BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Buitenluchtleven
40442
post-template-default,single,single-post,postid-40442,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Buitenluchtleven

Korte & lange wandelingen in Nederland

De talrijke geselecteerde wandelingen zijn gebaseerd op de eigen ervaringen van auteur Petra de Hamer. Haar favorieten zijn het Grote Rivierenpad in Gelderland, het Trekvogelpad, en een rondje door Rotterdam. Bij elke wandeling staat er een startpunt aangegeven (weliswaar zonder tips voor parking, WC, of horeca), maar er zijn geen kaartjes opgenomen … men verwijst hier naar tal van andere bronnen en apps. Toch is dit een gemiste kans en maakt deze reisgids toch iets minder praktisch bruikbaar. Er zijn wel overzichtskaartjes (zonder schaal) per regio of provincie met de nrs-verwijzingen naar de besproken wandelingen.

Per wandeling geeft de auteur wel een schatting van het aantal af te leggen kilometers. Verschillende Nationale Parken (er zijn er niet minder dan 21 in Nederland … en slechts 1 in ons land) en Landschappen komen aan bod, evenals Unescosites (zoals Schokland en de Stelling van Amsterdam) en Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW, zoals het 482 km lange Pieterpad tussen het noorden van Groningen en het puntje van Limburg) & Streekpaden). Zelfs het Belgisch-Nederlandse “Het Zwin” wordt niet vergeten.

Ook onverwacht inspirerende plekken en parken in steden komen aan bod. Zo blijkt Amsterdam een echte parkenstad te zijn. En vergeet ook niet het Hanzestedenpad. De oudste wandelroute in Nederland loopt van Amsterdam naar Arnhem, uitgezet in 1914 door de ANWB. Intussen bestaan er zelfs NS (Nederlandse Spoorwegen)-wandelingen. Verschillende getuigenissen van locals over hun mooiste wandelingen zijn een welgekome afwisseling in de lectuur.

Deze publicatie wil je inspireren om (vooral de natuur) in eigen land (Nederland) te ontdekken en is geïllustreerd met zeer veel  (niet ondertitelde) foto’s. De vlot geschreven teksten geven wel voldoende geografische en ecologische informatie. Het is een ware ontdekking dat ons buurland zo rijk is aan natuur. Achtereen is een register opgenomen. Kortom: allemaal lekker naar buiten, vooral in eigen (Neder)land tijdens de coronacrisis. Wandel ze!

Uitgeverij Fjord, Rotterdam, 2020,  ISBN 9789083014921, 240 blz,, €20,00

Recensie: Patrick De Groote