyère en wordt daarom ook gruyère de Comté genoemd. Comté is letterlijk een grote kaas want een Comté ‘wiel’ weegt tussen 35 en 55 kg waarvoor gemiddeld 500 liter rauwe melk nodig is.  Het speciale aroma van Comté is te danken aan de bijzondere kruiden en grassoorten in de velden van het Jura-massief. De smaak, het aroma en de textuur van de kaas hangen af van de ligging van de weide, maar ook van het seizoen waarin de kaas geproduceerd wordt en van het rijpingsproces. Marcel Petite laat de Comté rijpen in een oud militair fort op 1100m hoogte waar de temperatuur en de vochtigheid constant zijn en perfect om de kazen te laten rijpen. De natuurlijke flora in dit fort zorgt ook voor de unieke smaak van deze kazen.

Sinds 1958 heeft Comté het label van  Appellation d’Origine Contrôlée waardoor de productie aan strenge regels onderworpen wordt.   Zo mag de kaas enkel geproduceerd worden  in de departementen  l’Ain, le Doubs, le Jura, la Saône-et-Loire en la Haute-Savoie.  Elke Comté die de kaasmakerij verlaat, wordt gecontroleerd op 20 criteria. De kazen die 14/20 krijgen, ontvangen een groene band en de benaming ‘Comté clochette’. Kazen die tussen 12 en 14 op 20  krijgen, ontvangen een bruine band en de benaming ‘Comté’. Kazen met een lagere kwotering dan 12 op 20, krijgen geen vermelding.  In totaal zijn er een 150-tal  ‘fruitières’ of kaasmakerijen die de Comté produceren.  Comté wordt geëxporteerd naar België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk.  Japanners zijn dol op Comté omwille van de umamismaak.

Vlaamse peperkoek

Peperkoek van Mulot & Petitjean in Dijon © Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Peperkoek van Mulot & Petitjean in Dijon © Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Dijon is bekend om zijn mosterd maar wellicht weten weinigen dat de stad ook bekend is voor  peperkoek. Maar is peperkoek geen Vlaamse specialiteit?  Margaretha van Maele, dochter van de graaf van Vlaanderen en gehuwd met de Bourgondische hertog Filips de Stoute,  zou de koek geïntroduceerd hebben in Bourgondië.  Maar er is ook een verhaal dat vertelt dat  haar kleinzoon Filips de Goede de koek proefde tijdens een bezoek aan Kortrijk in 1452.  De hertog vond deze koek zo lekker dat hij de man die deze lekkernij gemaakt had,  ook aanwierf en meenam naar Frankrijk. De naam peperkoek verscheen voor het eerst in Dijon in 1702 bij Bonnaventure Pellerin.  Peperkoek genoot al snel grote bekendheid en her en der schoten fabrieken uit de grond. Het huis Mulot & Petitjean is momenteel het laatste huis dat peperkoek op een ambachtelijke wijze maakt. Het werd gesticht in 1796 en kreeg in 2012 het label ‘Entreprise du Patrimoine Vivant’. Naast de peperkoek maakt Mulot & Petitjean ook nonnettes, glacé mince en geglazuurde peperkoek. De oorspronkelijke fabriek aan de Boulevard de l’Ouest 6 in Dijon is zowel individueel als in groep te bezoeken. www.mulotpetitjean.fr

Info : www.bourgognefranchecomte.com

Perscontact : Marie-Hélène Vernerey mh.vernerey@bfctourisme.com

Tekst : Rita Goethals