BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Bouw Onthaalcentrum “Lam Gods en Sint-Baafskathedraal”
24262
single,single-post,postid-24262,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Bouw Onthaalcentrum “Lam Gods en Sint-Baafskathedraal”

Met opgestroopte mouwen en een breekijzer in de handen gaven enkele geestelijke en wereldlijke notabelen het startsein voor de bouw van een Onthaalcentrum “Lam Gods en Sint-Baafskathedraal”.  Samen wrikten ze een aantal plaveien los uit de vloer van de eeuwenoude crypte onder de kathedraal. Voor de restauratie van de kranskapellen en de crypte voorzag de Vlaamse regering een erfgoedpremie  van 5 miljoen euro.

Voor het échte werk is er een serieuze tijdslimiet: nog voor de zomer van 2020 moet alles voltooid zijn.  Een van de bedoelingen is om de cultureel-toeristische en de religieuze bezoekersstromen van elkaar te scheiden. Tegelijkertijd moet de kathedraal toegankelijker worden voor mindervaliden en worden de 5 kranskapellen in de kooromgang gerestaureerd.  Bovenal wordt gewerkt aan het voorbereiden van de nieuwe locatie waar het “Lam Gods” in de toekomst zal opgesteld worden, meer bepaald in de Sacramentskapel, de meest oostelijke kranskapel  (niet ver van de Vijdtkapel, de vroegere locatie).

Om de kathedraal toegankelijker te maken zal er op de koer tussen de tuin van het bisschopshuis en de sacristie een “circulatietoren” komen. Dit glazen bouwwerk, voorzien van lift en trap, moet toelaten om de diverse niveaus te bereiken: de benedenkerk, de crypte, het hoogkoor, de kranskapellen en eventueel zelfs de nieuwe vergaderruimte op de zolder.

In het bezoekerscentrum (in de crypte) zal er aandacht zijn voor historische, culturele en religieuze aspecten van het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck. Daarnaast zal er uiteraard ook een beeld opgehangen worden van de huidige restauratiecampagne.  De bezoekers (gerekend wordt op 400.000 per jaar) zullen kunnen gebruik maken van een AR-bril (augmented reality). Hiermee kunnen ze historische correcte simulaties bekijken en interactieve modules van middeleeuwse kunstwerken. In de vloer van de crypte wordt het tracé van de oorspronkelijke kerk (toen nog Sint-Janskerk) aangeduid worden.

Terugkeer van het Lam Gods

Wanneer de werken voltooid zijn, zal het retabel van het Lam Gods weer in zijn geheel te bewonderen zijn in de Sint-Baafskathedraal, in de Sacramentskapel dus.  Deze wordt intussen ook voorzien van systemen voor klimaat- en lichtbeheersing. Dat wordt ongetwijfeld een hoogtepunt in het Van Eyck-jaar 2020.

Ondertussen gaan de restauratiewerken aan de buitenluiken verder in het Museum voor Schone kunsten, in de bekwame handen van de medewerkers van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium.

Perscontact Peter Malfliet, peter.malfliet@kerknet.be

Verslag: Robert Declerck