Cameeën: Meesterwerken in miniatuur in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)
58730
post-template-default,single,single-post,postid-58730,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Cameeën: Meesterwerken in miniatuur in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

Cameeën: Meesterwerken in miniatuur in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

Het Rijsmuseum van Oudheden (RMO) kon begin 2022 een collectie van 444 cameeën aankopen van Derek Content, die al van jongs af gefascineerd was door gegraveerde stenen. Hij werd verzamelaar en handelaar in sieraden. Hij emigreerde in 1969 van Nederland naar Amerika, maar zijn fascinatie voor cameeën was zo intens dat hij de grootste privécollectie van deze meesterwerken in miniatuur bezat. Het RMO dat reeds een aardige collectie aan cameeën bezat aarzelde geen ogenblik om, mits financiële steun van partners, de ganse collectie aan te kopen. Aankoopprijs: 5,4 miljoen €!

Keizer Nero ©RMO

Cameeën zijn reliëfstenen waarbij de kunstenaars op zoek zijn naar gelaagde stenen met kleurcontrasten, waardoor de onderdelen (haar, gezicht, kleding, achtergrond) duidelijk zichtbaar zijn. Populair was in de oudheid de sardonyx uit Indië.

Cameeën waren zeer populair bij Grieken en Romeinen, zo toont de tentoonstelling afbeeldingen van keizers (Julius Caesar, Tiberius, Nero, Caracalla), goden en godinnen (Aphrodite, Eros en Ariadne, Athena). Ook tekstcameeën waren populair. In de Middeleeuwen en de Renaissance waren deze gegraveerde stenen ook gegeerd. Zij werden gebruikt als broche, ring, hangsieraad, …

In de collectie vind je ook een camee die ooit in het bezit was van Rubens en die hem inspiratie gaf voor één van zijn schilderijen.

De mooiste exemplaren van de schenking worden nu tentoongesteld in een tijdelijke eregalerij.

Godin Nike in een tweespan ©RMO

Derek Contant heeft ook een grote verzameling antiquarische boeken die hij schenkt aan het RMO, een zending van 3000 boeken is al aangekomen, ook zijn archief zal later in het RMO thuishoren, hierdoor kan het RMO uitgroeien tot een heus studiecentrum.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling werd een brochure gepubliceerd. Kostprijs € 10,00

In de tijdelijke tentoonstelling “Byblos, ’s werelds oudste havenstad” die ook in het museum loopt, kan je scarabeeën bewonderen, dit zijn eveneens bewerkte steentjes uit Oud-Egypte met de mestkever als onderwerp. Een verslag van de tentoonstelling over Byblos van collega Guy Meus kan je terugvinden op onze website https://www.bftp.be/unieke-tentoonstelling-over-byblos-s-werelds-oudste-havenstad/:

Info: https://www.rmo.nl/

Perscontact: Selkit Verberk s.verberk@rmo.nl

Tekst: Didier Van Houts

Foto’s: Rijksmuseum van Oudheden
Foto header: Compilatie van de aanwinst ©RMO